Вирок
від 25.08.2009 по справі 1-124/2009
КОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-124

2009 року

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2009 року м. Косів

Косівський районний суд Івано-Франківської області в складі:

Головуючого судді: Цалина Б.М.

Секретаря: Губчук Д.Ю.

З участю прокурора: Хомин І.М.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Косова кримінальну справу про обвинувачення ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця та жителя АДРЕСА_1, українця, освіта середня, не працюючого, одруженого, не військовозобовязаного, б/п, гр. України, раніше не судимого,

- за ст. 246 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 вчинив незаконну рубку лісу, чим заподіяв істотну шкоду державному підприємству «Кутське лісове господарство» на суму 25242, 50 грн.

Злочин вчинив за наступних обставин:

на початку березня 2009 року ОСОБА_1, в лісовому масиві с АДРЕСА_2 Косівського лісництва державного підприємства «Кутське лісове господарство», діючи умисно, самовільно, без належного дозволу, який посвідчується відповідними документами виданими уповноваженим органом, вчинив незаконну рубку тринадцяти дерев породи смерека та одного дерева породи бук, загальною кубомасою 11, 50 м. куб. Внаслідок незаконної порубки дерев на території Косівського лісництва ОСОБА_2 ОСОБА_1 3аподіяно істотну шкоду державному підприємству «Кутське лісове господарство», що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 655 від 23.07.2008 року «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісовому господарству» складає 25242, 50 грн.

Підсудний ОСОБА_1 свою вину у вчиненні незаконної рубки дерев якою заподіяв істотну шкоду державному підприємству «Кутське лісове господарство» на суму 25242, 50 грн визнав частково та пояснив, що в кінці лютого місяця 2009 року до нього звернувся односельчанин ОСОБА_3 з проханням допомогти йому привезти 8-10 дерев сухостою. Він погодився допомогти сусіду та на початку березня 2009 року пішов в лісовий масив с. Соколівка Косівського району де використовуючи свою бензопилу обпиляв вітроломні дерева від коріння а також відпилив вершки цих дерев та гілля. Таких дерев в лісовому масиві знайшов 10-ть породи смерека. Які після обробки своїм конем відтягнув на пасовище ОСОБА_3 Про те, що такі його дії є незаконними незнав, остільки розпилив та відтягнув із лісу тільки вітроломні дерева. У вчиненому щиро розкаюється, просить суворо не карати.

Крім часткового визнання своєї вини, винність підсудного ОСОБА_1 у вчиненні незаконної рубки лісу, чим заподіяно істотної шкоди державному підприємству «Кутське лісове господарство» на суму 25242, 50 грн., доведена показами свідків та дослідженими в судовому засіданні матеріалами справи.

Законний представник цивільного позивача, юрисконсульт державного підприємства «Кутське лісове господарство» ОСОБА_4, суду пояснив, що внаслідок вчинення ОСОБА_1 незаконної порубки тринадцяти сироростучих дерев породи смерека та одного дерева породи бук на території Косівського лісництва, державному підприємству «Кутське лісове господарство» було заподіяно істотну шкоду що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 655 від 23.07.2008 року «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісовому господарству» складає 25242, 50 грн. в добровільному порядку завдана шкода відшкодована не була а тому цивільний позов буде заявлено в окремому порядку, після доведення вини ОСОБА_1.

В судовому засіданні свідок, ОСОБА_5, дав суду показання, що 06 березня 2009 року в лісовому масиві АДРЕСА_2 Косівського лісництва державного підприємства «Кутське лісове господарство» ним виявлено незаконну самовільну рубку тринадцяти дерев породи смерека та одне дерево породи бук. Саме перед виявленням свіжозрубаних дерев він бачив ОСОБА_1 який конем трелював деревину смереки. Побачивши його ОСОБА_1 3алишив цю деревину на місці а сам із конем втік. Після чого він обійшов обхід та виявив самовільну рубку лісу. З метою належного оформлення самовільної рубки лісу повідомив лісника обходу ОСОБА_7 та ДІМ Косівського РВ УМВС ОСОБА_8 За слідами трелювання деревини вони прийшли до господарства жит. с. Соколівка Петричука ОСОБА_6 біля господарства останнього було виявлено частину самовільно зрубаної деревини, про що складено акт та протокол про адміністративне правопорушення вимог лісового законодавства та інші необхідні документи які були направленні в Косівський РВ УМВС для відповідного реагування. Внаслідок незаконних дій ОСОБА_1, державному підприємству «Кутське лісове господарство» було заподіяно істотну шкоду, яка відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 655 від 23.07.2008 року «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісовому господарству» складає 25242, 50 грн. В добровільному порядку завдана шкода відшкодована не була.

Свідок, ОСОБА_7 в судовому засіданні пояснив, що він працював лісником обходу № 7 Косівського лісництва ОСОБА_2 06 березня 2009 року до нього зателефонував лісничий Косівського лісництва ОСОБА_9, та повідомив, що в лісовому масиві АДРЕСА_2 Косівського лісництва державного підприємства «Кутське лісове господарство» ним виявлено незаконну самовільну рубку тринадцяти дерев породи смерека та одне дерево породи бук. За слідами трелювання деревини вони прийшли до господарства жит. с. Соколівка ОСОБА_3 Саме біля господарства останнього було виявлено частину самовільно зрубаної деревини, про що складено акт та протокол про адміністративне правопорушення вимог лісового законодавства та інші необхідні документи які були направленні в Косівський РВ УМВС для відповідного реагування. Особисто він ОСОБА_1 не надавав дозволу на рубку деревини.

Свідок ОСОБА_3 в судовому засіданні дав показання, що в кінці січня на початку лютого 2009 року він зустрівся із своїм сусідом ОСОБА_1, якому розповів, що в його родині планується весілля. Для підготовки до весілля йому також було необхідно декілька сухостійних дерев для облаштування весільних палаток. ОСОБА_1 погодився допомогти, та на початку березня 2009 року останній конем притрелював декілька дерев породи смереки неподалік від його господарства. Про те, що вказана деревина самовільно зрубана ОСОБА_1 він не знав, так як останній говорив, що неодноразово допомагав в лісі а тому йому дозволити взяти сухостійні дерева за виконану роботу.

Крім часткового визнання своєї вини, винність підсудного ОСОБА_1 у вчиненому злочині доведена показами представника цивільного позивача ОСОБА_4 , допитаних в судовому засіданні свідків ОСОБА_5, ОСОБА_7 та ОСОБА_3 а також дослідженими в судовому засіданні матеріалами справи:

- протоколом № 1-3-2 від 06.03.2009 року про порушення вимог лісового законодавства і вчинення незаконної порубки дерев на території Косівського лісництва, яким засвідчено факт самовільної порубки деревини ОСОБА_1 - а.с. 15-16.

- довідкою - розрахунком заподіяної шкоди лісовому господарству до протоколу, яка складає 25242, 50 грн. - а.с. 22.

- план - схемою розміщення пнів на ділянці, де скоєна самовільна рубка дерев. - а.с. 17.

- речовим доказом: самовільно зрубаною деревиною, що секвестрована та знаходиться на зберіганні в ОСОБА_3 - а.с. 19, 39.

Дії підсудного ОСОБА_1 правильно кваліфіковано за ст. 246 КК України, оскільки він вчинив незаконну порубку лісу чим заподіяв істотну матеріальну шкоду державному підприємству «Кутське лісове господарство» на суму 25242, 50 грн

При призначенні покарання суд враховує характер і ступінь суспільної небезпечності вчиненого злочину, особу підсудного, і обставини справи що помякшують і обтяжують його відповідальність.

Обставин, що обтяжують відповідальність підсудного ОСОБА_1 суд не вбачає. До обставин, що помякшують відповідальність підсудного суд відносить, сприяння розкриттю злочину, позитивну характеристику з місця проживання та те, що останній вперше притягується до кримінальної відповідальності.

Враховуючи наведені обставини, суд вважає, що до підсудного ОСОБА_1 слід застосувати покарання у вигляді штрафу.

Речовий доказ: самовільно-зрубану деревину 9, 05 м. куб., яка зберігається в господарстві ОСОБА_3, та 1 м. куб дров букових - слід конфіскувати в користь держави. На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 323, 324 КПК України, суд, -

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочину передбаченого ст. 246 КК України та призначити покарання у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн з конфіскацією незаконно добутої деревини.

Міру запобіжного заходу ОСОБА_1 залишити раніше обрану - підписку про невиїзд до вступу вироку в законну силу.

Речовий доказ - незаконно зрубану деревину в кількості 9, 05 м. куб., яка зберігається в господарстві ОСОБА_3, та 1 м. куб дров букових - конфіскувати в користь держави.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Івано-Франківської області протягом 15 днів з моменту його проголошення шляхом подачі апеляції через Косівський районний суд.

СудКосівський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення25.08.2009
Оприлюднено19.12.2022
Номер документу13562567
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-124/2009

Постанова від 20.08.2009

Кримінальне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Свінцицький Л. В.

Постанова від 20.08.2009

Кримінальне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Свінцицький Л. В.

Вирок від 11.06.2009

Кримінальне

Совєтський районний суд Автономної Республіки Крим

Кордик С. В.

Постанова від 05.08.2009

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Кравець О.А.

Вирок від 25.08.2009

Кримінальне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

Цалин Б.М.

Постанова від 05.08.2009

Кримінальне

Тетіївський районний суд Київської області

Кравець О.А.

Вирок від 25.08.2009

Кримінальне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

Цалин Б.М.

Вирок від 02.03.2009

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Хрипун С.В.

Вирок від 31.03.2009

Кримінальне

Стахановський міський суд Луганської області

Кузнецова М.Л.

Вирок від 02.03.2009

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Хрипун С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні