Рішення
від 24.07.2009 по справі 11/289
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьког о,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 11/289 24.07.09

За позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Авто-полімер "

до 1) Київської міської ради,

2) Головного управління земе льних ресурсів виконавчого о ргану Київської міської ради (Київської міської державно ї адміністрації)

про визнання права на користув ання земельною ділянкою та в изнання укладеним договору о ренди

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від позивача Шульженко І.В. - представ ник

від відповідача-1 Долгополов В.Ю. - предст авник

від відповідача-2 не з' явились

Рішення прийняте 24.07.2009, оскіл ьки 21.07.2009 в судовому засіданні о голошувалась перерва відпов ідно до ст. 77 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані по зовні вимоги Товариства з об меженою відповідальністю "Ав то-полімер" (далі - позивач) до К иївської міської ради (далі - в ідповідач-1) та Головного упра вління земельних ресурсів ви конавчого органу Київської м іської ради (Київської міськ ої державної адміністрації) (далі - відповідач-2) про:

- визнання права позивача на оренду земельної ділянки пл ощею 10 584,11 кв.м. по АДРЕСА_1 (ка дастровий номер НОМЕР_1);

- визнання укладеним Догово ру оренди земельної ділянки площею 10 584,11кв.м. по АДРЕСА_1 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Авто-полім ер" та Київською міською радо ю з дня набрання судовим ріше нням законної сили, в редакці ї, яка підписана Товариством з обмеженою відповідальніст ю "Авто-полімер" та відповідає вимогам Закону України "Про о ренду землі" та Типового дого вору оренди землі, затвердже ного постановою KM України від 03.03.2004 № 220;

- зобов' язання Головного у правління земельних ресурсі в виконавчого органу Київськ ої міської ради (Київської мі ської державної адміністрац ії) зареєструвати договір ор енди земельної ділянки площе ю 10 584,11кв.м. по АДРЕСА_1 між Ки ївською міською радою та Тов ариством з обмеженою відпові дальністю "Авто-полімер", у вст ановленому порядку.

Позовні вимоги мотивовані тим, що позивачу на праві влас ності належить майновий комп лекс, який розташовано на зем ельній ділянці площею 10 584,11 кв.м . Позивач неодноразово зверт ався до відповідача-1 щодо вир ішення питання про перехід п рава користування земельною ділянкою і укладення відпов ідного договору. Однак будь-я кої відповіді на звернення о тримано не було.

Відповідач-1 проти позову за перечує, посилаючись на відс утність рішення ради про над ання згоди на укладення відп овідного договору оренди. У в ідзиві на позовну заяві відп овідач-1 також просив розгляд ати справу без участі предст авника Київської міської рад и

Відповідач-2 проти позову за перечує та зазначає, що не пор ушував законних прав та інте ресів позивача.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін, суд

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Виконавчого комітету Київської міської ради депутатів трудящих № 820 в ід 04.05.1970 відведено спеціалізов аному будівельно-монтажному тресту "Київпідземшляхбуд № 2" Головміськбуду (яке в подаль шому було реорганізовано в В ідкрите акціонерне товарист во "Трест Київпідземшляхбуд- 2") земельну ділянку площею біл я 3 га по вул. Березняківській в тимчасове користування за рахунок території міськземф онду.

Згідно Договору купівлі-пр одажу від 01.06.1998 ВАТ "Трест Київп ідземшляхбуд-2" продало, а Това риство з обмеженою відповіда льністю "Авто-полімер" придба ло нежилий майновий комплекс загальною площею 1 072,8 кв.м. за а дресою: АДРЕСА_1, розташов аний на земельній ділянці пл ощею 10 584,11 кв.м..

Відповідно до ст. 30 Земельно го кодексу України 1992 року, яки й діяв на момент укладення за значеного договору купівлі-п родажу, при передачі підприє мствами організаціями будин ків та споруд іншим підприєм ствам, до покупців разом з цим и об' єктами переходить прав о користування земельною діл янкою, на якій знаходяться пе редані будинки та споруди.

Таким чином, внаслідок укла дення договору купівлі-прода жу майнового комплексу загал ьною площею 1 072,8 кв.м. у м. Києві п о вул. Березняківській, 22-а до Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Авто-полімер" пер ейшло право користування зем ельною ділянкою площею 10 584,11 кв .м., на якій розташований придб аний нежилий майновий компле кс.

Рішенням Господарського с уду міста Києва від 18.02.2008 у спра ві № 36/110 визнано право власност і Товариства з обмеженою від повідальністю "Авто-полімер" на нежилий майновий комплек с загальною площею 1 072,8 кв.м., яки й знаходиться за адресою: А ДРЕСА_1, розташований на зем ельній ділянці площею 10 584,11 кв.м . (кадастровий № 90140026) та складає ться з будівель:

Літера "А" (виробничий корпу с з мезоніном) площею 704,4 кв.м.

Літера "Б" (виробничий корпу с) площею 143,0кв.м.

Літера "В" (сушка) площею 42,0 кв. м.

Літера "Г" (склад) площею 37,9 кв. м.

Літера "Д" (прохідна) площею 6, 7 кв.м.

Літера "Е" (складські приміщ ення) площею 142,8 кв.м.

Згідно бази даних “Діловод ство господарського суду”, с таном на момент розгляду спр ави № 11/289, вказане рішення є чин ним та до вищестоящих судови х інстанцій не оскаржувалось .

Відповідно до ч. 2 ст. 377 Цивіль ного кодексу України до особ и, яка придбала житловий буди нок, будівлю або споруду і якщ о їх розміщено на земельній д ілянці, наданій у користуван ня. то у разі їх відчуження до набувача переходить право ко ристування тією частиною зем ельної ділянки, на якій вони р озміщені, та частиною ділянк и, яка необхідна для їх обслуг овування.

Згідно до ч. 3 ст. 415 Цивільного кодексу України особа, до яко ї перейшло право власності н а будівлі (споруди), набуває пр аво користування земельною д ілянкою на тих же умовах і в то му ж обсязі, що й попередній вл асник будівлі (споруди).

Частиною 1 ст. 120 Земельного к одексу України також передба чено, що при переході права вл асності на будівлю або спору ду, які розміщені на наданій у користування земельній діля нці, до набувача переходить п раво користування тією части ною земельної ділянки, на які й вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

Отже у випадку придбання не рухомого майна право користу вання відповідною земельною ділянкою переходить до набу вача нерухомого майна в силу закону.

Як свідчать матеріали спра ви з набуттям позивачем прав а власності на об' єкт нерух омості цільове призначення з емельної ділянки не змінилос ь. Земельна ділянка була і зал ишається належною за цільови м призначенням до земель жит лової та громадської забудов и (ст. 19 Земельного кодексу Укр аїни).

Відповідно до ч. 4 ст. 16 Закону України "Про оренду землі" пер едача земельної ділянки, меж і якої визначено в натурі (на м ісцевості), в оренду без зміни її цільового призначення зд ійснюється без розроблення п роекту її відведення.

Згідно з п. 2 Порядку розробл ення проектів землеустрою що до відведення земельних діля нок, затвердженого постаново ю Kабінету Міністрів України від 26.05.2004 № 677 проект відведення земельної ділянки не розробл яється у разі, коли земельна д ілянка, межі якої визначено в натурі (на місцевості), нада ється у користування або без оплатно передається у власні сть без зміни її цільового пр изначення.

Наявність встановлених ме ж земельної ділянки підтверд жується технічним звітом по встановленню меж землекорис тування. При цьому, цільове ви користання земельної ділянк и встановлено рішенням Викон авчого комітету Київської мі ської ради депутатів трудящи х № 820 від 04.05.1970.

Таким чином, в даному випадк у розроблення проекту відвед ення земельної ділянки (земл еустрою) чинним законодавств ом не вимагається, оскільки м ежі земельної ділянки визнач ено в натурі (на місцевості) та з набуттям права власності н а об'єкт нерухомості цільове призначення земельної ділян ки не змінилось.

У зв' язку із переходом пра ва власності на майновий ком плекс, який розташовано на ви щезазначеній земельній діля нці та оскільки при цьому не в ідбувається зміни цільового призначення земельної ділян ки - в такому випадку, для вирі шення питання оформлення зем лекористування, розробляєть ся лише технічна документаці я. При цьому така технічна док ументація не підлягає погодж енню із відповідними державн ими органами по земельних ре сурсам, природоохоронними і санітарно-епідеміологічним и, органами архітектури і охо рони культурної спадщини.

Зазначене вбачається зі зм істу глави 3 Порядку надання з емельних ділянок та оформлен ня права користування землею юридичним особам в м. Києві, з атвердженого рішенням Київс ької міської ради від 04.03.1999 № 148/249 (який діяв в 2000 році під час вин икнення спірних правовіднос ин) та ст. 2 і п. 1 ст. 16 затверджено го рішенням Київської місько ї ради від 15.07.2004 № 457/1867 Регламенту розгляду питань щодо набутт я та реалізації права корист ування землею в м. Києві (який діє на даний час).

Враховуючи вищевикладені обставини, з метою забезпече ння належного землекористув ання в липні 2000 року позивач зв ернувся до Київської міської ради. Клопотання було прийня то до провадження та була над ана згода на розробку техніч ної документації і оформленн я права користування земельн ою ділянкою по АДРЕСА_1.

У 2001 році за замовленням Това риства з обмеженою відповіда льністю "Авто-полімер", відпов ідно до технічного завдання, спеціалізованою землевпоря дною установою було розробле но технічний звіт по встанов ленню зовнішніх меж землекор истування ділянки №90140026 по АД РЕСА_1, який узгоджено Голов ним землевпорядником Дніпро вського району м. Києва. Скл адено Акт встановлення та у згодження в натурі зовнішніх меж від 25.12.2001, який узгоджено із суміжними землекористувача ми; план встановлення меж діл янки; отримано погодження ра йонної ради на користування і Київського міського управл іння земельних ресурсів.

Технічна документація при йнята Київським міським упра влінням земельних ресурсів і внесена до Державного земел ьного кадастру, про що свідчи ть штамп на стор. 1 цієї Техніч ної документації.

Отже, позивачем відповідно до вимог чинного законодавс тва України забезпечено підг отовку всіх необхідних докум ентів для укладення договору оренди земельної ділянки.

Позивач звернувся до Київс ької міської ради з листом № 57 від 04.03.2008 про укладення та підп исання договору оренди земел ьної ділянки, а також надав дв а підписані позивачем примір ники договору оренди. За свої м змістом договір відповідає вимогам Закону України «Про оренду землі»і Типового дог овору оренди землі, затвердж еного Постановою Кабінету Мі ністрів України від 03.03.2004 № 220.

04.03.2008 вказаний лист був отрим аний відповідачем-1, про що сві дчить проставлений Київсько ю міською радою вхідний штам п № 8740.

Отриманий Київською міськ ою радою лист з примірниками договору оренди залишений, в ідповідачем-1 без відповіді.

Відповідно до положень ст. 1 25 Земельного кодексу України та ст. 33 Закону України "Про оре нду землі" право користуванн я земельною ділянкою посвідч ується договором оренди земе льної ділянки, який підлягає державній реєстрації.

З наведеного слідує, що Київ ська міська рада на підставі підтвердженого документаль но факту переходу права влас ності на об' єкт нерухомого майна, ст. 30 Земельного кодекс у України 1992 року, ч. 1 ст. 120 Земель ного кодексу України, ч. 2 ст. 377 т а ч. 3 ст. 415 Цивільного кодексу У країни, ч.ч. 3, 4 ст. 16 Закону Украї ни "Про оренду землі" та врахов уючи складену технічну докум ентацію на земельну ділянку зобов'язана укласти з Товари ством з обмеженою відповідал ьністю "Авто-полімер" договір оренди земельної ділянки, що кореспондується з положення ми ч.3 ст. 179 Господарського кодексу України.

Ухилення Київської місько ї ради від укладення договор у оренди земельної ділянки є порушенням відповідачем-1 ви щезазначених законодавчих н орм.

Статтею 20 Господарського ко дексу України визначено, що к ожний суб'єкт господарювання має право на захист своїх пра в і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначе них суб'єктів захищаються шл яхом, зокрема визнання наявн ості або відсутності прав та іншими способами, передбаче ними законом.

Згідно з ч. 1 ст. 158 Земельного к одексу України земельні спор и вирішуються судами, органа ми місцевого самоврядування та органами виконавчої влад и з питань земельних ресурсі в.

Відповідно до ст. 10 Господар сько процесуального кодексу України спори, що виникають п ри укладенні господарських д оговорів, можуть бути подані на вирішення господарського суду.

Згідно з ч. 3 ст. 152 Земельного к одексу України захист прав г ромадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюєть ся шляхом визнання права.

Статтею 1 Закону України "Пр о оренду землі" та ст. 93 Земельн ого кодексу України встановл ено, що оренда землі - це засно ване на договорі строкове пл атне володіння і користуванн я земельною ділянкою, необхі дною орендареві для проведен ня підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 вказан ого Закону відносини, пов'яза ні з орендою землі, регулюють ся Земельним кодексом Україн и, Цивільним кодексом Україн и, цим Законом, законами Украї ни, іншими нормативно-правов ими актами, прийнятими відпо відно до них, а також договоро м оренди землі.

Статтею ст. 6 Закону України "Про оренду землі" визначаєть ся, що орендарі набувають пра ва оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, пере дбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським коде ксом України, цим та іншими за конами України і договором о ренди землі.

Відповідно до ст. 638 Цивільно го кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в нал ежній формі досягли згоди з у сіх істотних умов договору.

Стаття 641 Цивільного кодекс у України встановлює, що проп озицію укласти договір (офер ту) може зробити кожна із стор ін майбутнього договору. Про позиція укласти договір має містити істотні умови догово ру і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобо в'язаною у разі її прийняття. В ідповідь особи, відповідно д о статті 642 Цивільного кодексу України, якій адресована про позиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною.

Статтею 181 Господарського к одексу України визначено заг альний порядок укладення гос подарських договорів, відпов ідно до якого господарський договір за загальним правило м викладається у формі єдино го документа, підписаного ст оронами та скріпленого печат ками. Допускається укладення господарських договорів у с прощений спосіб, тобто шляхо м обміну листами, факсограма ми, телеграмами, телефоногра мами тощо, а також шляхом підт вердження прийняття до викон ання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні в имоги до форми та порядку укл адення даного виду договорів .

Відповідно до ч. 2 ст. 181 Господ арського кодексу України про ект договору може бути запро понований будь-якою з сторін . У разі якщо проект договору в икладено як єдиний документ, він надається другій сторон і у двох примірниках.

Частиною 3 ст. 181 Господарсько го кодексу України встановле но, що сторона, яка одержала пр оект договору, у разі згоди з й ого умовами оформляє договір відповідно до вимог частини 1 цієї статті і повертає один примірник договору другій ст ороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у два дцятиденний строк після одер жання договору.

Згідно ч. 4 ст. 181 Господарсько го кодексу України за наявно сті заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка од ержала проект договору, скла дає протокол розбіжностей, п ро що робиться застереження у договорі, та у 20-ти денний стр ок надсилає другій стороні д ва примірники протоколу розб іжностей разом з підписаним договором.

Передані позивачем відпов ідачу-1 примірники договору о ренди земельної ділянки, від повідачем не підписані та не були повернуті позивачу із з ауваженнями. Ні протоколу ро збіжностей до договору, ні за перечень щодо запропоновано ї позивачем редакції договор у, Київською міською радою на дано не було, зауважень щодо в казаного договору не наведен о.

Відповідно до ст. 187 Господар ського кодексу України спори , що виникають при укладенні г осподарських договорів за де ржавним замовленням, або дог оворів, укладення яких є обов ' язковим на підставі закону та в інших випадках, встановл ених законом, розглядаються судом.

Отже, суд приходить до висно вку, що відповідач-1 своєю безд іяльністю щодо вчинення дій по укладенню з позивачем дог овору оренди земельної ділян ки, порушує право позивача на користування земельною діля нкою в порядку, встановленом у чинним законодавством Укра їни, оскільки з боку позивача вчинено всі необхідні дії, пе редбачені чинним законодавс твом України, та спрямовані н а оренду вищезазначеної земе льної ділянки.

Щодо позовних вимог до Голо вного управління земельних р есурсів виконавчого органу К иївської міської ради (Київс ької міської державної адмін істрації) суд відзначає, що ві дповідно до ст. 33 Закону Украї ни "Про місцеве самоврядуван ня в Україні" до відання викон авчих органів сільських, сел ищних, міських рад належать р еєстрація суб'єктів права вл асності на землю; реєстрація права користування землею і договорів на оренду землі; ви дача документів, що посвідчу ють право власності і право к ористування землею.

Відповідно до Положення пр о Головне управління земельн их ресурсів виконавчого орга ну Київради (Київської міськ ої державної адміністрації) затверджене рішенням Київсь кої міської ради від 19.12.2002 № 182/342, д ане управління організовує в идачу державних актів на пра во власності на землю і право користування землею, оформл ення та видачу договорів оре нди земельних ділянок та зді йснює їх реєстрацію.

Також відповідно до рішенн я Київради від 29.05.2003 № 433/593 "Про заб езпечення ефективного земле користування в місті Києві" Г оловному управлінню земельн их ресурсів виконавчого орга ну Київради (Київської міськ ої державної адміністрації) доручено у повному обсязі зд ійснювати підготовку докуме нтів, що посвідчують право вл асності та право користуванн я, відповідно до пункту "з" ста тті 9 та пункту "є" статті 184 Земе льного кодексу України.

Таким чином Головне управл іння земельних ресурсів вико навчого органу Київради (Киї вської міської державної адм іністрації) не забезпечило п ідготовку до договору оренди земельної ділянки, у встанов леному порядку та не здійсни ло його реєстрацію.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону України "Про оренду землі" укл адений договір оренди землі підлягає державній реєстрац ії.

Згідно ст. 18 "Про оренду землі " договір оренди землі набира є чинності після його держав ної реєстрації.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Враховуючи викладене суд в важає, що вимоги позивача під лягають задоволенню в повном у обсязі.

Відповідно до статті 49 Госп одарського процесуального к одексу України в разі задово лення позову судові витрати підлягають стягненню з відпо відача на користь позивача, а ле за усним клопотанням пред ставника позивача судові вит рати покладаються на позивач а.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 43, 44, 49, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Господарс ький суд міста Києва

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити п овністю.

2. Визнати право Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Авто-полімер" (01042, м.Київ, бул. Д ружби Народів, 7, к. 25, ідентифік аційний код 25413677) на оренду земе льної ділянки площею 10 584,11 кв.м. по АДРЕСА_1 (кадастровий н омер НОМЕР_1).

3. Вважати укладеним з момен ту набрання законної сили су довим рішенням Договір оренд и земельної ділянки площею 10 584,11 кв.м. по АДРЕСА_1 між Това риством з обмеженою відповід альністю "Авто-полімер" (01042, м.Ки їв, бул. Дружби Народів, 7, к. 25, ід ентифікаційний код 25413677) та Киї вською міською радою (01044, м. Киї в, вул. Хрещатик, 36, ідентифікац ійний код 22883141) в редакції, яка п ідписана Товариством з обмеж еною відповідальністю "Авто- полімер" та відповідає вимог ам Закону України "Про оренду землі" та Типового договору о ренди землі, затвердженого п остановою Kабінету Міністрів України від 03.03.2004 № 220, а земельну ділянку такою, що передана з д ня набрання чинності судовим рішенням на умовах, визначен их цим договором:

"ДОГОВІР

оренди земельної ділянки

Київська міська рада (м . Київ, вул. Хрещатик, 36) - далі у т ексті - "Орендодавець", в о собі Київського міського голови ОСОБА_4, який діє на підставі ст. 42 Закону Украї ни "Про місцеве самоврядуван ня в Україні" - з однієї сторон и, та Товариство з обмеженою відповідальні стю "АВТО-полімер" (м. Київ, б ул. Дружби Народів, 7, к. 25; зареєс тровано Печерською районною у м. Києві державною адмініст рацією 17.04.1998р.; код ЄДРПОУ 25413677)- дал і у тексті - "Орендар", в ос обі директора ОСОБА_5, який діє на підставі Статут у, - з другої сторони, уклали до говір оренди земельної ділян ки (далі у тексті - Договір) про нижченаведене:

1. Предмет Договору

1.1. Орендодавець пере дає, а Орендар приймає в оренд у (строкове платне користу вання) земельну ділянку (да лі - об'єкт оренди або земельна ділянка), визначену цим Догов ором.

2. Об'єкт оренди

2.1. Об'єктом оренди від повідно до цього Договору є З емельна ділянка з наступними

характеристиками:

- місце розташування - АДРЕСА_1;

- розмір - 1,0584 га;

- цільове призначення - для реконструкції, експлуат ації та обслуговування майно вого комплексу;

- кадастровий номер - НОМЕР_1.

2.2. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки ста новить - згідно з довідкою Гол овного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).

2.3. Земельна ділянка, як а передається в оренду, не має недоліків, що можуть перешко джати її ефективному викорис танню.

3. Строк дії Договору

3.1. Договір укладено на 15 (п' ятнадцять) років.

4. Орендна плата

4.1. Визначена цим Договором орендна плата за Земельну ді лянку становить платіж, який Орендар вносить Орендодавце ві за користування Земельною ділянкою у грошовій формі.

4.2. Річна орендна плата за Зем ельну ділянку встановлюєтьс я у розмірі 3,0 (три цілих) відсо тка від її нормативної грошо вої оцінки.

4.3. Розмір орендної пла ти може змінюватись за згодо ю сторін шляхом прийнятгя

відповідного рішення Київсь кою міською радою та внесенн я змін до цього Договору.

4.4Зміна нормативної грошово ї оцінки земельної ділянки т а її індексація проводиться без внесення змін та доповне нь до цього Договору у порядк у та у випадках, передбачених законодавством України.

4.5 Орендна плата вноситься О рендарем за базовий податков ий (звітний) період, який дорів нює календарному місяцю, щом ісячно протягом тридцяти кал ендарних днів, наступних за о станнім календарним днем зві тного (податкового) місяця 3321181 2700005, КЕКД 13050200 в ГУ ДКУ у м. Києві, МФ О 820019. Отримувач: УДК у Дніпровс ькому р-ні м. Києва, ідентифіка ційний код 26077906. Питання сплати податку на додану вартість т а інших податкових платежів, що пов'язані з виконанням Дог овору, вирішуються Орендарем в установленому законодавст вом України порядку.

4.6 Зміна отримувача орендно ї плати та його банківських р еквізитів може здійснюватис я Орендодавцем в односторонн ьому порядку і не потребує вн есення змін до цього Договор у. Орендар зобов'язується уто чнювати банківські реквізит и і назву отримувача орендно ї плати.

4.7 Розмір орендної плати мож е переглядатись у випадках, п ередбачених законом, за згод ою сторін, але не частіше, ніж один раз у рік.

4.8 За несвоєчасне внесення о рендної плати справляється п еня в розмірі 120 (ста двадцяти) в ідсотків річних облікової ст авки Національного банку Укр аїни, діючої на день виникнен ня такого боргу або на день йо го (його частини) погашення, пр и цьому для розрахунку викор истовується більша із зазнач ених ставок. Розрахунок пені здійснюється на дату погаше ння суми боргу (частини боргу ) за кожний календарний день п рострочення платежу, включаю чи день такого погашення.

4.9 Контроль за правильністю обчислення і справляння оре ндної плати, нарахування пен і за несвоєчасну сплату орен дної плати та її стягнення зд ійснює районний податковий о рган за місцем розташування земельної ділянки.

5. Умови використання та об меження (обтяження) щодо вико ристання земельної ді лянки

5.1. Умови збереження ст ану об'єкта оренди:

- на Земельній ділянці не дозволяється діяльність, не пов'язана з цільовим призн аченням Земельної ділянки. З міна цільового призначення З емельної ділянки можлива лиш е в разі прийняття Київською міською радою рішення про за твердження проекту відведен ня Земельної ділянки у зв'язк у зі зміною цільового призна чення Земельної ділянки та в несення відповідних змін до Договору. Роботи по розробці проекту відведення сплачує Орендар;

5.2. Обмеження та сервітути що до Земельної ділянки на день підписання цього Договору в ідсутні.

6. Умови і строки передач і земельної ділянки в оренду

6.1. Передача Земельної ділянки здійснюється за Ак том приймання-передачі об'є кта оренди в день державної р еєстрації цього Договору.

6.2. Право на оренду Земе льної ділянки виникає після державної реєстрації цього Д оговору.

7. Умови повернення з емельної ділянки

7.1. Після припинення дії дог овору Орендар повертає Оренд одавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в о ренду .

Орендодавець у разі погірш ення корисних властивостей о рендованої земельної ділянк и, пов'язаних із зміною її стан у, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначено му сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмі р відшкодування збитків, спі р розв'язується у судовому по рядку.

8. Права та обов'язки Сторін

8.1. Орендодавець має пр аво вимагати від Орендаря:

- використання земельної ді лянки за цільовим призначенн ям згідно з цим Договором;

- дотримання місцевих прави л забудови;

- своєчасного внесення орен дної плати;

- дострокового розірвання ц ього Договору;

- відшкодування понесених з битків, в тому числі неотрима них доходів, відповідно до чи нного законодавства у разі р озірвання цього Договору.

8.2. Орендодавець зобов' язаний:

- повідомити в письмовій фор мі Орендаря про намір продат и земельну ділянку третій ос обі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона прода ється;

- не вчиняти дій, які б перешк оджали Орендарю користувати ся земельною ділянкою;

- передати в користування зе мельну ділянку у стані, що від повідає умовам цього Договор у.

8.3. Орендар має право:

- самостійно господарювати на землі з дотриманням вимог чинного законодавства Украї ни та умов цього Договору;

- за письмовою згодою Орендо давця зводити в установленом у законодавством порядку жил і, виробничі, культурно-побут ові та інші будівлі і споруди ;

- у разі розірвання цього До говору, за погодженням сторі н, має право вимагати відшкод ування нанесених збитків від повідно до чинного законодав ства;

- після закінчення строку, н а який було укладено цей Дого вір при умові належного вико нання обов'язків відповідно до умов цього Договору, Оренд ар має за інших рівних умов пе реважне право на поновлення договору;

- переважне право на купівлю Земельної ділянки у разі її п родажу.

8.4. Орендар зобов'язани й:

- приступати до використанн я земельної ділянки в строк, в становлений цим Договором, т а після підписання цього Дог овору і Акту приймання-пе редачі земельної ділянки та державної реєстрації Догово ру;

- використовувати земельну ділянку відповідно до її ціл ьового призначення;

- своєчасно вносити орендну плату;

- при зміні функціонального використання об'єкта нерухо мості, що розташований на

земельній ділянці, у десятид енний термін в письмовій фор мі замовити у Головному

у правлінні земельних ресурсі в виконавчого органу Київрад и (Київської міської державн ої адміністрації) довідку пр о нову нормативну грошову оц інку земельної ділянки або ї ї частини з урахуванням зазн ачених змін та після одержан ня цієї довідки передати її д о податкового органу за місц ем розташування земельної ді лянки;

- письмово повідомити Оренд одавця про відчуження об'єкт ів (їх частин), що розташовані на земельній ділянці і належ ать Орендарю, на протязі деся ти днів з моменту вчинення ві дповідного правочину, а тако ж повідомити про наміри пода льшого використання земельн ої ділянки. У випадку, якщо Оре ндар має намір припинити пра во користування земельною ді лянкою (її частиною), цей Догов ір розривається за згодою ст орін або до цього Договору вн осяться відповідні зміни з м оменту укладення договору ор енди земельної ділянки з нов им власником об'єктів, які бул и відчужені;

- забезпечити вільний досту п до земельної ділянки предс тавнику контролюючих органі в;

- повернути Земельну ділянк у Орендодавцю у стані, придат ному для її подальшого

ви користання після припинення дії цього Договору;

- у строки, встановлені чинн им законодавством, звітувати перед податковими органами району за місцем розташуванн я Земельної ділянки про спла ту орендної плати;

- забезпечити вільний досту п для прокладання нових, ремо нту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, ро зміщених у межах земельної д ілянки;

- майново-правові питання ви рішувати в установленому пор ядку;

- питання пайової участі вир ішувати відповідно до рішенн я Київради від 27.02.2003 № 271/431 "Про пай ову участь (внески) інвесторі в (забудовників) у створенні с оціальної та інженерно-транс портної інфраструктури м. Ки єва";

- об'єкт розмістити поза меж ами охоронних зон інженерних комунікацій;

- у п'ятиденний строк після д ержавної реєстрації договор у оренди земельної ділянки н адати копію цього Договору д о районного податкового орга ну за місцем розташування зе мельної ділянки.

8.5. Сторони також мають інші п рава і несуть інші обов'язки, в изначені законодавством Укр аїни.

9. Ризик випадкового знище ння або пошкодження об'єкта о ренди чи його частини

Ризик випадкового знищенн я або пошкодження об'єкта оре нди чи його частини несе Орен дар.

10. Страхування об'єкта орен ди

Сторони домовилися про те , що Орендар має право застрах увати об'єкт оренди.

11. Зміна умов договору та пр ипинення і поновлення Догово ру

11.1. Всі зміни та/або доповнен ня до цього Договору вносять ся за згодою сторін. Згодою аб о

запереченням Орендодавця на зміни та/або доповнення до цього Договору, є його рішенн я,

прийняте в установленому з аконодавством порядку.

11.2. Витрати, пов'язані з внесе нням зміни та/або доповнення до цього Договору, сплачує

Орендар.

11.3.Договір оренди припиняєт ься в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено:

- викупу Земельної діл янки для суспільних потреб т а примусового відчуження Зем ельної ділянки з мотивів сус пільної необхідності в поряд ку, встановленому законодавс твом України;

- поєднання в одній осо бі власника Земельної ділянк и та Орендаря;

- ліквідації юридичної особи - Орендаря.

Договір припиняється тако ж в інших випадках, передбаче них законом.

11.4. Припинення Догово ру шляхом розірвання.

Дог овір може бути розірваний:

- за взаємною згодою с торін;

- за рішенням суду, в порядку , встановленому законом;

- в односторонньому по рядку за ініціативою Орендод авця, із звільненням Орендод авця від

відповідальност і, згідно з Господарським код ексом України, в разі коли Оре ндар

використовує земель ну ділянку способами, які суп еречать екологічним вимогам , не за

цільовим призначен ням, систематично не сплачує орендну плату (протягом трьо х місяців

поспіль), здійсн ення без згоди Орендодавця п ередачі або відчуження права користування

Земельною д ілянкою третім особам;

11.5. Договір може бути дострок ово розірваний у разі невико нання або неналежного викона ння Орендарем обов'язків виз начених у пунктах 5.1 та 8.4 цього Договору.

11.6. Розірвання цього Договор у не потребує укладення дода ткової угоди. Договір вважає ться розірваним з моменту пр ийняття Орендодавцем відпов ідного рішення, якщо інше не в становлено рішенням.

11.7. Поновлення Договор у:

- Після закінчення стр оку, на який було укладено цей Договір, Орендар, за умови нал ежного виконання своїх обов' язків, має за інших рівних умо в переважне право на поновле ння Договору. У цьому разі Оре ндар повинен не пізніше, ніж з а 3 (три) місяці до закінчення с троку дії Договору повідомит и письмово Орендодавця про н амір продовжити його дію.

- У разі поновлення Дог овору на новий строк його умо ви можуть бути змінені за зго дою сторін.

11.8. У разі припинення аб о розірвання цього Договору Орендар зобов'язаний поверну ти Орендодавцеві земельну ді лянку, на умовах, визначених ц им Договором. У разі невикона ння Орендарем обов'язку щодо умов повернення Орендодавц еві Земельної ділянки Оренд ар зобов'язаний відшкодувати Орендодавцеві завдані збитк и.

11.9. Перехід права власності н а орендовану Земельну ділянк у до третьої особи, а також рео рганізація юридичної особи-О рендаря не с підставою для зм іни умов або розірвання Дого вору.

12. Відповідальність сторі н за невиконання або неналеж не виконання Договору та

вирішення спорів

12.1. У разі невиконання своїх зобов'язань за цим Дого вором Сторони несуть

відп овідальність, визначену цим Договором та законодавством .

12.2. У разі невиконання Оренда рем умов цього Договору та об ов'язків, передбачених закон одавством України, Договір м оже бути достроково розірван ий.

12.3. Сторона, яка порушила зоб ов'язання, звільняється від в ідповідальності, якщо вона д оведе, що це порушення сталос я не з її вини.

12.4 Усі спори, що пов'язані із в иконанням умов цього Договор у, вирішуються судами Україн и, при неможливості досудово го врегулювання спорів, що ви никають при виконанні умов ц ього Договору.

13. Суборенда земельної діл янки

13.1. Орендар має право п ередати земельну ділянку або її частину у суборенду виклю чно за письмовою згодою Орен додавця.

13.2. Орендодавець надає свою з году чи заперечення щодо пер едачі Земельної ділянки або її частини у суборенду шляхо м прийняття в установленому законодавством порядку відп овідного рішення.

13.3. Умови договору суборенди Земельної ділянки повинні о бмежуватися умовами даного Д оговору і не суперечити йому .

14. Прикінцеві положення

14.1. Цей Договір складений у д вох примірниках. Один примір ник - для зберігання у Орендар я, один - для Орендодавця (знах одиться на зберіганні у Голо вному управлінні земельних р есурсів виконавчого органу К иївради (Київської міської д ержавної адміністрації).

14.3. Невід'ємною частиною цьо го Договору є:

- план Земельної ділян ки;

- кадастровий план Зем ельної ділянки;

- акт визначення меж Земельн ої ділянки в натурі (на місцев ості);

- акт приймання-переда чі Земельної ділянки.

Орендодавець - Київська міська рада

Орендар - Тов ариства з обмеженою відповід альністю "АВТО-полімер".

3. Зобов' язати Головне уп равління земельних ресурсів виконавчого органу Київсько ї міської ради (Київської міс ької державної адміністраці ї) (01044, м. Київ. вул.Хрещатик. 32-А, ід ентифікаційний код 261990097) зареє струвати договір оренди земе льної ділянки площею 10 584,11 кв.м. по АДРЕСА_1 між Київською міською радою (як Орендодаве ць) та Товариством з обмежено ю відповідальністю "Авто-пол імер" (як Орендатор), у встанов леному порядку.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його прий няття і може бути оскаржено в порядку та у строки, визначен і Господарським процесуальн им кодексом України.

Суддя Ю.М. Смирнова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.07.2009
Оприлюднено27.07.2010
Номер документу6938435
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/289

Постанова від 07.02.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Ільєнок Т.В.

Ухвала від 03.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 01.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Рішення від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Постанова від 13.12.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Суховий В.Г.

Рішення від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 14.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Постанова від 12.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Рішення від 14.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні