Вирок
від 25.08.2009 по справі 1-124/2009
КОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-124

2009 року

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2009 року м. Косів

Косівський районний суд Ів ано-Франківської області в с кладі:

Головуючого судді: Цалина Б .М.

Секретаря: Губчук Д.Ю.

З участю прокурора: Хомин І. М.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у м. Косова кримінальну справ у про обвинувачення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця та жителя АДРЕСА_1, україн ця, освіта середня, не пра цюючого, одруженого, не війсь ковозобов' язаного, б/п, гр. Ук раїни, раніше не судимого,

- за ст. 246 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 вчинив незако нну рубку лісу, чим заподіяв і стотну шкоду державному підп риємству «Кутське лісове гос подарство» на суму 25242, 50 грн.

Злочин вчинив за наступних обставин:

на початку березня 2009 року ОСОБА_1, в лісовому масиві с АДРЕСА_2 Косівського лісн ицтва державного підприємст ва «Кутське лісове господарс тво», діючи умисно, самовільн о, без належного дозволу, який посвідчується відповідними документами виданими уповно важеним органом, вчинив неза конну рубку тринадцяти дерев породи смерека та одного дер ева породи бук, загальною куб омасою 11, 50 м. куб. Внаслідок нез аконної порубки дерев на тер иторії Косівського лісництв а ОСОБА_2 ОСОБА_1 3аподі яно істотну шкоду державному підприємству «Кутське лісов е господарство», що відповід но до Постанови Кабінету Мін істрів України № 655 від 23.07.2008 року «Про такси для обчислення ро зміру шкоди, заподіяної лісо вому господарству» складає 2 5242, 50 грн.

Підсудний ОСОБА_1 свою в ину у вчиненні незаконної ру бки дерев якою заподіяв істо тну шкоду державному підприє мству «Кутське лісове господ арство» на суму 25242, 50 грн визнав частково та пояснив, що в кінц і лютого місяця 2009 року до ньог о звернувся односельчанин ОСОБА_3 з проханням допомог ти йому привезти 8-10 дерев сухо стою. Він погодився допомогт и сусіду та на початку березн я 2009 року пішов в лісовий масив с. Соколівка Косівського рай ону де використовуючи свою б ензопилу обпиляв вітроломні дерева від коріння а також ві дпилив вершки цих дерев та гі лля. Таких дерев в лісовому ма сиві знайшов 10-ть породи смере ка. Які після обробки своїм ко нем відтягнув на пасовище О СОБА_3 Про те, що такі його ді ї є незаконними незнав, остіл ьки розпилив та відтягнув із лісу тільки вітроломні дере ва. У вчиненому щиро розкаюєт ься, просить суворо не карати .

Крім часткового визнання с воєї вини, винність підсудно го ОСОБА_1 у вчиненні неза конної рубки лісу, чим заподі яно істотної шкоди державном у підприємству «Кутське лісо ве господарство» на суму 25242, 50 г рн., доведена показами свідкі в та дослідженими в судовому засіданні матеріалами справ и.

Законний представник циві льного позивача, юрисконсуль т державного підприємства «К утське лісове господарство» ОСОБА_4, суду пояснив, що вн аслідок вчинення ОСОБА_1 н езаконної порубки тринадцят и сироростучих дерев породи смерека та одного дерева пор оди бук на території Косівсь кого лісництва, державному п ідприємству «Кутське лісове господарство» було заподіян о істотну шкоду що відповідн о до Постанови Кабінету Міні стрів України № 655 від 23.07.2008 року «Про такси для обчислення ро зміру шкоди, заподіяної лісо вому господарству» складає 2 5242, 50 грн. в добровільному поряд ку завдана шкода відшкодован а не була а тому цивільний поз ов буде заявлено в окремому п орядку, після доведення вини ОСОБА_1.

В судовому засіданні свідо к, ОСОБА_5, дав суду показан ня, що 06 березня 2009 року в лісово му масиві АДРЕСА_2 Косівсь кого лісництва державного пі дприємства «Кутське лісове г осподарство» ним виявлено не законну самовільну рубку три надцяти дерев породи смерека та одне дерево породи бук. С аме перед виявленням свіжо зрубаних дерев він бачив ОС ОБА_1 який конем трелював де ревину смереки. Побачивши йо го ОСОБА_1 3алишив цю дерев ину на місці а сам із конем вті к. Після чого він обійшов обхі д та виявив самовільну рубку лісу. З метою належного оформ лення самовільної рубки лісу повідомив лісника обходу О СОБА_7 та ДІМ Косівського РВ УМВС ОСОБА_8 За слідами тр елювання деревини вони прийш ли до господарства жит. с. Со колівка Петричука ОСОБА _6 біля господарства останн ього було виявлено частину с амовільно зрубаної деревини , про що складено акт та проток ол про адміністративне право порушення вимог лісового зак онодавства та інші необхідні документи які були направле нні в Косівський РВ УМВС для в ідповідного реагування. Внас лідок незаконних дій ОСОБА _1, державному підприємству «Кутське лісове господарств о» було заподіяно істотну шк оду, яка відповідно до Постан ови Кабінету Міністрів Украї ни № 655 від 23.07.2008 року «Про такси д ля обчислення розміру шкоди, заподіяної лісовому господа рству» складає 25242, 50 грн. В добро вільному порядку завдана шко да відшкодована не була.

Свідок, ОСОБА_7 в судовом у засіданні пояснив, що він пр ацював лісником обходу № 7 Кос івського лісництва ОСОБА_2 06 березня 2009 року до нього зат елефонував лісничий Косівсь кого лісництва ОСОБА_9, та повідомив, що в лісовому маси ві АДРЕСА_2 Косівського лі сництва державного підприєм ства «Кутське лісове господа рство» ним виявлено незаконн у самовільну рубку тринадцят и дерев породи смерека та одн е дерево породи бук. За слідам и трелювання деревини вони п рийшли до господарства жит. с . Соколівка ОСОБА_3 Саме бі ля господарства останнього б уло виявлено частину самовіл ьно зрубаної деревини, про що складено акт та протокол про адміністративне правопоруш ення вимог лісового законода вства та інші необхідні доку менти які були направленні в Косівський РВ УМВС для відпо відного реагування. Особисто він ОСОБА_1 не надавав доз волу на рубку деревини.

Свідок ОСОБА_3 в судовом у засіданні дав показання, що в кінці січня на початку люто го 2009 року він зустрівся із сво їм сусідом ОСОБА_1, якому р озповів, що в його родині план ується весілля. Для підготов ки до весілля йому також було необхідно декілька сухостій них дерев для облаштування в есільних палаток. ОСОБА_1 погодився допомогти, та на по чатку березня 2009 року останні й конем притрелював декілька дерев породи смереки непода лік від його господарства. Пр о те, що вказана деревина само вільно зрубана ОСОБА_1 він не знав, так як останній говор ив, що неодноразово допомага в в лісі а тому йому дозволити взяти сухостійні дерева за в иконану роботу.

Крім часткового визнання с воєї вини, винність підсудно го ОСОБА_1 у вчиненому зло чині доведена показами предс тавника цивільного позивача ОСОБА_4 , допитаних в судов ому засіданні свідків ОСОБ А_5, ОСОБА_7 та ОСОБА_3 а також дослідженими в судово му засіданні матеріалами спр ави:

- протоколом № 1-3-2 від 06.03.2009 року про порушення вимог лісовог о законодавства і вчинення н езаконної порубки дерев на т ериторії Косівського лісниц тва, яким засвідчено факт сам овільної порубки деревини ОСОБА_1 - а.с. 15-16.

• - довідкою - розраху нком заподіяної шкоди лісово му господарству до протоколу , яка складає 25242, 50 грн. - а.с. 22.

• - план - схемою розміщен ня пнів на ділянці, де скоєна с амовільна рубка дерев. - а.с. 17.

• - речовим доказом: само вільно зрубаною деревиною, щ о секвестрована та знаходить ся на зберіганні в ОСОБА_3 - а.с. 19, 39.

Дії підсудного ОСОБА_1 правильно кваліфіковано з а ст. 246 КК України, оскільки він вчинив незаконну порубку лі су чим заподіяв істотну мате ріальну шкоду державному під приємству «Кутське лісове го сподарство» на суму 25242, 50 грн

При призначенні покарання суд враховує характер і ступ інь суспільної небезпечност і вчиненого злочину, особу пі дсудного, і обставини справи що пом' якшують і обтяжують його відповідальність.

Обставин, що обтяжують відп овідальність підсудного О СОБА_1 суд не вбачає. До обста вин, що пом' якшують відпові дальність підсудного суд від носить, сприяння розкриттю з лочину, позитивну характерис тику з місця проживання та те , що останній вперше притягує ться до кримінальної відпові дальності.

Враховуючи наведені обста вини, суд вважає, що до підсудн ого ОСОБА_1 слід застосува ти покарання у вигляді штраф у.

Речовий доказ: самовільно-з рубану деревину 9, 05 м. куб., яка з берігається в господарстві ОСОБА_3, та 1 м. куб дров буко вих - слід конфіскувати в кори сть держави. На підставі наве деного, керуючись ст. ст. 323, 324 КП К України, суд, -

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочину передбач еного ст. 246 КК України та призн ачити покарання у вигляді шт рафу в розмірі 50 неоподаткову ваних мінімумів доходів гром адян, що становить 850 грн з конф іскацією незаконно добутої д еревини.

Міру запобіжного заходу ОСОБА_1 залишити раніше обр ану - підписку про невиїзд до в ступу вироку в законну силу.

Речовий доказ - незаконно зр убану деревину в кількості 9, 0 5 м. куб., яка зберігається в гос подарстві ОСОБА_3, та 1 м. ку б дров букових - конфіскувати в користь держави.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Івано-Ф ранківської області протяго м 15 днів з моменту його прогол ошення шляхом подачі апеляці ї через Косівський районний суд.

СудКосівський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення25.08.2009
Оприлюднено16.12.2010
Номер документу12700512
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-124/2009

Постанова від 20.08.2009

Кримінальне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Свінцицький Л. В.

Постанова від 20.08.2009

Кримінальне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Свінцицький Л. В.

Вирок від 11.06.2009

Кримінальне

Совєтський районний суд Автономної Республіки Крим

Кордик С. В.

Постанова від 05.08.2009

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Кравець О.А.

Вирок від 25.08.2009

Кримінальне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

Цалин Б.М.

Постанова від 05.08.2009

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Кравець О.А.

Вирок від 25.08.2009

Кримінальне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

Цалин Б.М.

Вирок від 02.03.2009

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Хрипун С.В.

Вирок від 31.03.2009

Кримінальне

Стахановський міський суд Луганської області

Кузнецова М.Л.

Вирок від 02.03.2009

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Хрипун С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні