Вирок
від 29.05.2009 по справі 1-81
ВІЙСЬКОВИЙ МІСЦЕВИЙ СУД КИЇВСЬКОГО ГАРНІЗОНУ

№ 1-81

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2009 року місто Київ

Військовий місцевий суд Київського гарнізону в складі: головуючого - судді капітана юстиції СЛОБОДЯНЮКА П.Л., при секретарі АБРОСІМОВА О.О., за участю помічника військового прокурора Київського гарнізону лейтенанта юстиції ПОГОРЄЛОВА О.О., потерпілого ОСОБА_2 підсудного ОСОБА_3, захисника-адвоката ОСОБА_4, у відкритому судовому засіданні, в приміщенні суду, розглянув кримінальну справу за обвинуваченням колишнього військовослужбовця військової частини А2860, солдата

ОСОБА_3, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 року в ІНФОРМАЦІЯ_2 Закарпатської області, угорця, громадянина України, з неповною середньою освітою, неодруженого, несудимого, призваного на строкову військову службу в квітні 2008 року Берегівським РВК Закарпатської області, такого, що проживає за адресою: АДРЕСА_1, -

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 406 КК України.

Судовим слідством військовий місцевий суд, -

ВСТАНОВИВ:

Солдат ОСОБА_3, знаходячись на протязі листопада-грудня 2008 року на лікуванні в Ірпінському військовому госпіталі, неодноразово у вказаний період часу, у палаті, де разом із ним перебував ОСОБА_2, будучи невдоволеним на образливі репліки з боку останнього по відношенню до себе, вчинив стосовно ОСОБА_2 фізичне насильство у вигляді численних ударів кулаками по його плечах, що спричинило НОВІ легкі тілесні ушкодження у вигляді одного синця в ділянці лівого та правого плеча.

Так, в один із днів наприкінці листопада 2008 року, ОСОБА_3, близько 21 години, завдав декілька ударів кулаком по плечу ОСОБА_2, 7 грудня цього ж року, біля 19 години, так само декілька аналогічних ударів останньому, а також приблизно 23 години цього ж дня - подібні численні удари по плечам потерпілого.

Допитаний у судовому засіданні підсудний ОСОБА_3 свою вину у предявленому обвинуваченні визнав частково, пояснивши при цьому, що застосував насильство до ОСОБА_2 у формі завдання декількох ударів кулаком по його плечах лише наприкінці листопада, біля 21 години, коли ОСОБА_2 і він, ОСОБА_3, перебували разом у палаті Ірпінського військового госпіталю. Як далі пояснив підсудний, причинами його насильницьких дій було образливі та насмішливі репліки зі сторони ОСОБА_2 щодо його, ОСОБА_3, фізичного та зовнішнього стану, беручи до уваги, що він, підсудний, знаходився на лікуванні у звязку із травмою ноги. Крім того, ОСОБА_3 доповнив, що своїми діями він не намагався жодним чином принизити ОСОБА_2 як військовослужбовця, в тому числі і як такого, який пізніше, ніж він, ОСОБА_3, був призваний на службу.

Як показав в ході судового засідання потерпілий ОСОБА_2, він з листопада по грудень 2008 року проходив стаціонарне лікування у Ірпінському військовому госпіталі в травматологічному відділенні, де знаходився на лікуванні і підсудний ОСОБА_3. Далі ОСОБА_2 пояснив, що в один із днів наприкінці листопада 2008 року, перебуваючи разом із ОСОБА_3 в одній палаті, він, ОСОБА_2, пожартував над підсудним з приводу його травми ноги, на що останній обурився, та завдав з цього приводу йому, потерпілому декілька ударів кулаком у плече. Крім того ОСОБА_2 показав, що 7 грудня цього ж року, близько 19 години, він, потерпілий, так само перебуваючи у палаті разом із ОСОБА_3, почав посміхатися з приводу відповідних особливостей дикції останнього, на що ОСОБА_3 знову обурившись, завдав йому, ОСОБА_2, також декілька ударів кулаком по плечу, а біля 23 години в цей же день, ОСОБА_3 знову подібним чином завдав йому численні аналогічні удари по плечам, і на думку потерпілого, це було викликано намаганням пожартувати чи на грунті попередніх конфліктів. В той же час, ОСОБА_2 доповнив, що не намагався принизити ОСОБА_3 як свого спів службовця.

Свідок ОСОБА_5 в суді показала, що проходить військову службу на посаді начальника медичного пункту військовій частині А3620, у якій проходить службу і потерпілий. Далі ОСОБА_5 пояснила, що після повернення ОСОБА_2 з Ірпінського військового госпіталю, де останній знаходився на лікуванні, вона помітила у нього синці в ділянці плечей, про що доповіла

командуванню частини, а ділі їй стало відомо, що потерпілого було побито іншим військовослужбовцем, коли він, ОСОБА_2, перебував у вказаному госпіталі, а згідно показів свідка-очивидця ОСОБА_6 було встановлено, що він, ОСОБА_6, бачив як в кінці листопада на початку грудня 2008 року, біля 21 години, знаходячись у палаті Ірпінського військового госпіталю разом з потерпілим та ОСОБА_3, останній наніс ОСОБА_2 удар кулаком по його плечу.

Згідно з висновку експерта № 24 від 30.04.2009 року, ОСОБА_2 були заподіяні синець в ділянці лівого плеча та синець в ділянці правого плеча, що відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень.

Військово-лікарською комісією підсудний визнаний непридатним до військової служби у мирний час та обмежено придатним у воєнний час.

Незважаючи на часткове визнання ОСОБА_3 своєї вини у насильницьких діях по відношенню до ОСОБА_2, вона підтверджується показами самого потерпілого, які за весь час як досудового так і судового слідства носили системний та послідовний характер, крім того, в окремому епізоді знайшли своє підтвердження і в показах свідка ОСОБА_6, який був очевидцем побиття ОСОБА_3 потерпілого на кінці листопада 2008 року, тому в основу обвинувачення суд кладе покази потерпілого ОСОБА_2, який поряд з цим, за поясненнями самого підсудного, підстав для обмови його, ОСОБА_3, не має.

В той же час, орган досудового слідства інкримінував ОСОБА_3 вчинення ним злочину, передбаченого ч. 2 ст. 406 КК України, однак як було встановлено в ході судового розгляду, конфлікт між військовослужбовцями ОСОБА_3 та ОСОБА_2 носив виключно особистий характер, що виник на грунті образливо-принизливих реплік потерпілого на адресу підсудного, що підтверджується як показами самого потерпілого ОСОБА_2, так і показами підсудного ОСОБА_3, а те що перебіг даного конфлікту в окремому епізоді бачив інший військовослужбовець - ОСОБА_6, на думку суду також не свідчить про умисел ОСОБА_3 на порушення військових правовідносин, оскільки в ході судового розгляду не було встановлено, в тому числі і згідно показів зазначеного свідка-очивидця, будь-яких фактичних даних, які б свідчили про те, що, він, ОСОБА_6 сприймав дії підсудного як такі, що порушують військовий порядок та виражають явну неповагу до військового колективу, тому, на основі викладеного, вчинене ОСОБА_3 слід кваліфікувати за ч. 1 ст. 125 КК України.

Враховуючи, що потерпілий ОСОБА_2 заявив у суді про бажання притягнути до кримінальної відповідальності ОСОБА_3 за спричинення останнім йому, ОСОБА_2, легких тілесних ушкоджень, суд кваліфікує злочинні дії підсудного за ч. 1 ст. 125 КК України.

Призначаючи покарання підсудному ОСОБА_3, суд бере до уваги те, що він раніше ні в чому протиправному замічений не був, до кримінальної відповідальності притягається вперше, до служби в армії займався суспільно-корисною трудовою діяльністю, як за місцем проживання і навчання, так і за місцем служби характеризується з позитивної сторони, крім того, під час служби мав заохочення з боку командування, а також те, що хоча свою вину в повному обсязі і не визнав, однак, в суді негативно оцінив свій злочинний вчинок та попросив вибачення у потерпілого, який в свою чергу просив суворо не карати підсудного. Крім того, суд дає належну оцінку і тому, що самі злочинні дії ОСОБА_3 в окремих епізодах були певним чином спровоковані неналежною поведінкою самого потерпілого, тому, враховуючи у своїй сукупності все викладене, суд вважає, що в даному конкретному випадку, призначаючи покарання ОСОБА_3 за вчинення останнім злочину, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, слід обмежитись найменш суворим видом покарання, передбаченого у санкції вказаної норми, а саме штрафу, оскільки саме такий вид та розмір покарання, на думку суду, є справедливим а також необхідним і достатнім для виправлення підсудного та попередження вчинення ним нових злочинів.

На підставі викладеного та, керуючись ст. ст. 323, 324, 332 КПК України, військовий місцевий суд Київського гарнізону

ПРИСУДИВ:

ОСОБА_3 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, за якою призначити йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 35 (тридцяти пяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 595 грн.

Запобіжний захід засудженому ОСОБА_3 - підписку про невиїзд - скасувати.

Вирок може бути оскаржений і на нього може бути внесене подання прокурора в апеляційному порядку до військового апеляційного суду Центрального регіону через військовий місцевий суд Київського гарнізону протягом 15 діб з моменту його проголошення, а засудженим протягом того ж строку з моменту вручення йому копыъ вироку.

СудВійськовий місцевий суд Київського гарнізону
Дата ухвалення рішення29.05.2009
Оприлюднено23.12.2022
Номер документу15842133
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-81

Постанова від 30.09.2016

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Дубовик Р. Є.

Вирок від 22.03.2010

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Маринчук М. П.

Вирок від 18.11.2011

Кримінальне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Вівчар Г. А.

Вирок від 29.05.2009

Кримінальне

Військовий місцевий суд Київського гарнізону

Слободянюк П.Л.

Вирок від 29.05.2009

Кримінальне

Військовий місцевий суд Київського гарнізону

Слободянюк П.Л.

Вирок від 11.08.2010

Кримінальне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Киричок Станіслав Анатолійович

Вирок від 15.12.2010

Кримінальне

Тельманівський районний суд Донецької області

Попека Олександр Володимирович

Постанова від 13.10.2010

Кримінальне

Козівський районний суд Тернопільської області

Вирста Михайло Михайлович

Вирок від 24.02.2011

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Резнік Ю. В.

Постанова від 16.04.2009

Кримінальне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Кабанячий Володимир Андрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні