Рішення
від 18.06.2009 по справі 2-305/2009
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-305/2009р. Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И 18 червня 2009 року м. Носівка Носівський районний суд Чернігівської області у скл аді: головуючого - судді Корзаченка В.М., за участю секретаря Прищепи С.А., представника відповідача Литвинця В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Но сівського районного суду цив ільну справу за позовом ОСО БА_4 до Товариства з обмежен ою відповідальністю „Д-2 АГРО ПРОЕКТ” про стягнення плати за оренду земельного паю та р озірвання договору оренди зе млі,

В С Т А Н О В И В:

24 квітня 2009 року до Носівс ького районного суду Чернігі вської області звернувся О СОБА_4 з позовом до ТОВ „Д-2 АГ РОПРОЕКТ” про стягнення плат и за оренду земельного паю та розірвання договору оренди землі.

Позивач обґрунтовує позо вні вимоги тим, що 23 жовтня 2007 ро ку він уклав договір оренди з емлі з відповідачем, за умова ми якого орендар (відповідач ) зобов' язаний до кінця року сплачувати орендну плату в г рошовому еквіваленті, яка ск ладає 600 (шістсот) гривень на рі к. Проте умови договору оренд ар не виконує, а тому він змуше ний звертатися до суду з указ аним позовом.

У судове засідання позива ч не прибув подавши до суду за яву про розгляд справи за йог о відсутності через слабкий стан здоров' я та перебуванн я на лікуванні, зазначивши пр и цьому, що заявлені позовні в имоги підтримує у повному об сязі.

У судовому засіданні предс тавник відповідача Литвин ець Вячеслав Михайлович по зовні вимоги не визнав, мотив уючи своє заперечення тим, що договір оренди земельної ді лянки укладено на 10 років, 14 лис топада 2007 року його зареєстро вано у Носівському відділенн і Чернігівської регіонально ї філії ДП „Центр ДЗК” і він ви значає розмір, порядок та умо ви виплати орендної плати. Ор ендна плата за користування земельною ділянкою встановл ена у розмірі 2% відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а договор ом передбачено, що вона почин ає сплачуватися з другого ро ку користування з дати набут тя чинності договором. Оскіл ьки договір набув чинності 14 л истопада 2007 року, то орендна пл ата повинна нараховуватись п очинаючи з 15 листопада 2008 року. Слова „починаючи з другого р оку” були викреслені з догов ору, однак дане виправлення т ексту договору не було належ ним чином обумовлено сторона ми. За таких обставин ТОВ „Д-2 А ГРОПРОЕКТ” не було зобов' яз ане нараховувати орендну пла ту за 2008 рік, тому і не було допу щено невиконання зобов' яза ння по виплаті орендної плат и. Крім того, договір передбач ає множинність форм виплати орендної плати (грошима, зерн ом, навозом, послугами), як це і передбачено ст. 22 Закону Укра їни „Про оренду землі”.

ТОВ „Д-2 АГРОПРОЕКТ” пропону вало власникам землі отримат и орендну плату в натуральні й формі (зерном) про що інформу вало власників землі на зага льних зборах жителів відпові дних сіл та оголошенням у рай онній газеті. Оскільки позив ач відповідної заяви не надс илав, тому і не отримав орендн у плату до цього часу. До того ж, він не вказав у позовній зая ві та не подав суду доказів іс тотного порушення договору о ренди з боку ТОВ „Д-2 АГРОПРОЕК Т”. Таким чином позов є невмот ивованим та безпідставним, а тому представник відповідач а просив відмовити у задовол енні позову.

Заслухавши пояснення пред ставника відповідача, вивчив ши матеріали справи, судом вс тановлені такі факти та відп овідні їм правовідносини:

Факт перебування сторін у д оговірних відносинах щодо ор енди земельної ділянки, нале жної позивачеві підтверджує ться договором оренди землі № 61 від 23 жовтня 2007 року (а. с. 5-6), згі дно з яким земельна ділянка р озміром 5,0595 га, передана в орен ду ТОВ „Д-2 АГРОПРОЕКТ” для вед ення сільськогосподарськог о виробництва строком на 10 рок ів.

Відповідно до п. п. 9, 11 вказано го Договору орендна плата вн оситься орендарем у розмірі 2% відсотків від нормативної г рошової оцінки земельної діл янки в гривнях, що становлять 600 гривень, в натуральній форм і або послугами в строк до кін ця кожного року.

Відповідно до п. п. 31, 34 вказано го Договору, його дія припиня ється за рішенням суду на вим огу однієї із сторін унаслід ок невиконання другою сторон ою обов' язків, передбачених договором. За невиконання аб о неналежне виконання догово ру сторони несуть відповідал ьність відповідно до закону та договору оренди землі.

Відповідно до ст. 526 ЦК Україн и зобов' язання має виконува тися належним чином відповід но до умов договору та вимог Ц К України.

Відповідно до ст. 527 ЦК Україн и боржник зобов' язаний вико нати свій обов' язок, а креди тор прийняти виконання особи сто, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частина 1 статті 530 ЦК України передбачає, що якщо у зобов' язанні встановлений строк (т ермін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей стр ок (термін).

Відповідно до ст. 611 ЦК Украї ни у разі порушення зобов' я зання настають правові наслі дки, встановлені договором а бо законом, зокрема припинен ня зобов' язання внаслідок о дносторонньої відмови від зо бов' язання, якщо це встанов лено договором або законом, а бо розірвання договору.

Відповідно до ст. 625 ЦК Україн и боржник, який прострочив ви конання грошового зобов' яз ання, на вимогу кредитора зоб ов' язаний сплатити суму бор гу.

Відповідно до ст. 629 ЦК Україн и, договір є обов' язковим дл я виконання сторонами.

Згідно ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору доп ускається лише за згодою сто рін, якщо інше не встановлено договором або законом. Догов ір може бути змінено чи розір вано за рішенням суду на вимо гу однієї із сторін у разі іст отного порушення договору др угою стороною, та в інших випа дках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договор у, коли внаслідок завданої ци м шкоди друга сторона значно ю мірою позбавляється того, н а що вона розраховувала при у кладенні договору.

Відповідно до ст. 22 Закону Ук раїни „Про оренду землі” оре ндна плата може справлятися у грошовій, натуральній та ві дробітковій (надання послуг орендодавцю) формах.

Відповідно до ст. 32 вказаног о Закону на вимогу однієї із с торін договір оренди землі м оже бути достроково розірван ий за рішенням суду в разі нев иконання сторонами обов' яз ків, передбачених ст. ст. 24, 25 цьо го Закону та умов договору, а також на підставах, визначен их Земельним кодексом Україн и та іншими законами України .

У відповідності до п. 12 догов ору оренди передача продукці ї та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється відповідними актами. Відпов ідач не надав суду документ, я кий би відповідно до умов дог овору посвідчував виплату ор ендної плати чи передачу про дукції орендодавцю.

Також суд бере до уваги, що н амагання відповідача інформ увати орендодавців про випла ту орендної плати у натураль ній формі датовані лише 14 бере зня 2009 року у районній газеті „ Носівські вісті” примірник я кої було оглянуто у судовому засіданні.

Заслухавши пояснення пред ставника відповідача, вивчив ши матеріали справи, беручи д о уваги, що рішення у справі не суперечить закону, не порушу є права, свободи чи інтереси і нших осіб, суд приходить до ви сновку що позов підлягає зад оволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК Укр аїни стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуд жує з другої сторони понесен і нею і документально підтве рджені судові витрати.

На підставі ст. ст. 526, 527, 530, 611, 625, 629, 65 1 ЦК України, ст. ст. 22, 24, 25, 32 Закону України „Про оренду землі”, с т. ст. 88, 212-215 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_4 задовольнити.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю „Д -2 АГРОПРОЕКТ” (фактична адрес а: 01021, вул. Липська, 12/5, офіс 22, м. Киї в, юридична адреса: 17112, вул. Стра тілата, 1, с. Селище, Носівськог о району Чернігівської облас ті, р/р 26007010001681 у філії ТОВ УніКред итБанку у м. Києві, МФО 300744, код Є ДРПОУ 35197797) на користь ОСОБА_4 , ідентифікаційний номер Н ОМЕР_1, який проживає по АД РЕСА_1, заборгованість по ор ендній платі за договором ор енди земельної ділянки у роз мірі 600 (шістсот) гривень та суд ові витрати у сумі 89 (вісімдес ят дев' ять) гривень 50 копійок .

Розірвати договір оренди з емлі № 61 від 23 жовтня 2007 року, укл адений між ОСОБА_4 і Товар иством з обмеженою відповіда льністю „Д-2 АГРОПРОЕКТ”, заре єстрований у Носівському від діленні Чернігівської регіо нальної філії центру ДЗК, про що у Державному реєстрі земе ль вчинено запис від 14 листопа да 2007 року за № 0407856000030.

Рішення може бути оскаржен е в апеляційному порядку до а пеляційного суду Чернігівсь кої області через Носівський районний суд. Заява про апеля ційне оскарження рішення мож е бути подана протягом 10 днів з дня його проголошення, а апе ляційна скарга - протягом 20 д нів після подання заяви про а пеляційне оскарження.

Суддя В .М. Корзаченко

Дата ухвалення рішення18.06.2009
Оприлюднено08.06.2010
Номер документу5259914
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення плати за оренду земельного паю та р озірвання договору оренди зе млі

Судовий реєстр по справі —2-305/2009

Рішення від 13.05.2009

Цивільне

Гірницький районний суд м.Макіївки

Мірошниченко М.А.

Рішення від 03.09.2009

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Зубков C.O.

Рішення від 03.09.2009

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л.Ф.

Рішення від 17.06.2009

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Мельничук Н.І.

Ухвала від 14.07.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Васильків Оленв Василівна

Рішення від 24.02.2009

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Мунько Б.П.

Рішення від 20.01.2009

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О.В.

Рішення від 15.05.2009

Цивільне

Совєтський районний суд м.Макіївки

Слізевич Н.Г.

Рішення від 02.02.2009

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Болотвіна Л.О.

Рішення від 28.01.2009

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Садчиков Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні