Постанова
від 28.09.2011 по справі 33-142/11
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 33-142/11 Головуючий у 1-й інстанції Денисова Т.С.

Категорія - корупція Доповідач - Коструба Г.І.

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 вересня 2011 р. м. Те рнопіль

Суддя апеляційного с уду Тернопільської області Коструба Г.І., з участю прокуро ра Чапаєва Р.В., - захисника ОСОБА_1, особи, притягнутої до адміністративної відпові дальності, - ОСОБА_2, розг лянувши адміністративну спр аву відносно ОСОБА_2, ІНФ ОРМАЦІЯ_1, уродженки та жите льки АДРЕСА_1, гр. України, п рацює головним бухгалтером М ельниця-Подільського терито ріального центру соціальног о обслуговування пенсіонері в та одиноких непрацездатних громадян управління праці т а соціального захисту населе ння Борщівської районної дер жавної адміністрації, -

В с т а н о в и л а :

Постановою судді Борщ івського районного суду від 2 вересня 2011 року в притягненні ОСОБА_2 до адміністративн ої відповідальності за ст. 172-7 К УпАП відмовлено за відсутніс тю у її діях цього складу прав опорушення, а адміністративн а справа закрита.

Як вбачається з постанови с уду, згідно протоколу від 16 се рпня 2011 р., складеного в.о. проку рора Борщівського району, го ловний бухгалтер Мельниця-По дільського територіального центру соціального обслугов ування / далі по тексту Терцен тр/ ОСОБА_2, будучи посадов ою особою юридичної особи пу блічного права, що визначено п.п. “а” п.2 ч.1 ст.4 Закону України “Про засади запобігання і пр отидії корупції” /далі по тек сту Закон № 3206-У1/, не повідомила безпосередньо керівника про наявність конфлікту інтерес ів за наступних обставин.

Згідно п.1 ч.2 ст.9 Закону № 3206-У1 о соби, зазначені у підпунктах “а”, “в-ж” п.1 та підпункті “а” п .2 ч.1 ст.4 цього Закону, не можуть мати у безпосередньому підп орядкуванні близьких їм осіб або бути безпосередньо підп орядкованими у зв”язку з вик онанням повноважень близьки м їм особам. У разі виникнення обставин, що порушують вимог и частини першої цієї статті , відповідні особи, близькі їм особи важивають заходів щод о усунення таких обставин у п ятнадцятиденний строк.

Проте, в порушення п.2 ст.9 Зак ону № 3206-У1, головний бухгалтер Терцентру ОСОБА_2, яка згі дно п.1 посадової інструкції в ід 2 січня 2009 року має у безпосе редньому підпорядкуванні рі дну сестру - провідного бухг алтера Терцентру ОСОБА_3, умисно не повідомила в періо д з 1 липня 2011 р. по 15 липня 2011 р. та с таном на 16 серпня 2011 р. /з 1 липня 20 11 р. набрав чинності Закон №3206-У 1/ директора Мельниця-Подільс ького Терцентру про наявніст ь конфлікту інтересів. Зокре ма, конфліктом інтересів в да ному випадку стосовно ОСОБ А_2 є суперечливість між її о собистими інтересами як рідн ої сестри ОСОБА_3, що прояв ляється у сестринських, близ ьких, теплих, дружніх відноси нах до останньої та службови ми повноваженнями головного бухгалтера Терцентру ОСОБ А_2, які передбачають вимогл ивість до провідного бухгалт ера Терцентру ОСОБА_3, кон троль за її діяльністю, наявн ість яких може впливати на об ”єктивність або неупереджен ість прийнятих рішень головн ого бухгалтера Терцентру О СОБА_2 стосовно трудової ді яльності провідного бухгалт ера ОСОБА_3, а також на вчин ення чи невчинення дій під ча с виконання наданих їй служб ових повноважень по контролю за нарахуванням заробітної плати працівникам Терцентру , веденням бухгалтерського о бліку та складанням звітів п о фондах соціального страхув ання ОСОБА_3

У протесті прокурор Борщів ського району просить постан ову Борщівського районного с уду від 02 вересня 2011 р. про закри ття провадження у справі про вчинення ОСОБА_2 адмініст ративного правопорушення , п ередбаченого ст.172-7 КУпАП, скас увати та винести нове рішенн я, яким визнати ОСОБА_2 вин ною у вчиненні адмінправопор ушення, передбаченого ст.172-7 КУ пАП, і накласти на неї штраф в сумі 1000 грн.

Мотивує свої вимоги тим, що ОСОБА_2 таки порушила вимо ги ст.172-7 КУпАП, оскільки не пов ідомила безпосереднього кер івника, в даному випадку ОС ОБА_4, про конфлікт інтересі в, а саме про наявність родинн их відносин між нею та її сест рою - ОСОБА_3, яка працює п ровідним бухгалтером Терцен тру, про що нібито пояснював і сам ОСОБА_4 Крім того, суд п ри підготовці справи до розг ляду не витребував додаткови х матеріалів та не перевірив обставин справи, наведених у протоколі про адмінправопор ушення стосовно ОСОБА_2, н е дослідив її пояснення про п овідомлення ОСОБА_4 після наради 5 липня 2011 р. про наявніс ть конфлікту інтересів щодо родинних стосунків між нею т а бухгалтером ОСОБА_3

Розглянувши матеріали спр ави, доводи, викладені у проте сті прокурора, заслухавши пр окурора, який протест підтри мав, ОСОБА_2 та її захисник а, які заперечують проти задо волення протесту прокурора т а просять постанову Борщівсь кого районного суду від 02 вере сня 2011 р. залишити без змін, при ходжу до висновку, що протест прокурора до задоволення не підлягає, виходячи з наступн их міркувань.

Відповідно до змісту ст. 172-7 К УпАП про порушення вимог щод о повідомлення про конфлікт інтересів .“Неповідомлення о собою безпосереднього керів ника у випадках, передбачени х законом, про наявність конф лікту інтересів - тягне за с обою накладення штрафу від д есяти до ста п”ятдесяти неоп одаткованих мінімумів доход ів громадян.”

У цій статті під конфліктом інтересів слід розуміти суп еречність між особистими інт ересами особи та її службови ми повноваженнями, наявність яких може вплинути на об”єкт ивність або неупередженість прийняття рішень, а також на в чинення чи невчинення дій пі д час виконання наданих їй сл ужбових повноважень.

Враховуючи, що ОСОБА_2 є с уб”єктом даного правопоруше ння згідно ст.4 Закону України “Про засади запобігання і пр отидії корупції”, вона повин на була повідомити і, як вона п ояснила в судовому засіданні при розгляді справи в першій і апеляційній інстанціях, 5 ли пня 2011 р. повідомила згідно вим ог закону свого безпосередн ього керівника - ОСОБА_4 - про те, що в її підпорядкуванн і як головного бухгалтера Те рцентру провідним бухгалте ром працює її рідна сестра, ОСОБА_3.Більш того, сеста пра цювала в даній організації з 1991 р., і вона - з травня 2003 р., а на посаді головного бухгалтера - з січня 2009 р. Про те, що вони є рідними сестрами, керівницт ву було відомо протягом всьо го цього часу, але на її повідо млення безпосередній керівн ик відреагував таким чином, щ о про це нікому не буде відом о, оскільки вони працюють під різними прізвищами.

Оскільки, як пояснила ОСО БА_2 в судовому засіданні ап еляційної інстанції, вона вв ажала, що свій обов”язок, пере дбачений вимогами ст.172-7 КУпАП , згідно Закону виконала, біл ьше не вчиняла і не могда в сил у посадової інструкції вчин яти ще будь-яких інших дій по в ідношенню до працевлаштуван ня ОСОБА_3 і закон цього ві д неї не вимагав.

Про те, що ОСОБА_4 було ві домо про наявність родинних стосунків між ОСОБА_2 та ОСОБА_3, підтверджено і ним с амим, а тому посилання проку рора в протесті на неінформо ваність безпосереднього нач альника ОСОБА_2 - ОСОБА_4 щодо даного факту не відпові дають дійсності та роблять з айвими зазначені прокурором вимоги щодо необхідності о питатування в судовому засід анні ряду співробітників Тер центру з метою встановити, чи дійсно ОСОБА_2 доповідала ОСОБА_4 про конфлікт інте ресів.

В законі не зазначено, в які й саме формі повинно бути дов едено керівництву про конфлі кт інтересів, а тому ставити п ід сумнів пояснення ОСОБА_2 про те, що вона в усній формі доповіла керівництву про ро динні стосунки між нею та про відним бухгалтером ОСОБА_3 , які ще й до того підтвердже ні самим її безпосереднім ке рівником, у суда немає підста в.

Посилання прокурора в прот есті також на те, що суд не вит ребував додаткових матеріал ів по справі з метою довести п ровину ОСОБА_2 у вчиненні адмінправопорушення, не є пе реконливими, оскільки невідо мо, які саме матеріали має на у вазі прокурор, і про це не йдет ься в протесті. В судовому ж з асіданні в суді першої інста нції по даній справі, яка розг лядалась з участю прокурора, ним було заявлене лише одне к лопотання щодо долучення до справи характеристики на О СОБА_2, яке суд і задовольнив . Вимога про долучення до спра ви будь- яких додаткових доку ментів ним не ставилась, а том у з великою долею вірогіднос ті можна зробити висновок пр о відсутність такої потреби як на час розгляду справи в пе ршій інстанції, так і в апеляц ійній .

Самим же судом додаткові ма теріали за власною ініціатив ою не витребовувались, оскіл ьки ним був зроблений правил ьний висновок про достатніст ь наявних в справі цих матері алів.

За таких обставин вважаю, що судом першої інстанції прий нято правильне та обґрунтова не рішення про відмову в прит ягненні до адміністративної відповідальності ОСОБА_2 за ст.172-7 КУпАП із закриттям пр овадження по справі.

Керуючись ст. 294 КУпАП,

П о с т а н о в и л а :

Протест прокурора Бор щівського району залишити б ез задоволення, а постанову с удді Борщівського районного суду від 02 вересня 2011 року про відмову в притягненні до адм іністративної відповідальн ості ОСОБА_2 за відсутнос ті в її діях складу правопору шення, передбаченого ст.172-7 КУп АП, із закриттям провадження у справі- без змін.

Постанова апеляцій ного суду набирає законної с или негайно після її винесен ня, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Суддя апеляційного суду

Тернопільської області Г.І. Коструба

СудАпеляційний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення28.09.2011
Оприлюднено03.01.2012
Номер документу20425427
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —33-142/11

Постанова від 11.03.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Запорізької області

Шаповал О. С.

Постанова від 05.05.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Миколаївської області

Пустовар М. Л.

Постанова від 13.10.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Чернівецької області

Семенюк К. М.

Постанова від 28.09.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Тернопільської області

Коструба Г. І.

Постанова від 24.03.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Львівської області

Галин В. П.

Постанова від 07.06.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Харківської області

Бикова Л. П.

Постанова від 30.05.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Кіровоградської області

Борщ В. С.

Постанова від 06.05.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Сумської області

Крамаренко В. І.

Постанова від 12.05.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Хмельницької області

Кобрін І. Г.

Постанова від 15.04.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Черкаської області

Суходольський М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні