Постанова
від 07.06.2011 по справі 33-142/11
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 33 - 142/ 2011 року Головуючий 1 інстанції Мал ихін О.Р.

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 квітня 2011 апеляційний суд Харківської області у ск ладі судді Бикової Л.П. за учас тю особи, притягненої до адмі ністративної відповідально сті, ОСОБА_1 та іншого учас ника дорожньо-транспортної п ригоди ОСОБА_2 розглянувш и у відкритому судовому засі данні в залі суду в м. Харкові справу за апеляційною скарго ю ОСОБА_1 на постанову Мос ковського районного суду м. Х аркова від 19 січня 2011 року, -

В С Т А Н О В И В :

Постановою Московсько го районного суду м. Харкова в ід 19 січня 2011

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІ Я_1, що проживає за адресою: АДРЕСА_1,

визнано винним у вчиненні адміністративного правопор ушення, передбаченого ст. 124 КУ пАП та на нього накладено стя гнення у виді штрафу в розмір і 340 гривень.

Як встановлено судом, 09 січ ня 2011 року о 12 годині 45 хвилин во дій ОСОБА_1, керуючи автом обілем марки ВАЗ-21104, реєстраці йний номер НОМЕР_1, на пере хресті пр. Московського з м. Ру днєва при ввімкненні сигналу світлофору, що дозволяє рух, н е дав змогу автомобілю марки Москвич-2141, реєстраційний ном ер НОМЕР_2, завершити мане вр проїзду перехрестя, в резу льтаті чого відбулося зіткне ння вказаних автомобілів. Св оїми діями водій ОСОБА_1 п орушив п. 16.5 Правил дорожнього руху України, відповідальні сть за дане порушення передб ачена ст. 124 КУпАП.

Не погодившись із зазначен ою постановою суду, ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, в як ій, посилаючись на незаконні сть постанови, порушення йог о процесуальних прав, однобі чність та неповноту дослідже ння фактичних обставин дорож ньо-транспортної пригоди, пр осить постанову Московськог о районного суду м. Харкова ві д 19 січня 2011 року скасувати, при йняти нову постанову, якою ви знати ОСОБА_2 винним у вчи ненні адміністративного пра вопорушення, передбаченого с т. 124 КУпАП, а провадження у спра ві у відношенні ОСОБА_1 за крити у зв' язку з відсутніс тю в його діях складу адмініс тративного правопорушення.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши апелянта ОСО БА_1, який підтримав свою апе ляційну скаргу, іншого учасн ика дорожньо-транспортної пр игоди - ОСОБА_2, який запе речував проти задоволення ап еляційної скарги, вважаючи п останову районного суду зако нною і обґрунтованою, свідкі в дорожньо-транспортної приг оди ОСОБА_3 та ОСОБА_4, я кі надали суду пояснення щод о обставин пригоди, перевіри вши доводи апеляційної скарг и, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляцій на скарга підлягає частковом у задоволенню, виходячи з нас тупного.

При розгляді справи про ад міністративне правопорушен ня суд, відповідно до вимог ст .ст. 245, 280 КУпАП, повинен з`ясуват и: чи було вчинено адміністра тивне правопорушення, чи вин на особа в його вчиненні, чи пі длягає вона адміністративні й відповідальності, а також з `ясувати інші факти, що мають з начення для правильного вирі шення справи.

Судом першої інстанції не в повному обсязі встановлені всі обставини дорожньо-транс портної пригоди на підставі наявних в матеріалах справи і досліджених в судовому зас іданні доказів.

Разом з тим, суд, посилаючи сь на зібрані у справі матері али, правильно дійшов виснов ку про наявність причинного зв' язку між порушенням воді єм ОСОБА_1 п. 16.5 Правил дорож нього руху України та настан ням дорожньо-транспортної пр игоди.

Відповідно до схеми місця д орожньо-транспортної пригод и, водій ОСОБА_1, керуючи ав томобілем марки ВАЗ-21104, рухавс я вздовж проспекту Московськ ого, яка є головною по відноше нню до пл. Феєрбаха, якою рухав ся водій ОСОБА_2, керуючи а втомобілем марки Москвич-2141. П ерехрестя зазначених вулиць регулюється світлофором. В д ень дорожньо-транспортної пр игоди, 09 січня 2011 року, водії поя снили, що обидва рухалися на з елений сигнал світлофора.

Як вбачається з протоколу с ерії АХ1 № 161413 від 09 січня 2011 року, ОСОБА_1 ставиться в провин у порушення п. 16.5 Правил дорожн ього руху України, яким перед бачено, що у разі подання сигн алу регулювальником або ввім кнення сигналу світлофора, щ о дозволяє рух, водій зобов' язаний дати дорогу транспорт ним засобам, що завершують ру х через перехрестя, а також пі шоходам, які закінчують пере хід.

Відповідно до постанови ап еляційного суду Харківської області від 22 лютого 2011 року у с праві проведено судову автот ехнічну експертизу від 31 бере зня 2011 року № 2545, згідно другого варіанту висновків якої воді й автомобіля ВАЗ-21104 ОСОБА_1 повинен був діяти у відповід ності до вимог п.п. 10.1 та 16.5 Прави л дорожнього руху України. Та кий висновок зроблений експе ртом на підставі пояснень во дія ОСОБА_2 та свідка доро жньо-транспортної пригоди ОСОБА_3, яка у судовому засід анні апеляційної інстанції п ояснила, що автомобіль Москв ич-2141, реєстраційний номер Н ОМЕР_2, рухався попереду її а втомобіля та на зелений сигн ал світлофору виїхав на пере хрестя, а вона була вимушена з упинитися, оскільки ввімкнув ся жовтий сигнал.

Враховуючи викладене, апел яційний суд Харківської обла сті приходить до висновку, що водій ОСОБА_2 завершував маневр перетину перехрестя, згідно його поясненням, на ми готливий зелений сигнал світ лофора, що не суперечить Прав илам дорожнього руху України .

Прохання ОСОБА_1 прийня ти нову постанову, якою визна ти ОСОБА_2, винним у вчинен ні адміністративного правоп орушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, на підставі пояснень с відка ОСОБА_4, який зазнач ив, що автомобіль Москвич-2141 ви їхав на перехрестя на червон ий сигнал світлофора, та висн овків експерта від 31 березня 2 011 року № 2545, що передбачають нев ідповідність дій водія ОСО БА_2 Правилам дорожнього ру ху України, не може бути задов олено, оскільки суд позбавле ний можливості розглядати пи тання щодо винності ОСОБА_2 у скоєнні дорожньо-транспо ртної пригоди, оскільки прот окол про адміністративне пра вопорушення у відношенні ньо го не складався.

Враховуючи викладене, суд о бґрунтовано дійшов висновку про наявність в діях ОСОБА _1 складу адміністративного правопорушення, передбачено го ст. 124 КУпАП, і підстав для її касування не вбачається.

Разом з тим, апеляційний суд не може погодитись з посилан ням суду першої інстанції в м отивувальній частині постан ови на пояснення понятих, як н а доказ вини ОСОБА_1, оскіл ьки в матеріалах справи відс утні будь-які дані, які б свідч или про присутність понятих під час оформлення матеріалі в дорожньо-транспортної приг оди.

За таких обставин, постанов а Московського районного суд у м. Харкова від 19 січня 2011 року п ідлягає зміні, а саме: виключе нню з мотивувальної частини посилання на пояснення понят их як на доказ.

Керуючись ст. 294 КУпАП, -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу ОС ОБА_1 задовольнити частково .

Постанову Московського ра йонного суду м. Харкова від 19 с ічня 2011 року у відношенні ОС ОБА_1 змінити, виключивши з м отивувальної частини вказів ку на посилання як на доказ - пояснення понятих.

В іншій частині постанову з алишити без змін.

Постанова є остаточною і ос карженню не підлягає.

Суддя апеляційного суду

Харківської області Л.П. Бикова

СудАпеляційний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення07.06.2011
Оприлюднено20.06.2011
Номер документу16163866
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —33-142/11

Постанова від 11.03.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Запорізької області

Шаповал О. С.

Постанова від 05.05.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Миколаївської області

Пустовар М. Л.

Постанова від 13.10.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Чернівецької області

Семенюк К. М.

Постанова від 28.09.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Тернопільської області

Коструба Г. І.

Постанова від 24.03.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Львівської області

Галин В. П.

Постанова від 07.06.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Харківської області

Бикова Л. П.

Постанова від 30.05.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Кіровоградської області

Борщ В. С.

Постанова від 06.05.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Сумської області

Крамаренко В. І.

Постанова від 12.05.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Хмельницької області

Кобрін І. Г.

Постанова від 15.04.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Черкаської області

Суходольський М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні