Постанова
від 11.08.2009 по справі 2-а-2638/09
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

11 серпня 2009 року 15:08 Справа № 2-а-2638/09

Київський окружний адміністративний суд у складі: г оловуючого - судді Харченко С.В. , при секретарі: Зінов'євій А.С. , розглянувши у відкритому судовому з асіданні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України у Васильківськ ому районі

Київської області до Іноземного під приємства «ЕН СІ ЕС ЮКРЕЙН»

про стягнення за боргованості по сплаті страхових внесків на

загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонд у України у Васильківському районі Київської області звернулось до суд у з позовом про стягнення з Іноземного підприємства « EH CI EC ЮКРЕЙН» заборговано сті по сплаті внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхув ання у сумі 1281 грн. 01 коп.

Позовні вимоги мотивовані тим , що відповідач має перед Управлінням Пенсійного фонд у України у Васильківському районі Київської області заборгованість п о сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне ст рахування , яка підтверджується розр ахунками сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсій не страхування , що підлягають сплаті Іноземним підприємством « EH CI EC ЮКРЕЙН» за вересень та жовтень 2008 року.

У судове засідання , призначене на 11 серпня 2009 року , представники позивача та відповідача не з'явились , про дату , час та місце судового розгляду були повідомлені нале жним чином. Матеріали справи містять заяву представника позивача від 10.08.2009 про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач заперечень проти позову суду не надав , у судові засідання неодноразово не з' являвся.

Розглянувши подані документи і матеріали , всебічно і повно з'ясувавши всі факти чні обставини на яких ґрунтується позов , об'єктивно оцінивши докази , які мають юридичне значення для розгляду справи і ви рішення спору по суті , враховуючи при нципи рівності сторін , суд дійшов вис новку , що позовні вимоги є обґрунтова ними та такими , що підлягають задовол енню , виходячи з наступного.

Згідно з частиною 1 статті 15 Закону України «Про загал ьнообов'язкове державне пенсійне страхування» (надалі - Закон України № 1058 - IV ) , платни ками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники , зазначені в статті 14 цього Закону , і застраховані

особи , зазначені в частині першій с татті 12 цього Закону. Частинами 3 та 4 цієї статті встановлено , що страхувальники набувають статусу платників страхових внесків із дня їх реєстрації у територіальному орг ані Пенсійного фонду.

Судом встановленою , що відповідач перебуває на обліку в Управлінні Пенсі йного фонду України у Васильківському районі Київської області за № 1007051152 , а отже є страхувальником в розумінні положень Закону України № 1058 - IV .

Відповідно до абзацу 6 частини 2 статті 17 та частини 6 ст атті 20 Закону України № 1058 - IV , страхувальник , як им є відповідач , зобов'язаний нарахов увати , обчислювати і сплачувати в уст ановлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Обчислення страхових внесків здійснюється щомісяч но за ставками , визначеними пунктами 4.1 , 4.2 Інструкції про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загал ьнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду Укра їни , затвердженої Постановою правлі ння Пенсійного фонду України 19.12.2003 року № 21-1 та статтею 4 Закону України "Про з бір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно частин 6 , 12 с татті 20 Закону України № 1058 - IV страх увальники зобов'язані сплачувати страхові внески , нараховані за відповідний базовий звітний період , не пізніше ніж через 20 календарних дн ів із дня закінчення цього періоду; страхові внески сплачуються незалеж но від фінансового стану платника.

Судом встановлено , що відповідачем до Управління Пенсійного фонду Укра їни у Васильківському районі Київської області було подано розрахунки сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страху вання за вересень - жовтень 2008 року із самостійно визначеною відповідачем сумою страхових внесків , що підлягаю ть сплаті , а саме: за вересень - 638 грн. 80 ко п. , за жовтень - 642 грн. 21 коп.

У зв'язку з порушенням відповідачем платіжної дисци пліни , позивачем на підставі ч.3 ст. 106 Закону України № 1058 - IV відповідачу була нап равлена вимога про сплату боргу за № Ю-159У від 01.12.2008.

Вказана вимога була отримана представником відпові дача 05.12.2008 , що підтверджується копією п овідомлення про вручення поштового відправлення. Зазначена вимога про тягом 10 робочих днів після її отримання відповідачем оскаржена не була , заборгованість не погашена , отже борг вважається узгодженим.

Відповідно до частини 2 статті 106 Закону України № 1058 - IV суми страхових внеск ів своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки , визначені статтею 20 цього Закону , в тому числі обчислені територіальн ими органами Пенсійного фонду у випадках , передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону , вважаються простроченою заборгован істю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та зас тосуванням фінансових санкцій , розм ір яких визначено пунктами 8 , 9 ст. 106 цьог о Закону.

Згідно абзацу 8 частини 3 статті 106 Закону України № 1058 - IV у разі , якщо страхувальник , який одержав вимогу територіального органу Пенсійн ого фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її от римання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосовано ю до нього фінансовою санкцією , включ еної до вимоги , або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду , або не оскаржив вимогу в судовому порядку , а також у разі якщо страхувальник узг одив вимогу , але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги , відповідний орган Пенсійног о фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про с плату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби . У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутис я до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки.

Таким чином , загальна сума заборго ваності по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пе нсійне страхування , яка підлягає спл аті відповідачем , становить 1281 грн. 01 ко п.

На час розгляду справи та винесення рішення по суті з аявлених позовних вимог доказів про сплату зазначеної суми відповідач ем не надано.

За таких обставин , виходячи з меж заявлених позовних вимог , системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи , беручи до уваги ту обставину , що суму заборгованості до Управління Пенсійного фон ду України у Васильківському районі Київської області у розмірі 1281 грн. 01 к оп. відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив; наявніст ь у нього вказаної заборгованості підтверджується доказами , наявними у матеріалах справи; доказі в погашення відповідачем зазначеної заборгованості на день винесення рішення не надано , суд дійшов висновк у про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими , що підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних п овноважень , звільненого від сплати с удового збору , а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень , пов'язаних із залученням свідків та проведенням судо вих експертиз , судові витрати (судови й збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 69 , 70 , 71 , 158-163 , 167 Кодексу адмін істративного судочинства України , с уд , -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Іноземного підприємства « EH CI EC ЮКРЕЙН» (р/р 2600937026 у ВАТ „СЕБ Банк" м. Київ , МФО 300175 , код ЄДРПОУ 32426184 , місцезнаходження: 08623 , Київська область , смт. Калинівка , вул. Залізнична , буд. 1) на користь Управління Пенсійно го фонду України у Васильківському районі Київської області (р/р 256083011007 у Го ловному Управлінні Ощадного банку України по м. Києву та Київській облас ті , МФО 322669 , ідентифікаційний код 22200290 , місцезнаходження: 08600 , Київська область , м. Васильків , вул. Соборна , 105) заборгованість по страхових внеск ах на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 1 281 (одна т исяча двісті вісімдесят одна) грн. 01 коп.

Постанова відповідно до час тини 1 статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України набирає з аконної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оска рження , встановленого цим Кодексом , якщо таку заяву не було подано. Якщо б уло подано заяву про апеляційне оскарження , але апеляційна скарга не була подана у строк , постанова суду першої інстанції наб ирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляці йної скарги судове рішення , якщо його не скасовано , набирає законної сили п ісля закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної і нстанції протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі за пра вилами , встановленими статтями 185-187 Ко дексу адміністративного судочинства України , шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження з наступним поданням протягом двадцяти днів апе ляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього по дання заяви про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у строк , встановлений для подання заяви про апеляційне оскар ження.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.08.2009
Оприлюднено19.04.2010
Номер документу8818962
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2638/09

Постанова від 30.04.2009

Адміністративне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Рішко Г.І.

Постанова від 11.08.2009

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Постанова від 14.12.2009

Адміністративне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Наумик Олена Олександрівна

Постанова від 22.12.2009

Адміністративне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець Олена Дмитрівна

Постанова від 09.12.2009

Адміністративне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Кириченко Олександр Дмитрович

Постанова від 05.03.2009

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Чеснокова Анна Олександрівна

Постанова від 29.10.2009

Адміністративне

Балаклійський районний суд Харківської області

Гуцал Лілія Вікторівна

Постанова від 25.06.2009

Адміністративне

Суворовський районний суд м.Одеси

Гудіна Н.І.

Постанова від 29.05.2009

Адміністративне

Зарічний районний суд м.Сум

Шелєхова Г.В.

Постанова від 28.05.2009

Адміністративне

Лисичанський міський суд Луганської області

Міщенко А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні