Вирок
від 20.05.2009 по справі 1-50/2009
ТАРАЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 1 - 50 / 2009 p.

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2009 року Таращанський районний суд Київської області

в складі:

головуючого: Бойка М. Г.

при секретарі: Бакал О.А.

з участю прокурора: Бугрія О.В., розглянувши в відкритому судовому засіданні в м. Тараща

справу про обвинувачення ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с Менделеєво Красногвардійського району АРК, проживаючого в АДРЕСА_1, українця, громадянина України, з професійно-технічною освітою, неодруженого, на утриманні якого дітей немає, військовозобовязаного, тимчасово непрацюючого, раніше судимого вироком Таращанського районного суду від 17.06.2008 року за ч. 1 ст. 309 КК України до одного року позбавлення волі, на підставі

ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з іспитовим строком один рік, в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 309 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 в серпні 2008 року за селом Бовкун Таращанського району Київської області, приблизно на відстані 200 метрів від своєї садиби, розташованої в цьому ж селі по АДРЕСА_1 виявив одну дикорослу рослину коноплі, з якої він з метою подальшого використання для власних потреб зірвав гілку з листям та приніс за місцем свого проживання в АДРЕСА_1, де повісив її сушити під дах сараю, де вона через день-два висохла, і він відєднав листя від стебел, склавши його (листя) в поліетиленовий пакет, якого положив в старий телевізор в кімнаті власного будинку на зберігання. Таким чином, ОСОБА_1 придбав наркотичний засіб та став його незаконно зберігати для власних потреб без мети збуту.

13.04.2009 року в період часу з 15 години 30 хвилин до 16 години 10 хвилин працівниками Тарашанського РВ ГУ МВС України в Київській області в присутності понятих при огляді житлового будинку, в якому проживає підсудній та, який розташований за адресою АДРЕСА_1 в середині старого телевізора в одній із кімнат будинку було виявлено та вилучено подрібнене листя рослини зеленого кольору з специфічним запахом коноплі, загальною масою 24 грама, яке ОСОБА_1 незаконно придбав та зберігав для власних потреб без мети збуту.

Згідно висновку хімічної експертизи від 22.04.2009 року № 640/х подана на дослідження речовина рослинного походження зеленого кольору, яка вилучена у ОСОБА_1, є висушеним канабісом масою 24 грама і згідно Списку № 1 „Особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено" в Таблиці 1 „Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 року № 770, є особливо небезпечним наркотичним засобом.

Підсудний ОСОБА_1 свою вину в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 309 визнав повністю і показав, що він проживає в с Бовкун по АДРЕСА_1, у власному будинку сам. Приблизно в серпні місяці 2008 року, точніше не памятає, він пішов до лісу, який розташований неподалік від с Бовкун, приблизно за 200 м,

якщо рухатися по вулиці від його садиби. В кінці вулиці, майже під лісом, він помітив дикорослу рослину коноплі, з якої він зірвав гілку коноплі з листям. Дану гілку коноплі він вирвав пригадавши, що за деякий час до цього, коли він їхав в електричці з с Ольшаниця, то незнайома жінка, яка їхала поруч з ним, звернула увагу на його руку, яку він обпік під час пожежі приблизно рік тому у власному будинку, та розповіла йому, що конопля є лікувальною рослиною і запропонувала йому попарити в коноплі руку. Тому він вирішив зірвати коноплю, щоб потім використовувати для лікування. Потім він заніс дану гілку коноплі в свій двір та повісив під дах сараю, щоб просохла. Приблизно через день-два, коли рослина просохла, він відєднав листя від стебел, склавши його (листя) в поліетиленовий пакет, і положив його зберігати до старого розібраного телевізора. Цей телевізор поламаний, тому за прямим призначенням він не використовується, він на нього складає різні речі - одяг, який постійно знаходиться в хаотичному порядку. Туди ж він поклав даний пакет з коноплею. Зберігав дану коноплю без мети збуту, для власних потреб. Даний пакет з коноплею він поклав в телевізор тому що знав, що зберігати коноплю заборонено, так як раніше судимий за зберігання коноплі. Спочатку він кілька разів запарював частини даної коноплі та парив в ній обпечену руку. Але йому це не допомагало, тому він перестав парити руку, а про коноплю в телевізорі з часом забув.

13.04.2009 року до нього додому прийшли працівники міліції, яким він надав добровільний письмовий дозвіл на огляд своєї садиби. Для огляду працівники міліції запросили двох понятих: ОСОБА_2 та ОСОБА_3, наглядно знайомих йому жителів сусіднього села. Під час огляду його садиби, який проводився в проміжку часу з 15 години 30 хвилин до 16 години 10 хвилин, працівники міліції виявили та вилучили в дальній кімнаті його житлового будинку в вищевказаному старому розібраному телевізорі вищевказаний прозорий поліетиленовий пакет з листям коноплі. Працівники міліції в присутності понятих горловину даного пакету з коноплею обвязали ниткою білого кольору, кінці якої скріпили паперовою біркою з відбитком печатки

Таращанського РВ «Для пакетів», з пояснювальним написом та підписами слідчого та понятих і вилучили до Таращанського РВ.

Він щиро кається в скоєному і просить його суворо не карати - не позбавляти волі, взявши до уваги, що він за місцем проживання характеризується позитивно, що від даного злочину не наступило шкідливих наслідків, а також врахувавши його стан здоровя, оскільки у нього післяопікові келоїдні рубці шиї, грудної клітки з права, правої кисті, згинаюча-розгинаюча контрактура правої кисті, в звязку з цим щодо нього на даний час вирішується питання про встановлення групи інвалідності.

Визнавши недоцільним дослідження доказів стосовно фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються, зясувавши правильне розуміння підсудним та іншими учасниками судового розгляду змісту цих обставин, за відсутністю сумнівів у добровільності та істинності їх позиції, розяснивши, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати ці фактичні обставини справи у апеляційному порядку, суд вважає вину підсудного ОСОБА_1 доведеною і кваліфікує його дії за ч. 2 ст. 309 КК України, як незаконне придбання та зберігання наркотичних засобів без мети збуту, вчинені повторно.

При визначенні виду і міри покарання підсудному, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного, обставини, що помякшують та обтяжують покарання, обставини при яких був скоєний злочин.

Враховуючи особу підсудного ОСОБА_1, що він раніше судимий і знову скоїв злочин середньої тяжкості, що він за місцем проживання характеризується позитивно, як помякшуючі покарання обставини - щире каяття та сприяння розкриттю злочину, суд вважає, що він заслуговує покарання у вигляді позбавлення волі.

Враховуючи обставини справи та дані про особу підсудного ОСОБА_1, зважаючи на його молодий вік та те, що він за місцем проживання характеризується позитивно, беручи до уваги його стан здоровя - у нього післяопікові келоїдні рубці шиї, грудної клітки з права, правої кисті, згинаюча-розгинаюча контрактура правої кисті, в звязку з цим щодо нього вирішується питання про встановлення групи інвалідності, що кількість наркотичного засобу (канабісу) якого він зберігав є незначною - 24 грами, виходячи з того, що в абзаці 4 п.10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2003 року № 7 „Про практику призначення судами покарання" з послідуючими змінами вказано, що виходячи з того, що відповідно до ч. 2 ст. 75, ч. 3 ст. 78 КК вчинення протягом іспитового строку нового злочину є підставою для направлення засудженого для відбування призначеного покарання, рекомендувати судам не застосовувати повторно до таких осіб звільнення від відбування покарання з випробуванням під час розгляду справи про новий злочин, суд, як виняток застосовує до нього ст. 75 КК України, вважаючи за недоцільне направляти підсудного ОСОБА_1 для відбування покарання в місцях позбавлення волі, зобовязавши його на підставі ст. 76 КК України повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміну місця проживання та роботи.

Судові витрати за проведення хімічної експертизи в розмірі 345, 18 грн. підлягають стягненню з підсудного.

Речові докази -- поліетиленових пакет із вмістом рослини коноплі вагою 24 грама підлягають знищенню.

Керуючись ст. ст. 323, 324 КПК України суд, -

3 АСУ ДИВ:

ОСОБА_1 визнати винним за ч. 2 ст. 309 КК України та призначити йому покарання у виді двох років позбавлення волі.

На підставі ст. 71 КК України ОСОБА_1 визначити остаточне покарання за сукупністю вироків, частково приєднавши до призначеного цим вироком покарання невідбуте покарання за вироком Таращанського районного суду від 17.06.2008 року, у виді двох років і шести місяців позбавлення волі.

Застосувати до ОСОБА_1 ст. 75 КК України і звільнити його від відбування призначеного покарання, встановивши іспитовий строк два роки.

На підставі ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_1 обовязок протягом встановленого іспитового строку повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміну місця проживання та роботи.

Запобіжний захід засудженому ОСОБА_1 підписку про невиїзд залишити до вступу вироку в законну силу.

Стягнути з ОСОБА_1 витрати на користь НДЕКЦ МВС України, код ЗКПО: 25574713, р/рахунок: 35222002000460; Банк одержувача: УДК у Київській області МФО: 821018, призначення платежу: за експертні роботи (найменування) - за проведення хімічної експертизи наркотичних засобів в сумі 345, 18 грн..

Речові докази: поліетиленовий пакет із вмістом рослини коноплі вагою 24 грама, які знаходяться на зберіганні в централізованій кімнаті збереження речових доказів при УБНОН ГУ МВС України в Київській області - знищити.

Строк оскарження вироку до апеляційного суду Київської області через Таращанський суд 15 діб з моменту його проголошення.

СудТаращанський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення20.05.2009
Оприлюднено23.12.2022
Номер документу15454517
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-50/2009

Ухвала від 18.01.2016

Кримінальне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Чебану М. М.

Вирок від 02.06.2009

Кримінальне

Троїцький районний суд Луганської області

Бондаренко Л. І.

Вирок від 20.05.2009

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Вирок від 15.05.2009

Кримінальне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Крапивний В.І.

Вирок від 20.05.2009

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Бойко М.Г.

Вирок від 02.06.2009

Кримінальне

Троїцький районний суд Луганської області

Бондаренко Л. І.

Вирок від 20.05.2009

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Вирок від 15.05.2009

Кримінальне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Крапивний В.І.

Вирок від 20.05.2009

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Бойко М.Г.

Вирок від 13.05.2009

Кримінальне

Старобільський районний суд Луганської області

Пелих Олександр Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні