Постанова
від 03.12.2007 по справі 1-60/2007
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

1-60/2007р.

ІМЕНЕМ УКРА ЇНИ

3 грудня 2007 року Сумський рай онний суд Сумської області п ід головуванням судді Степан енка О.А., при секретарі Токаре вій В.М., за участю прокурора М окренка Ю.М., потерпілої ОСО БА_1, адвоката ОСОБА_2, роз глянувши у відкритому судово му засіданні в м. Суми справу п о обвинуваченню

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ур одженця с. Побідне Джанкойсь кого району АР Крим, українця , громадянина України, з серед ньою освітою, військовозобов 'язаного, працездатного, непр ацюючого, мешканця смт. Хотін ь Сумського району Сумської області, АДРЕСА_1, раніше н е судимого,

у вчиненні злочину, передб аченого ч. 3 ст. 296 ч. 1, ст. 162 КК Укра їни,

ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, у родженця та мешканця м. Суми, АДРЕСА_2, українця, громадя нина України, неодруженого, п рацездатного, непрацюючого, з середньою освітою, військо возобов'язаного, раніше не су димого в порядку ст. 89 КК Украї ни,

у вчиненні злочину, передб аченого ч. 4 ст. 296, ч. 1 ст. 162 КК Укра їни,

ВСТАНОВИВ:

05.11.2006 року , близько 15 години ОСОБА_4, знаходячись біля ма газину , що розташований по ву л. Банківській смт. Хотінь Сум ського району Сумської облас ті , перебуваючи в стані алког ольного сп'яніння , побачивши біля вказаного магазину пот ерпілих ОСОБА_5. та ОСОБА _6, 1985 року народження , яка на ч ас вчинення злочину перебува ла на 5-му місяці вагітності, з явними ознаками вагітності, та які святкували другий ден ь свята призначеного в зв'язк у з їх одруженням, діючи умисн о , маючи намір на грубе поруше ння громадського порядку, ви ражаючи явну не повагу до сус пільства з хуліганських мірк увань, грубо порушуючи грома дський порядок, діючи з особл ивою зухвалістю штовхнув пот ерпілого ОСОБА_5. , чим завд ав йому фізичного болю, а коли той зробив зауваження ОСОБ А_4., останній, продовжуючи св ої злочині дії, став висловлю ватися в адресу ОСОБА_5. бр утальною лайкою, таким чином ображаючи потерпілого ОСО БА_5.

В цей же час, побачивши, що бі ля приміщення магазину назрі ває сварка, до ОСОБА_5. та ОСОБА_4. наблизилася потерп іла ОСОБА_7. , яка з метою не допущення подальшого розвит ку сварки стала заспокоювати ОСОБА_4. та зробила йому за уваження щодо його брутальни х висловлювань. Після цього ОСОБА_4, продовжуючи свої зл очині дії, став висловлювати ся в брутальній формі в адрес у ОСОБА_7, яка намагалася п рипинити його хуліганські ді ї, а потім, діючи з особливою з ухвалістю, намагався вдарити її кулаком руки в обличчя, що йому не вдалося зробити, бо по терпілий ОСОБА_8., який на ц ей час також вийшов з приміще ння магазину на вулицю і, поба чивши , що ОСОБА_4 намагаєт ься вдарити його дружину, з ме тою припинення його хуліганс ьких дій та захищаючи свою др ужину встиг перехопити руку ОСОБА_4. Але, незважаючи на це, ОСОБА_4, продовжуючи св ої злочині дії, знову зробив с пробу вдарити кулаком руки п отерпілу ОСОБА_7, в зв'язку з чим її чоловік ОСОБА_8. з метою припинення його хуліга нських дій та захищаючи свою дружину зміг перехопити рук у ОСОБА_4.

2

В цей же час ОСОБА_3, який також перебував в стані алко гольного сп'яніння, побачивш и, що ОСОБА_8. намагається п рисікти хуліганські дії ОС ОБА_4., перехопивши його руку під час спроби ударити потер пілу ОСОБА_7 , усвідомлююч и злочинність діянь ОСОБА_4 . і таким чином діючи з ним в г рупі осіб, підбіг до потерпіл ого ОСОБА_8. та, схопивши йо го за отвір куртки стягнув йо го вниз під пригірок та збив п отерпілого ОСОБА_8. з ніг, в зв'язку з чим він впав на земл ю та забився .

В цей же час ОСОБА_4, прод овжуючи свої злочині дії, схо пив потерпілого ОСОБА_5. з а отвір одежі та наніс йому уд ар кулаком руки в обличчя.

Після цього на вулицю з прим іщення магазину з метою прип инення хуліганських дій ОС ОБА_4. та ОСОБА_3. вибігла п отерпіла ОСОБА_1 , яка, поба чивши, що ОСОБА_4 та ОСОБ А_3 завдають ударів потерпі лим, з метою припинення їх хул іганських дій разом з ОСОБА _7. намагалися відтягнути ОСОБА_4. та ОСОБА_3. від пот ерпілих ОСОБА_5, ОСОБА_8 . , але не зважаючи на це ОСОБ А_3 та ОСОБА_4 , продовжуюч и свої злочині дії, нанесли кі лька ударів потерпілій ОСО БА_1 , яка намагалася припини ти їх хуліганські дії та поте рпілим ОСОБА_8 та ОСОБА_5 ., які захищаючись з метою са мозахисту у відповідь нанесл и по кілька ударів ОСОБА_3 . та ОСОБА_4.

Хуліганські дії ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в цей час були зу пинені їх знайомими ОСОБА_9 . та ОСОБА_10, які на прохан ня жінок , що перебували на вес іллі, посадили їх до свого авт омобіля та уїхали з місця под ії.

Але незважаючи на те, що їх х уліганські дії на деякий час були припинені ОСОБА_4 та ОСОБА_3 не зупинилися на с коєному , та, продовжуючи свої злочинні дії в цей же день 05.11.200 6 року продовжили вчинювати х уліганські дії.

Так, після того, як ОСОБА_3 та ОСОБА_11. разом зі своїм и знайомими ОСОБА_9. та О СОБА_10 ( матеріали у відношен ні яких закриті в зв'язку з від сутністю в їх діях ознак злоч ину на підставі п. 2 ст. 6 КПК Укр аїни ) від'їхали від приміщенн я магазину, який розташовани й по вул. Банківській смт. Хоті нь Сумського району, вони нап равилися до будинку ОСОБА_3 ., де він та ОСОБА_4. вжили а лкогольні напої. Після цього ОСОБА_4 поїхав в м. Суми, де з метою продовження своїх ху ліганських дій зустрівся зі своїми знайомими , матеріали у відношенні яких закриті в з в'язку з відсутністю в їх діях ознак злочину на підставі п. 2 ст. 6 КПК України , та невстанов леною під час слідства особо ю, матеріали у відношенні яко ї виділені в окреме провадже ння, та, пояснивши їм, що його б езпідставно побили, чим ввів їх в оману, запропонував поїх ати з ним в смт. Хотінь, на що ос танні дали свою згоду. Після ц ього ОСОБА_4 на двох автом обілях таксі разом з вказани ми особами та ОСОБА_10 та ОСОБА_9. близько 18-19 години пр иїхали в смт. Хотінь Сумськог о району Сумської області, де знову приїхали до ОСОБА_3 ., де ОСОБА_4 пояснив йому ме ту свого приїзду - розправа на д потерпілими, на що ОСОБА_3 дав свою згоду.

Після цього ОСОБА_3 та ОСОБА_4, сівши в автомобілі т аксі, на яких останній прибув разом зі своїми знайомими, з м етою продовження своїх хуліг анських дій під'їхали до буди нку АДРЕСА_3 смт. Хотінь Су мського району Сумської обла сті, де ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , діючи між собою в групі осіб , грубо порушуючи громадськи й порядок та виражаючи явну н е повагу до суспільства, пере буваючи в стані алкогольного сп'яніння, зневажаючи загаль ноприйняті норми моралі без дозволу на те власників домо володіння пройшли спочатку н а подвір'я вказаного домовол одіння , а потім в приміщення л ітньої кухні, де знаходилися потерпілі ОСОБА_1 та ОСО БА_6. Зайшовши в вказане прим іщення ОСОБА_3 одразу ж, ді ючи з особливою зухвалістю, н аніс удар ногою в обличчя пот ерпілій ОСОБА_1, а потім , ко ли перелякана потерпіла ОС ОБА_6. почала кричати, він з м етою припинення її крику схо пив її руками за шию та почав с тискувати її шию. Свої дії сто совно ОСОБА_6. ОСОБА_3 п рипинив тільки після того, як потерпіла ОСОБА_1 почала голосно кричати, щоб ОСОБА_ 3 припинив душити потерпілу ОСОБА_6, бо вона вагітна. По чувши голосний крик потерпіл ої ОСОБА_1, ОСОБА_3 пове рнувся до неї та наніс їй два у дари кулаками рук в обличчя.

В цей же час ОСОБА_4, діюч и в групі осіб разом з ОСОБА _3 в той час, коли потерпіла ОСОБА_6. намагалася вибігти з приміщення літньої кухні і таким чином уникнути хуліга нських дій, він схопив її рука ми та заштовхнув в приміщенн я літньої кухні, чим завдав по терпілій ОСОБА_6. фізичног о болю.

Одночасно с побиттям потер пілої ОСОБА_6 та ОСОБА_1 , ОСОБА_3 постійно вимагав від них, щоб вони повідомили, де знаходяться їх родичі ОС ОБА_5. та ОСОБА_8. , супрово джуючи свої вимоги брутально ю лайкою. В зв'язку з цим, перел якавшись за здоров'я своїх бл изьких, ОСОБА_1, розуміючи що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ма ють намір побити їх, повідоми ла, що її близькі пішли до бару , що було не правдою .

Після цього ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , продовжуючи свої зл очині дії, з метою пошуку поте рпілих ОСОБА_8. та ОСОБА_ 5. та розправи над ними сіли в два автомобілі таксі, на яки х ОСОБА_4 приїхав в смт. Хот інь, та в пошуках вказаних пот ерпілих

3

поїхали по території смт. Х отінь Сумського району Сумсь кої області. При цьому ОСОБ А_4 розташувався в автомобі лі ВАЗ 21112, держ. номер НОМЕР_1 , під керуванням ОСОБА_10 .

Проїжджаючи біля дамби , що розташована по вул. Леніна см т. Хотінь Сумського району Су мської області та побачивши потерпілих ОСОБА_8. та ОС ОБА_12. ( якого не було в 15 годин біля приміщення магазину по вул. Банківській смт. .Хотінь) ОСОБА_4 після того, як авто мобіль зупинився, схопивши д ерев'яну біту, що була в автомо білі і, таким чином, використо вуючи предмет, заздалегідь з аготовлений для нанесення ті лесних ушкоджень, разом з нев становленим під час досудово го слідства особою, матеріал и стосовно якої виділені в ок реме провадження, вискочив з автомобіля та діючи з особли вою зухвалістю завдав удар п отерпілому ОСОБА_6. по спи ні . В цей же час невстановлоен а під час досудового слідтва особа (матеріали стосовно як ої виділені в окреме провадж ення), також використовуючи п алицю завдала удару потерпіл ому ОСОБА_8, завдавши йому фізичного болю , тілесних ушк оджень та пошкодивши його ма йно - брюки вартістю 200 гривень ,після чього потерпілі ОСО БА_6. та ОСОБА_8. втекли.

Продовжуючи свої злочині д ії ОСОБА_4, зустрівшись з ОСОБА_3, знову направилися д о будинку АДРЕСА_3, смт. Хот інь, Сумського району , де ОС ОБА_3 знову без дозволу на те власників домогосподарства з метою вчинення хуліганськ их дій проник на теріторію вк азаного домоволодіння, а пот ім в приміщення житлового бу динку, де в брутальній формі о бразив потерпілу ОСОБА_7, але був вимушений припинити свої злочині дії після того я к ОСОБА_7. з метою самозахи сту відпустила собаку .

В налідок злочиних дій ОС ОБА_3. , ОСОБА_4. та невстан овленої під час досудового с лідства особи потерпілим О СОБА_7. та ОСОБА_6 було зап одіяно фізичного болю , потер пілій ОСОБА_1 були завдані легкі тілесні ушкодження, по терпілому ОСОБА_5. завдані легкі тілесні ушкодження, по терпілому ОСОБА_8 був запо діяний фізичний біль та були завдані легкі тілесні ушкод ження, потерпілому ОСОБА_6 . були завдані легкі тілесні у шкодження.

Допитаний в судовому засід анні ОСОБА_3 свою вину виз нав в повному обсязі і дав поя снення про обставини вчиненн я злочину, зазначені в описов ій частині вироку.

Допитаний в судовому засід анні ОСОБА_3 свою вину виз нав в повному обсязі і дав поя снення про обставини вчиненн я злочину, зазначені в описов ій частині вироку.

Крім повного визнання своє ї вини самим підсудними, їх ви на підтверджується зібраним и по справі доказами.

Допитана в судовому засіда нні ОСОБА_1 пояснила, що ді йсно 05.11.2006 року з ранку вони свя ткували весілля свого сина ОСОБА_5 та її невістки ОСО БА_6. Святкування проходило в магазині смт. Хотінь , що роз ташований по вул. Банківські й. Близько 15 години більшість гостей , що були на весіллі вже поїхали по домівках. ОСОБА _1 та її знайома ОСОБА_13. з бирали посуд зі столів. В цей ч ас вона почула крики на вулиц і і коли вибігла на вулицю то п обачила, що там біля магазину стоять її син ОСОБА_5 , його дружина ОСОБА_6 , ії донька ОСОБА_7 та її чоловік ОС ОБА_8. Поруч з ними стояв мешк анець смт. Хотінь, Сумського р айону на прізвисько ІНФОРМ АЦІЯ_3 - ОСОБА_3 З ними була його дружина та двоє незнайо мих йому чоловіків, один з яки х був одягнутий в коричневу д ублянку ( ОСОБА_4) . Вона поб ачила, що конфлікт відбуваєт ься між її сином ОСОБА_5 та ОСОБА_4. та, підійшовши до н ього, сказала, що в них весілля і щоб він не чіплявся до її си на і, забравши своїх знайомих , поїхали. Після цього до неї в ідразу підбігла дружина ОС ОБА_3. та вдарила її в обличчя , від чого вона впала та землю та покотилася по землі. Після цього вона побачила, що на зем лі лежить ОСОБА_13., яку тако ж в обличчя вдарила дружина ОСОБА_3 Після цього вона під бігла до ОСОБА_13., допомогл а їй піднятися . В цей же час во на побачила, що на землі лежит ь, чи ОСОБА_5 чи ОСОБА_8, н ад яким нахилився ОСОБА_3 та наніс йому удар рукою в обл иччя , після чого вона підбігл а до ОСОБА_3. та відтягнула його від особи, яку він бив. По тім ОСОБА_3 зі своїми роди чами та знайомими поїхав на а втомобілі з місця події. Післ я цього близько 18 години, коли вона знаходилась зі своєю не вісткою ОСОБА_6 в приміщен і літньої кухні свого домово лодіння за адресою АДРЕСА_3 , в приміщення літньої кухні забігли без дозволу ОСОБА_ 3 та ОСОБА_4, та біля порог у залишився один незнайомий їй хлопець. ОСОБА_3 відраз у ж вдарив її ногою в обличчя, а також наніс удар кулаком ру ки в обличчя, почав викручува ти їй руки, а також схопив рука ми за шию її вагітну невістку ОСОБА_6 і зупинився лише т оді, коли вона вигукнула, щоб в ін не чипав ОСОБА_6, бо вона вагітна. ОСОБА_4 постійно перебував в кухні , але що сам е він робив вона не розгледіл а, бо ОСОБА_3 не дав їй цього зробити. Після цього

4

ОСОБА_3 спитав в неї де її діти, на що вона йому збрехала , повідомивши, що вони в барі. К оли вона в слід за ОСОБА_3. т а ОСОБА_4. вискочила, зляка вшись, на вулицю, вона побачил а два автомобілі „Волгу" та „Ж игулі" . Після цього вона прибі гла до своїх сусідів, де знахо дилися її старший син ОСОБА _12 та зять ОСОБА_8, яким по відомила про те, що сталося. Са ма вона пішла дзвонити та вик ликати на допомогу та коли йш ла по селу бачила два автомоб ілі, які під*їжджали до її буди нку і які їздили по селу. Вона, злякавшись, сховалася за дер евом. Коли вона повернулася д о дому, то там вона зустрілася з своїм сином ОСОБА_12 та ОСОБА_8 які розповіли, що їх побили в селі.

Допитаний в судовому засід анні потерпілий ОСОБА_14. п ояснив, що дійсно 05.11.2006 року з ра нку вони святкували весілля свого сина ОСОБА_5 та її не вістки ОСОБА_6. Святкуванн я проходило в магазині смт. Хо тінь , що розташований по вул. Банківській. Близько 15 години більшість гостей , що були на весіллі, вже поїхали по домів ках. Сам він також пішов до дом у, де спав. Про те, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 побили його бли зьких він дізнався від своїх родичів . Будинок АДРЕСА_3 належить особисто йому, в ньо му мешкає і його дружина ОС ОБА_1 та діти. Права на те, щоб хтось заходив в його домовол одіння з сторонніх він не дав ав . Він довіряє представляти свої інтереси своїй дружині ОСОБА_1 ( арк. 35)

Допитана в судовому засіда нні потерпіла ОСОБА_6. поя снила, що дійсно 05.11.2006 року з ран ку вони святкували своє весі лля з ОСОБА_5. Святкування проходило в магазині смт. Хот інь , що розташований по вул. Б анківській. Близько 15 години б ільшість гостей , що були на ве сіллі вже поїхали по домівка х. Близько 15 години , коли вона р азом з чоловіком ОСОБА_5 в ийшла на вулицю, невідомий їм хлопець штовхнув в плече О СОБА_5. Коли ОСОБА_5 спита в у цього хлопця ( як згодом з*я сувалося, ОСОБА_4.), що стало ся, він почав лаятись бруталь ною лайкою. ОСОБА_6., щоб зав адити конфлікту, відвела сво го чоловіка ОСОБА_5 в стор ону. В цей же час на вулицю вий шла ОСОБА_7. яка, звертаючи сь до ОСОБА_4., сказала, що в они святкують весілля, на що ОСОБА_4 почав лаятись брута льною лайкою в адресу ОСОБА _7 Коли ОСОБА_7. почала зас покоювати ОСОБА_4., він хот ів її ударити рукою в обличчя , але чоловік ОСОБА_7 - ОСО БА_8. встиг перехопити його р уку та намагався відвести О СОБА_4. від своєї дружини, одн ак ОСОБА_4 знову намагався вдарити ОСОБА_7, чому знов у ж таки завадив ОСОБА_8., пе рехопивши руку. В цей же час з магазину вийшли дві жінки, як і збирали посуд та стали засп окоювати ОСОБА_4., однак то й вирвався, підбіг до ОСОБА _5. та вдарив його рукою в обл иччя , від чого той впав на сте кло магазину та загубив обру чку , яку ОСОБА_6. почала шук ати. Вона побачила, як з іншого магазину вибіг ОСОБА_3 та одразу ж вдарив ОСОБА_8., як ий впав. Щоб не нервуватись во на зайшла в магазин і що прохо дило в подальшому на вулиці в она не бачила. Близько 17-18 годин и вони пішли до дому її свекро ві - ОСОБА_1, де вона з ОСОБ А_1 залишилась в літній кухн і , а інші спали в житловому бу динку . Близько 20-ї години в при міщення літньої кухні забігл и без дозволу ОСОБА_3, ОС ОБА_4 та біля порогу залишив ся один незнайомий їй хлопец ь. ОСОБА_3 відразу ж вдарив ОСОБА_1 ногою в обличчя, а т акож наніс удар кулаком руки в обличчя та почав викручува ти їй руки. Після цього він схо пив руками за шию і її. ОСОБА _6, і зупинився лише тоді, кол и ОСОБА_1 вигукнула, щоб ві н не чіпав її. ОСОБА_4 пості йно перебував в кухні , а коли ОСОБА_3 перестав тримати ї ї ОСОБА_6., за шию, ОСОБА_4 , коли вона намагалася вибігт и з приміщення літньої кухні , штовхнув її в спину, чим не да в можливості їй вибігти з при міщення . Після цього ОСОБА _3 спитав у ОСОБА_1 де її ді ти, на що вона йому збрехала по відомивши, що вони в барі. Коли ОСОБА_3 виходив на вулицю , вона побачила біля подвір'я а втомобіль „Волгу". Після цьог о ОСОБА_1 побігла до сусід ів. Про все це вона, ОСОБА_6. , розповіла своєму чоловіков і ОСОБА_5. , який був в примі щення житлового будинку . Чер ез 20-30 хвилин до житлового буди нку знову зайшов ОСОБА_3, я кий, побачивши ОСОБА_5., поч ав викликати його на вулицю і залишив приміщення тільки п ісля того, як ОСОБА_7. відпу стила собаку. Особисто їй, О СОБА_6., тілесних ушкоджень з авдано не було і шкоди її здор ов'ю не заподіяно .

Допитаний в судовому засід анні потерпілий ОСОБА_5. п ояснив, що дійсно 05.11.2006 року з ра нку вони святкували своє вес ілля з ОСОБА_6. Святкуванн я проходило в магазині смт. Хо тінь , що розташований по вул. Банківській. Близько 15 години більшість гостей , що були на весіллі вже поїхали по домів ках. Близько 15 години , коли дру жина разом з ним вийшла на вул ицю, невідомий їм хлопець што вхнув його в плече , а коли він спитав у цього хлопця ( ОСОБ А_4.), що сталося, останній поч ав лаятись брутальною лайкою . ОСОБА_6., щоб завадити конф лікту відвела його в бік від ОСОБА_4 В цей же час на вулиц ю вийшла ОСОБА_7., яка, зверт аючись до ОСОБА_4., сказала , що вони святкують весілля, на що ОСОБА_4 почав лаятись б рутальною лайкою на адресу ОСОБА_7 Коли ОСОБА_7. поча ла заспокоювати ОСОБА_4., о станній хотів її

5

ударити рукою в обличчя, ал е чоловік ОСОБА_7 - ОСОБА _8. встиг перехопити його рук у та намагався відвести ОСО БА_4. від своєї дружини, однак ОСОБА_4 знову намагався в дарити ОСОБА_7, чому знову ж таки завадив ОСОБА_8., пер ехопивши руку. В цей же час з д ругого магазину вибіг ОСОБ А_3, який відразу ж збив з ніг ОСОБА_8. і той впав. В цей же час ОСОБА_4 підбіг до ОС ОБА_5. та вдарив його рукою в обличчя , від чого той впав на стекло магазину та загубив о бручку , яку він з дружиною О СОБА_6. почали шукати. Коли ві н звернув увагу на те, що відбу вається, він побачив, що біля а втомобілю таксі зеленого кол ьору „ВАЗ" відбувається бійк а, в якій приймали участь близ ько 4-5 чоловіків, серед яких ві н побачив ОСОБА_3., ОСОБА _4. та ОСОБА_8. ОСОБА_3 та ОСОБА_4. намагалися вдари ти ОСОБА_8., якому він, ОСО БА_5, вирішив прийти на допом огу, однак хтось вдарив його п о голові, внаслідок чого він в пав та на деякий час втратив с відомість . Коли він прийшов д о тями, то біля магазину ОСО БА_3. та ОСОБА_4. вже не бул о. Після цього вони всі пішли д одому, де він ліг спати в житло вому будинку . Прокинувся він від того, що ОСОБА_3 був в п риміщенні їх житлового будин ку та кричав йому, щоб той вста вав та вийшов з ним на вулицю. Коли він вийшов за ОСОБА_3 . у двір то побачив, що ОСОБА_ 7. вже відв'язала собаку , а ОСОБА_3, злякавшись, втік. Вже після цього він в розмові з др ужиною та матір'ю дізнався , що коли він спав ОСОБА_3 та ОСОБА_4 увірвалися в приміщ ення літньої кухні та побили їх. На підлозі кухні він бачив кров.

Допитана в судовому засіда нні потерпіла ОСОБА_7. поя снила, що дійсно 05.11.2006 року з ран ку вони святкували весілля ОСОБА_6 та ОСОБА_5. Святку вання проходило в магазині с мт. Хотінь , що розташований по вул. Банківській. Близько 15 го дини більшість гостей , що бул и на весіллі вже поїхали по до мівках. Близько 15 години вона вийшла на вулицю та побачила , що її брат ОСОБА_5 стоїть п оруч з раніше незнайомим їй ОСОБА_4., який в той час , коли вона вийшла з магазину, штовх нув ОСОБА_5 в груди, від чог о той впав на стекло магазину . Побачивши це вона стала засп окоювати ОСОБА_4., повідом ивши, що їм не потрібні конфлі кти та вони святкують весілл я. В цей же час з магазину, що бу в поруч, вибіг ОСОБА_3 та йо го дружина, які одразу ж почал и лаятись брутальною лайкою на її, ОСОБА_7, адресу. ОСО БА_4 в цей же час хотів її уда рити рукою в обличчя, але її чо ловік ОСОБА_8. встиг перех опити його руку та намагався відвести ОСОБА_4., однак ОСОБА_4 знову намагався вда рити її, чому знову ж таки зава див ОСОБА_8., перехопивши р уку. В цей же час ОСОБА_3 від разу ж збив з ніг ОСОБА_8., я кий впав, а ОСОБА_4 та ОСО БА_3 намагалися побити її чо ловіка ОСОБА_8., який почав , захищаючись, завдавати удар и у відповідь. Вона також поча ла захищати чоловіка, розбор оняючи осіб , що билися. Після цього з-за магазину вибігли ж інки, які збирали посуд, після чого ОСОБА_4 і ОСОБА_3 н а автомобілі таксі уїхали . Пі сля цього вони всі пішли додо му, де вона та ОСОБА_5 пішли спати в житловому будинку . Пр окинулася вона від якогось ш уму і коли ввімкнула світло, т о побачила ОСОБА_3., який бу в в їх домоволодінні та лаявс я на неї, ОСОБА_7, брутально ю лайкою. Захищаючись, вона ві дпустила собаку, що була в дво рі, та ОСОБА_3 втік. Вже післ я цього в розмові з ОСОБА_6 . та матір'ю вона дізналася , що коли вона з ОСОБА_5 спали, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ввірв алися в приміщення літньої к ухні та побили їх. На підлозі к ухні вона бачила кров. Потім д о дому прийшов її чоловік О СОБА_8., який повідомив що йог о та ОСОБА_12. в смт. Хотінь п алками побили кілька чоловік ів , завдавши ОСОБА_8 удар п о нозі, чим спричинили йому ті лесні ушкодження та порвали брюки. Брюки дійсно у ОСОБА _8. були розірвані .В лікарню вона не зверталася і тілесни х ушкоджень особисто їй запо діяно не було .

Допитаний в судовому засід анні ОСОБА_8. пояснив, що ді йсно 05.11.2006 року з ранку вони свя ткували весілля ОСОБА_6 та ОСОБА_5 . Святкування прох одило в магазині смт. Хотінь , що розташований по вул. Банкі вській. Близько 15 години він з а своєю дружиною ОСОБА_7. в ийшов на вулицю та побачив, що ОСОБА_4, який перебував в с тані алкогольного сп'яніння, в брутальній формі ображає й ого дружину ОСОБА_7, яка на магалася його заспокоїти пов ідомивши, що їм не потрібні ко нфлікти, бо вони святкують ве сілля. В цей же час з магазину, що був поруч, вибіг ОСОБА_3 та його дружина, які одразу ж почали лаятись брутальною л айкою на адресу ОСОБА_7 О СОБА_4 в цей же час хотів її у дарити рукою в обличчя, але ві н встиг перехопити його руку та намагався відвести ОСОБ А_4. від своєї дружини, однак ОСОБА_4 знову намагався вд арити ОСОБА_7, чому він зно ву ж таки завадив, перехопивш и руку. В цей же час ОСОБА_3 збив його з ніг , після чого О СОБА_4 та ОСОБА_3 намагал ися побити ОСОБА_5 , якого ОСОБА_4 тримав, притиснувши до скла магазину . В цей же час з магазину вибігла теща ОС ОБА_1, яка почала відтягуват и ОСОБА_3. та ОСОБА_4. Він , ОСОБА_8., також з метою при пинення хуліганства підвівс я та піднявся до ОСОБА_4. та ОСОБА_3. ОСОБА_3 схопив його за одежу та намагався вд арити ,

6

внаслідок чого ОСОБА_8. у відповідь, захищаючись, нан іс ОСОБА_3. кілька ударів. О дразу ж до них підбіг ОСОБА _4, який схопив його за одежу та намагався вдарити, а він у в ідповідь, захищаючись, наніс ОСОБА_4. кілька ударів . Піс ля цього на вулицю вибігли ще жінки, які збирали посуд в маг азині та розтягли їх. В цей же час він також побачив, що ОС ОБА_3 когось б'є біля автомоб ілю і він побіг відтягувати й ого, після чого бійка закінчи лася.

Після цього вони пішли до ОСОБА_1 додому, а потім ОСО БА_8. та ОСОБА_6. пішли до с усіда ОСОБА_15 . Приблизно в 20 годин до ОСОБА_15 забігла ОСОБА_1, яка сказала, що її та ОСОБА_6. . в їх домоволоді ння побили ОСОБА_3 та ОСО БА_4 Він бачив , що на обличчі ОСОБА_1 кров. Після цього в ін та ОСОБА_6 пішли в смт. Хо тінь, і коли проходили біля ст авка, біля них зупинився авто мобіль ВАЗ зеленого кольору, з якого вибігли кілька чолов іків і хтось з них, хто саме ві н не бачив, завдав йому удар па лицею по нозі, внаслідок чого заподіяв йому тілесні ушкод ження та порвав брюки вартіс тю 200 гривень. ОСОБА_12 також хтось вдарив. Після цього вон и з ОСОБА_12 втекли.

Допитаний в якості потерпі лого по кримінальній справі ОСОБА_6. пояснив, що дійсно 05.11.2006 року з ранку вони святкув али весілля ОСОБА_6 та ОС ОБА_5 . Святкування проходил о в магазині смт. Хотінь , що ро зташований по вул. Банківськ ій. Близько 15 години він пішов з весілля і не бачив , що там ві дбувалося. Близько 20 години ві н разом з ОСОБА_8. були у сус іда ОСОБА_15 . Приблизно о 20 г одині до ОСОБА_15 забігла ОСОБА_1, яка сказала, що її та ОСОБА_6. в їх домоволодінн я побили ОСОБА_3 та ОСОБА _4 Він бачив , що на обличчі ОСОБА_1 кров. Після цього він та ОСОБА_8. пішли в смт. Хот інь, і коли проходили біля ста вка біля них зупинився автом обіль ВАЗ зеленого кольору, з якого вибігли кілька чолові ків. Деякі з них були з палицям и, схожими на біти. Один з них - ОСОБА_4 - палицею вдарив йо го по спині . Потерпілий поясн ив, що впізнав ОСОБА_4., який кинув в нього бітою, коли вони тікали, але не попав і в світл і ліхтаря він бачив, як ОСОБ А_4 нахилився за бітою.

Свідок ОСОБА_13. в ході до судового слідства пояснила, що дійсно 05.11.2006 року з ранку вон и була на святкуванні весілл я ОСОБА_5 та ОСОБА_6. Свя ткування проходило в магазин і смт. Хотінь , що розташований по вул. Банківській. Вона, ОС ОБА_16 та ОСОБА_1 залишили сь збирати посуд. В цей час вон а почула крики на вулиці та ко ли вибігла то побачила, що між ОСОБА_5, ОСОБА_6 Та ОС ОБА_3 , його дружиною та племі нником відбувається бійка. В она також побачила як ОСОБА _17. вдарила ОСОБА_1, від чо го та впала. Вона, ОСОБА_13., н амагалася прийти на допомогу ОСОБА_1, але ОСОБА_17. вда рила її рукою в обличчя і ОС ОБА_1 впала. Вже потім ОСОБ А_1 розповідала їй про те, що її в вечорі побили ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ( арк. 103-104).

Допитана в якості свідка ОСОБА_16. пояснила суду, що ді йсно 05.11.2006 року з ранку вони бул а на святкуванні весілля ОС ОБА_5 та ОСОБА_6. Святкува ння проходило в магазині смт . Хотінь , що розташований по в ул. Банківській. ОСОБА_13., ОСОБА_16 та ОСОБА_1 залиши лись збирати посуд. В цей час в она почула крики на вулиці та коли вибігла то побачила, що м іж ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_3. , його дружиною та пл емінником ОСОБА_4. відбува ється бійка. Вона також побач ила, як ОСОБА_17. вдарила О СОБА_1, від чого та впала. ОС ОБА_13. намагалася прийти на д опомогу ОСОБА_1, але ОСОБ А_17. вдарила і її рукою в обли ччя . Після цього всі поїхали, а пізніше ОСОБА_1 розповід ала їй про те, що її в вечорі по били ОСОБА_3 та ОСОБА_4

Допитана в якості свідка ОСОБА_18. . пояснила, що вона є власницею магазину , що розта шований за адресою Сумський район, смт. Хотінь, АДРЕСА_4 . 05.11.2006 року вона була з ранку на роботі. Поруч з її магазином в одному ж приміщенні також ро зташований другий магазин, в якому в цей день святкувалос я весілля. Близько 15 години до неї в магазин зайшли ОСОБА _3 та ОСОБА_17., які купили я кісь продукти. В цей же час на вулиці вона почула крики та к оли вона вибігла то побачила , що кілька жінок тримають нев ідомого ій молодого хлопця, і нші тримали жениха. Після цьо го вон,а сказавши, щоб відійшл и від вікон її магазину, зайшл а в приміщення, де і перебувал а. Як тільки вона зайшла в мага зин, з магазину на вулицю вибі гли ОСОБА_3 та його дружин а ОСОБА_17. Деякий час вона н а вулиці чула крики. Потім все заспокоїлось .її майна пошко джено не було.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_19. пояснив, що він є вла сником магазину , що розташов аний за адресою Сумський рай он, смт. Хотінь, АДРЕСА_4.. 4-5.11. 2006 року він на замовлення ОС ОБА_1 представив для святку вання весілля приміщення сво го магазину. 05.11.2006 року близько 15 години в магазині залишилос я не більше 10 осіб. З них жених з дружиною, ОСОБА_1, дві-три жінки, які збирали посуд. Бли зько 15 години він почув

7

крики на вулиці та коли виб іг побачив, що сторона ОСОБ А_1 б'ється з трьома невідоми ми йому чоловіками та жінкою . Хто і як наносив удари він ск азати не може. Після цього він пішов в приміщення магазину . Потім все заспокоїлось .Його майна пошкоджено не було.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_9. в ході досудового сл ідства пояснив, що 05.11.2006 року ві н за пропозицією ОСОБА_4. с вого знайомого разом з ОСОБ А_10 поїхали в смт. Хотінь, Сум ського району до його тітки. П риїхавши в смт. Хотінь, вони ді зналися, що ОСОБА_3 та його дружина пішли в магазин. Приї хавши до вказаного магазину ОСОБА_4 пішов шукати ОСО БА_3, а ОСОБА_10 та ОСОБА_9 залишилися в машині. Знаход ячись в машині, вони побачили , що поблизу магазину почалас я бійка, в якій приймав участь ОСОБА_4 та невідомі йому о соби, а також ОСОБА_3 зі сво єю дружиною Вони з ОСОБА_10 вибігли з машини та забрали с воїх знайомих і поїхали до ОСОБА_3 додому. Потім він, О СОБА_10 та ОСОБА_4 поїхали в м. Суми . Коли вони приїхали в м. Суми, ОСОБА_4 запропонув ав ОСОБА_9 знову поїхати в смт. Хотінь, щоб забрати інстр ументи у свого дядька ОСОБА _3., а також зустрітися з тими особами, з якими в нього виник конфлікт в день. Для цього вон и забрали ще кількох своїх зн айомих та вже на двох автомоб ілях таксі приїхали в смт. Хот інь Сумського району. Коли во ни приїхали в смт. Хотінь, то с початку приїхали до будинку ОСОБА_3., до якого ОСОБА_4 заходив сам . Потім ОСОБА_4 та ОСОБА_3 вийшли та сіли в автомобілі. Коли вони проїжд жали біля ставка ОСОБА_4, я кий сидів в автомобілі ВАЗ, ви гукнув , щоб автомобіль зупин или та, вийшовши з машини, вони побачили двох раніше незнай омих чоловіків . Хтось з осіб, що їхали в машині кинулися за цими хлопцями. Хлопці стали т ікати. Він особисто залишивс я біля машини і не бачив, щоб в когось були палиці, бо було те мно. Після цього всі вони знов у сіли в машини та поїхали до м . Суми ( арк. 114-115).

Вина підсудних підтверджу ється також поясненнями свід ків ОСОБА_10., ОСОБА_20., ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_2 3., протоколом відтворення о бстановки та обставин події за участю потерпілої ОСОБА _1 ( ар.с. 23-34), протоколом відтво рення обстановки та обставин події за участю ОСОБА_6.( ар .с. 45).

З висновку судово - медичної експертизи № 2421 з 02.01.2007 року вбач ається, що потерпілій ОСОБА _1 внаслідок злочинних дій п ідсудних був заподіяний фізи чний біль і легкі тілесні ушк одження, а саме: „ у лівій щеле пній області синець неправил ьної овальної форми розміром 2, 5x1,7 см; на верхній губі справа синець неправильної овально ї форми розміром 2, 5х 2 см.; на вну трішній поверхні верхньої гу би синець неправильної оваль ної форми розміром 2 xl,5 см., на лі вій боковій поверхні язика с инець неправильної овальної форми розміром 1, 3x2 см; садно ду гоподібної форми 1x0,3 см.; в обла сті грудини ліворуч синець н еправильної овальної форми р озміром 2, 5х 3 см." Вказані тілес ні ушкодження виникли внаслі док дії тупих твердих предме тів , в тому числі при нанесенн і ударів руками, ногами, тощо.( т.1 ар.с. 31).

З висновку судово - медичної експертизи №2423 від 2 січня 2007 ро ку вбачається, що потерпілий ОСОБА_5. в результаті злоч инних дій підсудних отримав легкі тілесні ушкодження, а с аме : у правій щелепній област і синець неправильної овальн ої форми розміром 2,8 х 2,5 см. Вказ ані тілесні ушкодження виник ли внаслідок дії тупих тверд их предметів , в тому числі при нанесенні ударів руками, ног ами, тощо.( т.1 ар. с. 61).

З висновку судово - медичної експертизи № 2420 від 2 січня 2007 ро ку вбачається, що внаслідок з лочинних дій підсудних потер пілому ОСОБА_8 були завдан і легкі тілесні ушкодження , а саме на задньо - зовнішньої по верхні верхньої треті , на зов нішній поверхні середньої тр етини лівого стегна садна см угастої форми розміром від 0,3x 2,5 см, . до 0,8 х 9 см. Вказані тілесні ушкодження виникли внаслідо к дії тупих твердих предметі в , в тому числі при нанесенні ударів ногами, дерев*яною пал кою, тощо, а також при падінні за земляну або асфальтовану поверхню лівою половиною тул уба і кінцівок. ( т.1 ар.с.85).

З висновку судово - медично ї експертизи № 2422 від 02.01.2007 року вбачається, що

внаслідок злочинних дій п ідсудних потерпілій___ ОСОБ А_6. були заподіяні легкі ті лесні

ушкодження , а саме: в облас ті правої лопатки синець сму гастої форми розміром 6x3см". Вк азані тілесні ушкодження вин икли внаслідок дії тупих тве рдих предметів , в тому числі п ри нанесенні ударів ногою, д ерев'яною палкою, тощо ( т. 1 ар. с. 100).

Таким чином, вина підсудних в судовому засіданні встано влена в повному обсязі.

8

Пояснення свідка ОСОБА_1 7., яка пояснила, що бійка вин икла внаслідок дій потерпіли х, які були в стані алкогольно го сп*яніння, не можуть бути пр ийняті судом до уваги, оскіль ки ОСОБА_17. є дружиною підс удного ОСОБА_3. і зацікавл ена в результатах справи. Сам же по собі факт наявності у ОСОБА_17. та ОСОБА_3. тілес них ушкоджень не може свідчи ти про відсутність в їх діях с кладу злочину.

Дії підсудного ОСОБА_3. с уд кваліфікує за ч. 3 ст. 296 КК Укр аїни, оскільки він скоїв хулі ганство, тобто умисні дії, що г рубо порушили громадський по рядок з мотивів явної непова ги до суспільства, супроводж увались особливою зухваліст ю, що виразилося в побиття пот ерпілих ОСОБА_1, ОСОБА_6 ., ОСОБА_8., ОСОБА_7, ОСО БА_6. та заподіяння ім фізичн ого болю та легких тілесних у шкоджень , а також пошкодженн і майна потерпілого ОСОБА_8 . та заподіянні йому матеріа льної шкоди, скоєними в групі осіб разом з ОСОБА_4. та нев становленою під час досудово го слідства особою, повїязан ими з опором громадянам , які п рипиняли хуліганські дії .

Дії ОСОБА_3. також суд ква ліфікує за ч 1 ст. 162 КК України, о скільки він під час вчинення ним хуліганських дій разом з ОСОБА_4., діючи незаконо, бе з дозволу на те власника домо влодіння ОСОБА_14., з метою в чинення хуліганських дій про никли до подвірїя та приміще ння літньої кухні , що розташо ване за адресою АДРЕСА_3, д е з хуліганських спонукань п обили потерпілих ОСОБА_1 т а ОСОБА_6. , тим самим грубо порушили недоторканість жит ла громадян .

Враховуючи, що ОСОБА_3. вч инив злочин середньої тяжкос ті, має на утриманні 2 неповнол ітніх дітей 1996 та 1992 року народж ення( т. 1 ар.с. 211), в цілому позити вно характеризується, підпад ає під дію п. б) ст. 1, ст. 6 Закону У країни "Про амністію" від 19 кві тня 2007 року, що набрав законної сили 9 червня 2007 року, тому ОС ОБА_3. необхідно звільнити в ід кримінальної відповідаль ності по амністії, проти чого не заперечує ОСОБА_3.

На підставі викладеного, к еруючись п. 4 ст. 6 КПК України, п . б) ст. 1, ст. 6 Закону України "Про амністію" від 19 квітня 2007 року, с уд

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 звільнити від кри мінальної відповідальності , передбаченої ч. З ст. 296 ч. 1, ст. 162 К К України, на підставі ст. п. б) с т. 1, ст. 6 Закону України "Про амн істію" від 19 квітня 2007 року - по а мністії.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_3 у вигляді підписк и про невиїзд -скасувати.

Постанова може бути оскар жена до апеляційного суду Су мської області через Сумськи й районний суд Сумської обла сті протягом семи діб з момен ту її проголошення.

СудСумський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення03.12.2007
Оприлюднено24.11.2009
Номер документу6052647
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-60/2007

Постанова від 03.12.2007

Кримінальне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О.А.

Вирок від 06.04.2007

Кримінальне

Красногвардійський районний суд

Проскурня С.М.

Постанова від 26.12.2007

Кримінальне

Володарський районний суд Київської області

Яковенко О.М.

Вирок від 12.07.2007

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Саланевич Ф.В.

Вирок від 07.12.2007

Кримінальне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Наумик О.О.

Вирок від 19.04.2007

Кримінальне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Пінчук Н.В.

Вирок від 03.12.2007

Кримінальне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О.А.

Вирок від 26.06.2007

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л.О.

Вирок від 03.12.2007

Кримінальне

Печенізький районний суд Харківської області

Смирнов В.А.

Постанова від 03.09.2008

Кримінальне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Пасічник Д.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні