Постанова
від 25.06.2009 по справі 2-а-2638/09
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Копія

Справа № 2-А-2638/09

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2009 року Су воровський районний суд міст а Одеси в

складі:

головуючого судді Гудіної Н.І.

при секретарі Мельніченко А.О.

розглянув у відкритому суд овому засіданні в місті Одес і

справу за адміністративни м позовом

ОСОБА_1 до Управлі ння пенсійного фонду України в Суворовському районі міст а Одеси про стягнення щоміся чної державної соціальної д опомоги дитині війни, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до су ду з позовом до управління Пе нсійного фонду України в Сув оровському районі м. Одеси мо тивуючи свої вимоги тим, що во на є дитиною війни і відповід но до ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війн и» має право на отримання щом ісячного підвищення пенсії у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком. Конституційний суд України прийняв рішення від 09.07.2007 року та від 22.05.2008р., яким скас ував деякі положення Закону України «Про державний бюдже т України на 2007 рік та 2008р.», які с корочували суму виплат дітям війни. Проте відповідач відп овідний перерахунок пенсії н е зробив, в зв' язку з чим пози вач просить суд зобов' язат и відповідача здійснити пере рахунок пенсії та забезпечит и виплату щомісячної державн ої соціальної допомоги за пе ріод з січня 2006року по 31 грудня 2008р., виходячи із вимог Закону. Просила поновити строк для з вернення до суду.

Позивач у судове засіданн я не з' явилася, надав суду за яву згідно з якою просить роз глядати справу та прийняти р ішення у її відсутність.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся без поважних на те причин. П ро день, час та місце розгляду справи був повідомлений нал ежним чином, причин неявки су ду не повідомив.

Вивчивши матеріали справи , встановивши факти та відпов ідні до них правовідносини, с уд прийшов до наступного.

Спірні правовідносини рег улюються ст.6 Закону України « Про соціальний захист дітей війни» №2195, якою встановлено, щ о дітям війни пенсії або щомі сячне довічне грошове утрима ння чи державна соціальна до помога, що виплачується замі сть пенсії, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсі ї за віком.

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ві дповідно до ст.1 Закону Україн и «Про соціальний захист діт ей війни» №2195 від 18.11.2004 року, є осо бою, яка віднесена до соціаль ної групи як дитина війни. Да ний факт підтверджується коп ією паспорта громадянина Укр аїни серії НОМЕР_1 видани й Суворовським РВ ОМУ УМВС У країни в Одеській області (а.с .7) та посвідченням серії НОМ ЕР_2 з відміткою „Дитина вій ни” № НОМЕР_3 (а.с.5).

Виходячи із того, що позивач має правовий статус дитини в ійни, то на нього розповсюджу ються всі пільги та гарантії , передбачені Законом Україн и «Про соціальний захист діт ей війни», зокрема й право на п ідвищення пенсії на 30 % мініма льної пенсії за віком, як пере дбачено ст.6 зазначеного Зако ну.

Відповідачем не нарахован а та не виплачено надбавку ді тям війни у 2006 році, у 2007 році над бавка дітям війни виплачувал ася згідно Закону України «П ро державний бюджет на 2007 рік» тільки особам, які є інваліда ми, з 1 січня 2008 року надбавка ви плачувалась згідно Закону Ук раїни «Про Державний бюджет на 2008 рік» у встановлених зако нодавством розмірах.

Відповідно до ч.1 ст.28 Закону України «Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування» №1058 від 09.07.2003 року, мінім альний розмір пенсії за віко м за наявності у чоловіків 25, а у жінок - 20 років страхового ст ажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для о сіб, які втратили працездатн ість, визначеного законом. Пр и цьому ч.3 ст.28 цього ж Закону п ередбачено, що мінімальний р озмір пенсії за віком, встано влений абзацом 1 ч.1 цієї статт і, застосовується виключно д ля визначення розмірів пенсі й, призначених згідно з цим За коном.

Враховуючи викладене, в кон тексті положень ст.6 Закону Ук раїни «Про соціальний захист дітей війни» та ч.1 ст.28 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування», суд вважає за можли ве застосувати для визначенн я розміру щомісячної доплати до мінімальної пенсії за вік ом розмір прожиткового мінім уму, оскільки в даному випадк у мінімальний розмір пенсії за віком використовується ли ше як коефіцієнт для визначе ння розміру щомісячної допла ти до пенсії, що на думку суду, не суперечить вимогам ч.3 ст.28 З акону України «Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування».

Пунктом 17 ст.77 Закону України «Про державний бюджет Украї ни на 2006 рік» було зупинено на 2 006 рік дію статті 6 Закону Украї ни «Про соціальний захист ді тей війни».

Законом України «Про внесе ння змін до Закону України «П ро державний бюджет України на 2006 рік» від 19 січня 2006 року № 3367- ІV пункт 17 статті 77 Закону Украї ни «Про державний бюджет Укр аїни на 2006 рік» був виключений та ст.110 вказаного Закону викл адено у новій редакції, якою в становлено, що пільги дітям в ійни, передбачені статтею 6 За кону України «Про соціальний захист дітей війни», запрова джуються у 2006 році поетапно, з а результатами виконання бюд жету у першому півріччі, у пор ядку, визначеному Кабінетом Міністрів України за погодже нням з Комітетом Верховної Р ади України з питань бюджету .

Проте протягом 2006 року Кабін етом Міністрів України вказа ний порядок запровадження та виплати пільг дітям війни, як і передбачені ст. 6 Закону Укра їни «Про соціальний захист д ітей війни», визначений не бу в, Кабінет міністрів України не погоджував з Комітетом Ве рховної ради України з питан ь бюджету розмір підвищення до пенсії та не визначав розм ір підвищення за результатам и виконання бюджету у першом у півріччі 2006 року. Таким чином , фінансування виплат підвищ ення пенсії дітям війни з дер жавного бюджету у 2006 році не пр оводились. В зв' язку з чим, пі дстав для проведення нарахув ань ти виплати пенсійної над бавки за 2006р., суд не вбачає.

Стаття 62 Закону України «Пр о Державний бюджет України н а 2007 рік» встановила розмір пр ожиткового мінімуму для осіб які втратили працездатність : з 1 січня - 380 гривень, з 1 квітня - 406 гривень, з 1 жовтня - 411 гривень .

Пунктом 12 ст.71 Закону України «Про державний бюджет Украї ни на 2007 рік» було зупинено дію ст.6 Закону України «Про соціа льний захист дітей війни» з у рахуванням ст.11 цього закону, якою визначено певні умови о тримання підвищення пенсії і нвалідам.

Рішенням Конституційного суду України від 09.07.2007 року №6-рп /2007 визнано такими, що не відпов ідають Конституції України ( є неконституційними), положе ння Закону України «Про Держ авний бюджет України на 2007 рік » серед яких: ст.111 Закону Украї ни «Про державний бюджет Укр аїни на 2007 рік» за якою підвище ння до пенсії або щомісячног о довічного грошового утрима ння чи державної соціальної допомоги, яка виплачується з амість пенсії, відповідно до статті 6 Закону України «Про с оціальний захист дітей війни » виплачується особам, які є і нвалідами (крім тих, на яких по ширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни , гарантії їх соціального зах исту»), у розмірі 50 відсотків в ід розміру надбавки, встанов леної для учасників війни, та п.12 ст.71 яким зупинено на 2007 рік д ію статті 6 Закону України «Пр о соціальний захист дітей ві йни», з урахуванням ст.111 цього Закону. Отже, з цього часу від новлено ст.6 Закону в повному о бсязі.

Відповідно до вимог ч.2 ст.152 К онституції України, Закони, і нші правові акти або їх окрем і положення, що визнані некон ституційними, втрачають чинн ість з дня ухвалення Констит уційним Судом України рішенн я про їх неконституційність.

Таким чином ст.111 Закону Укра їни «Про державний бюджет Ук раїни на 2007 рік» втратила чинн ість саме 09.07.2007 року.

Судом встановлено, що всупе реч рішенню Конституційного суду України відповідач вка зані надбавки позивачу не ви плачував і не сплачені вони д о цього часу.

За таких обставин суд вважа є, що право позивача порушено , та підлягає судовому захист у, оскільки він має право на пі двищення пенсії в розмірі ви значеному Законом України «П ро соціальний захист дітей в ійни». Нарахування та підвищ ення має бути вчинено з дня ух валення рішення Конституцій ним судом України №6-рп/2007, тобт о з 09.07.2007 року.

Також, відповідно до ч.1 ст.6 З акону України «Про соціальни й захист дітей війни» Законо м України «Про державний бюд жет України на 2008 рік та про вне сення змін до деяких законод авчих актів України» від 28.12.2007 р оку (п. 41 розділу ІІ «Внесення з мін до деяких законодавчих а ктів України») викладена в но вій редакції: дітям війни (крі м тих, на яких поширюється дія Закону України «Про статус в етеранів війни, гарантії їх с оціального захисту») до пенс ії або щомісячного довічного грошового утримання чи держ авної соціальної допомоги, щ о виплачується замість пенсі ї, виплачується підвищення у розмірі надбавки, встановле ної для учасників війни.

Відповідно до п.2 Прикінцеви х положень Закону України «П ро державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін д о деяких законодавчих актів України» розділ ІІ цього Зак ону, яким, зокрема, внесено змі ни до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей вій ни», набирає чинності з 01.01.2008 ро ку.

За таких обставин, підвищен ня до пенсії, передбачене ст.6 Закону України «Про соціальн ий захист дітей війни» (в реда кції до 01 січня 2008 року), підляга ло виплаті у період з 9 липня 2007 року до 31 грудня 2007 року.

Рішенням Конституційного суду України по справі N 10-рп/2008 від 22 травня 2008 року положення пункту 41 розділу ІІ «Внесення змін до деяких законодавчих актів» Закону України «Про Д ержавний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до де яких законодавчих актів Укра їни» були визнані неконститу ційними та такими, що втрачаю ть чинність з дня ухвалення К онституційним судом України цього рішення.

Виходячи з того, що редакція ст.6 Закону України «Про соціа льний захист дітей війни» ві д 01 січня 2008 року втратила свою чинність з дня прийняття ріш ення Конституційним судом Ук раїни по справі N 10-рп/2008 від 22 тр авня 2008 року, то з 22 травня 2008 рок у відновилася попередня реда кція цієї статті, а також прав о позивача на нарахування пі двищення до пенсії у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віко м.

Згідно ст. 58 Закону України « Про державний бюджет України на 2008 рік» прожитковий мініму м для осіб, які втратили прац ездатність встановлений в 2008 році у розмірі: з 1 січня - 470 грив ень, з 1 квітня - 481 гривня, з 1 липн я - 482 гривні, з 1 жовтня - 498 гривень .

З урахуванням вищезазначеного суд вважає за необхідним вимоги позивач а задовольнити частково, шля хом зобов' язання відповіда ча провести перерахунок та з абезпечити проведення позив ачу підвищення до пенсії, пер едбачене ст.6 Закону України « Про соціальний захист дітей війни» у розмірі 30 % мінімальн ої пенсії за віком, виходячи з розрахунку прожиткового мін імуму для осіб, які втратили п рацездатність, визначеного з аконодавством, за період з 09 л ипня 2007 року по 31 грудня 2007 року, т а за період з 22 травня 2008 року по 31 грудня 2008 року для захисту пр ав, свобод і інтересів позива ча.

Щодо строків на звернення до суду з даним поз овом, то суд вважає, що на прав овідносини щодо соціальних в иплат, строк позовної давнос ті не розповсюджується.

Відповідно до п .1 ч.1 ст.256 КАС України, суд вважає можливим допустити негайне виконання постанови суду у м ежах суми стягнення за один м ісяць.

Керуючись ст.ст.2,7,8,9,11,71,77,86,158-163,167 КАС України, Законом Україн и «Про соціальний захист діт ей війни», Законом України «П ро Державний бюджет на 2007 рік» , Законом України «Про Держав ний бюджет на 2008 рік», рішенням Конституційного суду Україн и від 09.07.2007 року по справі №1-29/2007, рі шенням Конституційного суду України від 22.05.2008 року по справ і №10-рп/2008, суд , -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Управлінн я пенсійного фонду України в Суворовському районі міста Одеси про зобов'язання нарах увати та виплатити щомісячну державну соціальну допомогу «Дітям війни» - задовольнити частково.

Поновити ОСОБА_1 ст рок на звернення до суду.

Зобов'язати управління Пен сійного фонду України в Суво ровському районі міста Одеси нарахувати та виплатити ОС ОБА_1 підвищення до пен сії, що передбачене ст. 6 Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни» у розмірі З О % мінімальної пенсії за віко м виходячи з розрахунку прож иткового мінімуму для осіб, я кі втратили працездатність, визначеного законодавством , за період з 9 липня 2007 року по 31 г рудня 2007 року та за період з 22 тр авня 2008 року по 31 грудня 2008 року.

В іншій частині позовних ви мог - відмовити.

Допустити негайне виконан ня постанови суду у межах сум и стягнення за один місяць.

Постанову може бути оскарж ено до Одеського адміністрат ивного апеляційного суду шля хом подання до Суворовського районного суду м. Одеси заяви про апеляційне оскарження п ротягом десяти днів з дня про голошення постанови, а також подання апеляційної скарги до Суворовського районного с уду м. Одеси протягом двадцят и днів після подання заяви пр о апеляційне оскарження.

Повний текст Постанови виг отовлено 26.06.2009 року

Суддя: /підпис/

Вірно:

Суддя:

Секретар:

СудСуворовський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення25.06.2009
Оприлюднено10.07.2010
Номер документу5669335
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2638/09

Постанова від 30.04.2009

Адміністративне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Рішко Г.І.

Постанова від 11.08.2009

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Постанова від 14.12.2009

Адміністративне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Наумик Олена Олександрівна

Постанова від 22.12.2009

Адміністративне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець Олена Дмитрівна

Постанова від 09.12.2009

Адміністративне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Кириченко Олександр Дмитрович

Постанова від 05.03.2009

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Чеснокова Анна Олександрівна

Постанова від 29.10.2009

Адміністративне

Балаклійський районний суд Харківської області

Гуцал Лілія Вікторівна

Постанова від 25.06.2009

Адміністративне

Суворовський районний суд м.Одеси

Гудіна Н.І.

Постанова від 29.05.2009

Адміністративне

Зарічний районний суд м.Сум

Шелєхова Г.В.

Постанова від 28.05.2009

Адміністративне

Лисичанський міський суд Луганської області

Міщенко А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні