Рішення
від 01.08.2011 по справі 17/482
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 17/482 01.08.11

За позовом пуб лічного акціонерного товари ства «Акціонерна компанія «К иївводоканал»в особі розрах ункового департаменту

До комунального підприємства «Оболоньжитло спецексплуатація»

Третя особа на стороні позивача, яка не заяв ляє самостійних вимог на пре дмет спору, акціонерна енерг опостачальні компанія «Київ енерго»

Третя особа на сто роні відповідача, яка не заяв ляє самостійних вимог на пре дмет спору, комунальне підпр иємство Київської міської де ржавної адміністрації «Голо вний інформаційно-обчислюва льний центр»

Про стя гнення 74290,05 грн.

Суддя Удалова О.Г.

Представники учасникі в процесу:

від позивача ОСО БА_1 (за дов.)

від відповідача ОСО БА_2. (за дов.)

від третіх осіб не з ' явились

Обставини справи:

До Господарського суд у міста Києва звернулося від крите акціонерне товариство «Акціонерна компанія «Київв одоканал»в особі розрахунко вого департаменту з позовом до комунального підприємств а «Оболоньжитлоспецексплуа тація»про стягнення 74290,05 грн. з а договором на послуги водоп остачання та водовідведення № 02915/2-05 від 12.08.2003 р., а саме: 64523,97 грн. основного боргу, 5641,58 грн. пені, 8 29,03 грн. трьох процентів річних та 3107,02 грн. збитків від інфляці ї.

Позовні вимоги мотивова ні тим, що відповідачем за пер іод з грудня 2009 року по вересен ь 2010 включно не в повному обсяз і виконувався обов' язок по оплаті наданих за умовами до говору № 02915/2-05 від 12.08.2003 р. послуг з водопостачання та водовідве дення.

Відповідач позовні вимоги відхилив, посилаючись на те, щ о позивач нараховує відповід ачу оплату за надання послуг з постачання холодної води д ля підігріву гарячої та відв едення такої води, в той час як умовами спірного договору н адання таких послуг не перед бачено. Крім того, відповідач зазначає, що при обрахунку ва ртості спірних послуг позива чем застосовано тарифи, які н е

зареєстровані в органах юс тиції, а отже, вказані тарифи не є чинними.

Також відповідач зазначає , що спірний договір не можна в важати укладеним, оскільки в ін, відповідно до прикінцеви х положень Закону України «П ро житлово-комунальні послуг и»від 24.06.2004 р. зі сторони позива ча не приведений у відповідн ість з даним законом до 01.01.2006 р., а отже, втратив чинність.

Крім того, відповідач зазна чає про те, що фактично спожив ачами спірних послуг є фізич ні особи (власники, наймачі жи тлових приміщень), які сплачу ють вартість житлово-комунал ьних послуг через третю особ у-2, а отже в діях відповідача п о неоплаті спірної заборгов аності відсутній умисел та в ина що виключає можливість з астосування до спірних право відносин ст. 625 ЦК України в час тині нарахування 3% річних та з битків від інфляції.

Третя особа-1 у письмових п оясненнях № 72/901 від 16.02.2011 р. зазнач ає, що до неї не надходило жодн их документів по справі, окрі м ухвал суду. Крім того, у вказ аних поясненнях третя особа- 1 зазначає, що в неї відсутні д оговори на постачання теплов ої енергії з позивачем.

Третя особа-2 у письмових по ясненнях зазначає, що вона не є стороною спірного договор у, а тому їй невідома суть вказ аних договірних зобов' яза нь.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 25.11.2010 р. поруш ено провадження у справі № 17/482.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 16.02.2010 р. прова дження у справі зупинено до в ирішення пов' язаної з нею с прави № 2а-57/07, яка розглядаєтьс я Київським апеляційним адмі ністративним судом та справи № 2а-851/10, що розглядається Шевче нківським районним судом міс та Києва.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 30.05.2011 р. у справі №17/482 ухвал у Господарського суду міста Києва від 16.02.2011 р. по даній справ і скасовано, справу передано до Господарського суду міст а Києва для розгляду.

Розгляд справи відклад ався, ухвалою суду від 24.01.2011 р. до участі у справі як третю особ у, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на сто роні позивача залучено акціо нерну енергопостачальну ком панію «Київенерго»як третю о собу, яка не заявляє самостій них вимог на предмет спору, на стороні відповідача - комун альне підприємство Київсько ї міської державної адмініст рації «Головний інформаційн о-обчислювальний центр». У су довому засіданні оголошено в ступну та резолютивну частин и рішення.

Розглянувши надані учас никами судового процесу доку менти та матеріали, заслухав ши пояснення представників с торін та третьої особи, всебі чно та повно з' ясувавши обс тавини, на яких ґрунтуються п озовні вимоги і заперечення, об' єктивно оцінивши в суку пності докази, які мають знач ення для розгляду справи і ви рішення спору по суті, суд вст ановив:

12.08.2003 р. між позивачем та ві дповідачем укладено договір на послуги водопостачання т а водовідведення № 02915/2-05 (далі - Д оговір).

Відповідно до умов Догов ору (п. 1.1.) позивач зобов'язуєть ся надавати відповідачу посл уги з постачання питної води та водовідведення, а відпові дач зобов' язується розрах овуватись за вищезазначені п ослуги відповідно до умов До говору та Правил користуванн я системами комунального вод опостачання та водовідведен ня в містах і селищах України , затверджених наказом Держж итлокомунгоспу України від 0 1.07.1994 р. № 65 (далі - Правила 1).

Правила 1 втратили чинність з прийняттям Міністерством з питань житлово-комунальног о господарства України наказ у № 190 від 27.06.2008 р., яким затверджен о Правила користування систе мами централізованого комун ального водопостачання та во довідведення в населених пун ктах України (далі - Правила -2).

Відповідно до ст. 3 Закону Ук раїни «Про питну воду та питн е водопостачання»(далі - Зако н), Правила є частиною законод авства у сфері питної води та питного водопостачання.

Відповідно до ст. 22 Закону, о дним з основних обов'язків сп оживача є своєчасне внесення плати за використану воду.

Правилами 1 (п. 12.1.) та Правила ми 2 (п. 2.1), як і Законом, передбач ено договірне формування від носин між Водоканалом та або нентом.

Рахунки за воду складаютьс я на підставі тарифів, що діют ь у даній місцевості або насе леному пункті. Тарифи на кори стування послугами встановл юються відповідно до чинного законодавства України без б удь-яких додаткових узгоджен ь з абонентом, що передбачено п. п. 1.10, 12.5 Правил 1.

Як слідує з наданих письм ових пояснень за заявлений д о стягнення період (грудень 200 9 року - вересень 2010 включно) по зивач визначає вартість нада них за Договором послуг в сум і 259122,51 грн. Вказана сума складає ться з:

- вартості поставленої питн ої холодної води в сумі 86997,55 грн . (код 5-894);

- вартості прийнятих стоків холодної води в сумі 64371,87 грн. ( к од 5-894);

- вартості прийнятих стоків гарячої води в сумі 47201,61 грн. ( к од 5-894);

- вартості питної води, яка в икористовується для приготу вання гарячої води в сумі 60551,57 г рн. (код 5-50894).

Проте, з доданих до матеріал ів справи розрахунків слідує , що частину заявленої до стяг нення по коду 5-894 (постачання пи тної холодної води та прийня ття стоків як холодної так і г арячої води) становить варті сть поставленої питної води, яка використовується для пр иготування гарячої води, тоб то послуга, вартість якої має обліковуватись по коду 5-50894. Пр и цьому в розрахунках вартіс ть зазначених послуг визначе на разом, як за постачання так ої води, так і за її стоки, що ун еможливлює відокремлення су дом вартості послуг з постач ання питної води, яка викорис товується для приготування г арячої води, та вартості посл уг по прийняттю її стоків. Заг альна сума вказаних послуг з а спірний період становить 3379 ,14 грн.

Пунктами 1.3, 12.2 Правил 1 встано влено, що абонентами, які кори стуються послугами Водокана лу, можуть бути підприємства , на які відкрито особовий рах унок і які перебувають з Водо каналом у договірних відноси нах. Для оформлення договору або особового рахунку (абоне нтської картки) абоненти (крі м громадян) подають до Водока налу заяву та розрахунок-зая вку на потрібну кількість во ди для кожного вводу, акт меж обслуговування та схему зов нішніх мереж з прив' язкою д о місцевості. Без оформлення підприємств, а також громадя н у Водоканалі як абонентів в одокористування ними вважає ться самовільним. Водоканал має право застосовувати до н их заходи впливу, передбачен і цими Правилами.

Отже, з зазначеного вище вба чається, що Водоканалом абон ентам відкривається відпові дно до одного договору лише о дин рахунок.

Як вбачається з розрахунку позивача, доданого до матері алів позовної заяви, відпові дачу відкрито другий додатко вий рахунок код № 5-508894 для облік у води, яка використовується для виготовлення гарячої во ди, без укладання іншого дого вору або/та внесення відпові дних змін до Договору.

Пунктом 12.17 Правил 1 передбач ено, що розрахунки за воду, яка відпускається для централіз ованого гарячого водопостач ання, та за відповідний обсяг стічних вод здійснюються з п ідприємствами, які споживают ь воду. Порядок взаємовіднос ин встановлюється Водоканал ом.

Позивачем не доведено, що ни м були встановлені з відпові дачем відповідні відносини щ одо постачання води, яка вико ристовується для виготовлен ня гарячої води.

Також, слід зазначити, що Пу нктом 3.13 Правил 2 встановлено, щ о суб'єкти господарювання, у я ких теплові пункти (котельні ) перебувають на балансі або я ким вони передані в управлін ня, повне господарське відан ня, користування, концесію, зд ійснюють розрахунки з виробн иком на основі укладених дог оворів за весь обсяг питної в оди, яка відпущена з систем во допостачання і використана н а потреби гарячого водопоста чання та інші потреби, а також розраховуються за власний о бсяг водовідведення.

Як слідує з матеріалів спра ви у відповідача на балансі в ідсутні теплові пункти (коте льні).

Згідно зі ст. 173 ГК України го сподарським визнається зобо в'язання, що виникає між суб'єк том господарювання та іншим учасником (учасниками) відно син у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Ко дексом, в силу якого один суб'є кт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний в чинити певну дію господарськ ого чи управлінсько-господар ського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роб оту, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощ о), або утриматися від певних д ій, а інший суб'єкт (управлена сторона, у тому числі кредито р) має право вимагати від зобо в'язаної сторони виконання ї ї обов'язку.

Основними видами господар ських зобов'язань є майново-г осподарські зобов'язання та організаційно-господарські зобов'язання.

Господарські зобов' язанн я можуть виникати, зокрема, з г осподарського договору та ін ших угод, передбачених закон ом, а також з угод, не передбач ених законом, але таких, які йо му не суперечать (ст. 174 ГК Украї ни).

Майнові зобов' язання, які виникають між учасниками го сподарських відносин, регулю ються ЦК України з урахуванн ям особливостей, передбачени х ГК України (ч. 2 ст. 175 ГК України ).

Відповідно до ст. ст. 901, 903 ЦК Ук раїни, за договором про надан ня послуг одна сторона (викон авець) зобов' язується за за вданням другої сторони надат и послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяль ності, а замовник зобов' язу ється оплатити виконавцеві з азначену послугу, якщо інше н е встановлено договором.

З наведеного вище вбачаєть ся, що умовами Договору не рег улюється постачання позивач ем відповідачу холодної води для виготовлення гарячої во ди, облік якої здійснюється з а приладом обліку, встановле ним на водопровідному вводі до бойлеру, якому присвоєно і нший абонентський номер.

Відповідно до ст.ст. 1, 14 Закон у України «Про житлово-комун альні послуги», комунальні п ослуги - результат господарс ької діяльності, спрямовано ї на задоволення потреби фіз ичної чи юридичної особи у за безпеченні холодною та гаряч ою водою, водовідведенням, га зо- та електропостачанням, оп аленням, а також вивезення по бутових відходів у порядку, в становленому законодавство м. Ціни/тарифи на комунальні п ослуги та послуги з утриманн я будинків і споруд та прибуд инкових територій формуютьс я і затверджуються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, в ідповідно до їхніх повноваже нь, визначених законом.

Отже, наведене свідчить, що не існує такого виду комунал ьних послуг, як «питна вода, що використовується для вигото влення гарячої води».

Відповідно до ст.16 Закону Ук раїни «Про житлово-комунальн і послуги», порядок надання ж итлово-комунальних послуг ма є відповідати умовам договор у та вимогам законодавства.

Згідно зі ст. 14 ЦК України, ци вільні обов'язки виконуються у межах, встановлених догово ром або актом цивільного зак онодавства.

Спірний Договір на послуги водопостачання та водовідве дення укладений позивачем з відповідачем на постачання п итної води, тобто холодної во ди. Належних та допустимих до казів, в розумінні ст. 34 ГПК Укр аїни, на підтвердження уклад ення з відповідачем договорі в на постачання гарячої води позивачем не надано.

Щодо вимог про стягнення за боргованості по коду 5-894 в част ині прийняття стоків гарячої води слід зазначити наступн е.

Враховуючи, що умови Догово ру регулюють правовідносини з прийняття позивачем від ві дповідача каналізаційних ст оків, нарахування позивачем відповідачу коштів за прийня ття стоків гарячої води є ціл ком правомірним.

Як слідує з вказаного розра хунку, позивач обраховує кіл ькість прийнятих стоків гаря чої води виходячи з кількост і поставленої ним води за код ом 5-50894 (постачання питної води яка використовується для пр иготування гарячої води).

Загальна вартість таких по слуг у спірний період визнач ена позивачем в сумі 47207,61 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітніст ь в Україні»підставою для бу хгалтерського обліку господ арських операцій є первинні документи, які фіксують факт и здійснення господарських о перацій. Первинні документи повинні бути складені під ча с здійснення господарської о перації, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закін чення. Для контролю та впоряд кування оброблення даних на підставі первинних документ ів можуть складатися зведені облікові документи.

Згідно зі ст. 1 Закону Україн и «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Укр аїні»первинний документ - це документ, який містить відом ості про господарську операц ію та підтверджує її здійсне ння.

Відповідно до ч. 2 ст. 9 зазнач еного Закону первинні та зве дені облікові документи можу ть бути складені на паперови х або машинних носіях і повин ні мати такі обов'язкові рекв ізити: назву документа (форми ); дату і місце складання; назв у підприємства, від імені яко го складено документ; зміст т а обсяг господарської операц ії, одиницю виміру господарс ької операції; посади осіб, ві дповідальних за здійснення г осподарської операції і прав ильність її оформлення; особ истий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здій сненні господарської операц ії.

Відповідно до п. 3.4 Договору, кількість стічних вод, які на дходять у каналізацію, визна чається за кількістю води, що надходить із комунального в одопроводу та ін. джерел водо постачання, згідно з показни ками водолічильника.

Пунктом 21.1 Правил 1 визначено , що:

- кількість стічних вод, які надходять у каналізацію, виз начається за кількістю води, що надходить з комунального водопроводу та інших джерел водопостачання, згідно пока зників водолічильника та інш их способів визначення об' є мів стоків, що потрапляють у м іську каналізацію, у відпові дності з п. 21.2 Правил 1;

- Водоканал має право вимага ти від абонентів встановленн я приладів обліку стічних во д, котрі мають перебувати на б алансі абонента. Абонент заб езпечує їх ремонт та перевір ку у визначені строки.

Правилами 2 визначено, що:

- облік відпущеної питної во ди та прийнятих стоків здійс нюється виробником і спожива чами засобами вимірювальної техніки, які занесені до Держ авного реєстру або пройшли д ержавну метрологічну атеста цію (п. 5.1);

- вузли обліку повинні розта шовуватись на мережі спожива ча, як правило, на межі балансо вої належності мереж виробни ка та споживача, або за згодою виробника в приміщеннях, роз ташованих безпосередньо за з овнішньою стіною будівлі в м ісці входу водопровідного вв оду (п. 5.2).

Згідно зі ст. 32 ГПК України до казами у справі є будь-які фак тичні дані, на підставі яких г осподарський суд у визначено му законом порядку встановлю є наявність чи відсутність о бставин, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін , а також інші обставини, які м ають значення для правильног о вирішення господарського с пору.

Ці дані встановлюються так ими засобами:

- письмовими і речовими док азами, висновками судових ек спертів;

- поясненнями представникі в сторін та інших осіб, які бер уть участь в судовому процес і. В необхідних випадках на ви могу судді пояснення предста вників сторін та інших осіб, я кі беруть участь в судовому п роцесі, мають бути викладені письмово.

Частиною 2 ст. 34 ГПК України в становлено, що обставини спр ави, які відповідно до законо давства повинні бути підтвер джені певними засобами доказ ування, не можуть підтверджу ватись іншими засобами доказ ування.

Отже, визначення кількість прийнятих стоків, в даному ви падку гарячої води повинно б ути здійснено виходячи з дан их водолічильників, які облі ковують воду, яка постачаєть ся для приготування гарячої води.

Згідно зі ст. 36 ГПК України пи сьмовими доказами є документ и і матеріали, які містять дан і про обставини, що мають знач ення для правильного вирішен ня спору.

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чи ном засвідченій копії. Якщо д ля вирішення спору має значе ння лише частина документа, п одається засвідчений витяг з нього.

Згідно зі ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довест и ті обставини, на які вона пос илається як на підставу свої х вимог і заперечень.

Як слідує з наданих позива чем копій актів зняття показ ань з приладів обліку за спір ним Договором послуги надают ься за наступними будинками:

- вул. Лісова 60-А;

- вул. Гамарника 51, 53;

- вул. Червонофлотська 10;

- вул. Міська 2;

- вул. Червонофлотська 12;

- вул. Червонофлотська 6;

- вул. Червонофлотська 14;

- вул. Червонофлотська 4-А;

- вул. Червонофлотська 4;

- вул. Червонофлотська 16;

- вул. Червонофлотська 21;

- вул. Новикова-Прибоя 9.

Проте, в матеріалах справи наявні дані щодо встановленн я другого лічильнику лише за адресами:

- вул. Червонофлотська 10;

- вул. Міська 2;

- вул. Червонофлотська, 6;

- вул. Червонофлотська 4-А;

- вул. Червонофлотська 4.

Тобто з 13 будинків по два ліч ильника встановлено лише за 5 адресами.

Враховуючи, що позивачем кі лькість стоків гарячої води визначена на рівні кількості води, яка використовується д ля приготування гарячої води , а наявних в матеріалах справ и первинних документів, які б фіксували таку кількість, не достатньо для встановлення о бсягу такої води, судом визна ється недоведеним факт надан ня позивачем відповідачу пос луг з прийняття стоків гаряч ої води за спірний період на с уму 47207,61 грн.

Враховуючи, що на виконанн я Договору в рахунок наданих протягом спірного періоду п ослуг відповідачем перерахо вано 194598,54 грн., що становить сум у більшу за вартість послуг з постачання холодної води та прийняття її стоків, позовні вимоги про стягнення з відпо відача основного боргу в сум і 64523,97 грн., який фактично виник внаслідок нарахування позив ачем відповідачу плати за по слуги з постачання позивачем холодної води для виготовле ння гарячої води та прийнятт я стоків гарячої води, задово ленню не підлягають як безпі дставні.

Вимоги позивача про стягне ння з відповідача 5641,58 грн. пені , 829,03 грн. 3% річних та 3107,02 грн. збитк ів від інфляції також не підл ягають задоволенню, оскільки вони не сформульовані як сам остійні, не містять окремого обґрунтування і доказів, а є п равовим наслідком стягнення основного боргу, а тому не мож уть бути задоволені.

Згідно зі статтею 1 Господар ського процесуального кодек су України, до Господарськог о суду мають право звертатис я підприємства та організаці ї за захистом своїх порушени х прав і охоронюваних законо м інтересів.

Згідно зі ст. 33 ГПК України ко жна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Позивач не довів суду, поруш ення яких саме його прав і охо ронюваних законом інтересів мале місце зі сторони відпов ідача.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги про стягненн я з відповідача 74290,05 грн. за дого вором на послуги водопостача ння та водовідведення № 02915/2-05 ві д 12.08.2003 р. задоволенню не підляг ають як безпідставні та необ ґрунтовані.

Відповідно до ст. 34 Господар ського процесуального кодек су України решта наведених с торонами доказів судом не пр иймається як такі, що не мають значення для справи та не впл ивають на розгляд справи по с уті.

Відповідно до ст. 49 ГПК Укра їни витрати по сплаті держав ного мита та витрати на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу покладаю ться на позивача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГПК України , суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову відмовити повністю.

Суддя О.Г. Удалова

Рішення підписано 03.08 .2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.08.2011
Оприлюднено31.08.2011
Номер документу17884228
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/482

Постанова від 29.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Постанова від 27.09.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорна Л.В.

Рішення від 01.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 13.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Постанова від 30.05.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Мальченко А.О.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 16.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Рішення від 11.03.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кролевець О.А.

Постанова від 29.10.2008

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Олійник В.Ф.

Ухвала від 22.07.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні