Постанова
від 28.11.2011 по справі 33-373/11
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕ РКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 33-373/11 Головуючий по 1 інстанції

Категорія: ч.2 ст.172-4 КУпАП Демчик Р.В.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" листопада 2011 р. . м. Черкас и

Суддя апеляційного суд у Черкаської області Шкреба Р.Д. з участю прокурора Буджер ак М.Р., розглянувши у відкрит ому судовому засіданні в зал і суду в місті Черкаси матері али справи про адміністратив не правопорушення за протест ом старшого прокурора відділ у нагляду за виконанням зако нодавства в сфері запобіганн я і протидії корупції та досу довим слідством прокуратури Черкаської області Буджер ак М.Р.,

в с т а н о в и л а :

12.09.2011 року оперуповноважен им в ОВС УБОЗ УМВС України в Че ркаській області майором міл іції Корнієнко С.В. був ск ладений протокол № 7 про вчине ння адміністративного коруп ційного правопорушення, відп овідно до якого ОСОБА_4, яв ляючись депутатом Смілянськ ої міської ради шостого скли кання, перебуваючи на посаді начальника управління еконо мічного розвитку виконавчог о комітету Смілянської міськ ої ради, будучи посадової осо бою органів місцевого самовр ядування 5 категорії 10 рангу, т обто особою, уповноваженою н а виконання функцій місцевог о самоврядування, з 19 жовтня 2007 року і по теперішній час явля ється акціонером та засновни ком Закритого акціонерного т овариства торгівельно-вироб ничого підприємства "Укрторг будматеріали" , код ЄДРПОУ 05470294, зареєстрованого за адресою: м. Сміла, вул. Мазура, 2. Вказ аний факт підтверджується ви тягом № 6537зв Зведеного обліко вого реєстру власників цінни х паперів від 06.09.2011р., довідкою С мілянської ОДПІ від 12.09.2011р. та С татутом ЗАТ ТВП "Укрторгбудм атеріали", зареєстрованого 19.1 0.2007р. за № 10241050005000199. Відповідно до п. 11.2 Статуту, загальні збори є ви щим органом управління госпо дарства. Участь у загальних з борах мають право брати усі а кціонери незалежно від кільк ості акцій. Згідно п.5.1 Статуту ЗАТ ТВП "Укрторгбудматеріал и" метою діяльності господар ства є, зокрема, одержання вис оких прибутків в інтересах а кціонерів, при цьому, ст.10 Стат уту передбачено порядок його розподілу.

У протоколі про адмініс тративне правопорушення заз началося, що своїми діями нач альник управління економічн ого розвитку виконавчого ком ітету Смілянської міської ра ди ОСОБА_4 допустив поруше ння спеціального обмеження щ одо державних службовців та інших осіб, уповноважених на виконання функцій місцевого самоврядування, передбачени х п.2 ч.1 ст.7 Закону України "Про з асади запобігання і протидії корупції", так як будучи посад овою особою органів місцевог о самоврядування, зазначеною в п.1 "в" частини першої статті 4 Закону України "Про засади за побігання і протидії корупці ї", неправомірно входить до ск ладу органу управління підпр иємства, що має на меті одержа ння прибутку.

Постановою судді Сміля нського міськрайонного суду Черкаської області від 28.10.2011 ро ку відносно ОСОБА_4, ІНФ ОРМАЦІЯ_2, жителя АДРЕСА_1 ,працюючого начальником упр авління економічного розвит ку виконавчого комітету Сміл янської міської закрито адм іністративну справу про прит ягнення останнього до адміні стративної відповідальност і за правопорушення, передба чене ч.2 ст.172-4 КУпАП, у зв' язку з відсутністю в його діях поді ї і складу адміністративного правопорушення.

Вважаючи зазначену пос танову судді незаконною, у пр отесті прокурор просить її с касувати та винести рішення, за яким притягнути ОСОБА_4 до адміністративної відпов ідальності за вчинення ним а дміністративного корупційн ого правопорушення, відповід альність за яке передбачена ч.2 ст.172-4 КУпАП. На думку прокуро ра, судом не було прийнято до у ваги, що відповідно до п.11.2 Стат уту, загальні збори є вищим ор ганом управління ЗАТ ТВП "Укр торгбудматеріали", тим самим входження ОСОБА_4 до скла ду загальних зборів, передба чає його участь в органі упра вління товариства, що має на м еті одержання прибутку.

Заслухавши прокурора, я кий підтримав протест, з викл адених у ньому доводів, поясн ення ОСОБА_4, адвоката ОС ОБА_5 які вважаючи законним та обґрунтованим рішення су дді місцевого суду заперечув али проти апеляції прокурора , вивчивши матеріали справи про адміністративне правопо рушення № 3-2099/11 та перевіривши д оводи протесту, вважаю, що про тест прокурора до задоволенн я не підлягає, виходячи з наст упного.

Частиною першої статті 32 Закону України "Про акціонер ні товариства" передбачено, щ о загальні збори є вищим орга ном акціонерного товариства .

Управління поточною діял ьністю товариства здійснює в иконавчий орган акціонерног о товариства, до компетенції якого належить вирішення вс іх питань, пов' язаних з кері вництвом поточною діяльніст ю товариства, крім питань, що н алежать до виключної компете нції загальних зборів та наг лядової ради (ст.58 Закону Укра їни "Про акціонерні товарист ва").

Згідно з підпунктом "в" пу нкту 1 частини першої статті 4 Закону України "Про засади за побігання і протидії корупці ї" державні службовці, посадо ві особи місцевого самовряду вання є суб'єктами відповіда льності за корупційні правоп орушення, яким відповідно до пункту 2 частини першої статт і 7 цього Закону забороняєтьс я входити до складу органу уп равління чи наглядової ради підприємства або організаці ї, що має на меті одержання при бутку.

Тобто, суб' єктом пору шення обмежень, визначених у п.2 ч.1 ст.7 Закону України "Про за сади запобігання і протидії корупції", може бути державни й службовець, посадова особа місцевого самоврядування, у повноважена на виконання фун кцій держави або місцевого с амоврядування, яка входить д о складу органу управління ч и наглядової ради підприємст ва або організації, що має на м еті одержання прибутку.

З матеріалів справи вб ачається, що одним із засновн иків Закритого акціонерного товариства торгівельно-виро бничого підприємства "Укртор гбудматеріали", зареєстрован ого 25.11.1996 року в Смілянській ОДП І за адресою: м. Сміла, вул. Мазу ра, 2, є ОСОБА_4, який з 10.10.2007р. по 29.12.2008р. займав посаду ревізора, а 29.12.2008 року керівних посад в ць ому товаристві не займає. Від повідно до розпорядження вик онавчого комітету Смілянськ ої міської ради від 17.07.2009 року № 113к ОСОБА_4 прийнятий на сл ужбу в органи місцевого само врядування та призначений на посаду начальника управлінн я економічного розвитку вико навчого комітету Смілянсько ї міської ради. Станом на 01.09.2011 р оку ОСОБА_4 володіє 728 акція ми або 14,8571% установчого фонду. П ротягом 2009-2011рр. згідно рішень з борів акціонерів дивіденди ОСОБА_4 не виплачувалися.

Таким чином, суддя місце вого суду дійшов обґрунтован ого висновку про те, що депута т Смілянської міської ради ш остого скликання, начальник управління економічного роз витку виконавчого комітету С мілянської міської ради ОС ОБА_4, будучи одним із заснов ників і акціонером ЗАТ ТВП "Ук рторгбудматеріали", не є суб' єктом відповідальності за ко рупційне правопорушення, виз начене Законом України "Про з асади запобігання і протидії корупції" у підпункті "в" пунк ту 1 частини 1 статті 4, оскільки не є посадовою особою органі в цього акціонерного товарис тва - головою та членом нагляд ової ради, виконавчого орган у, ревізійної комісії, ревізо ром, а також не перебуває з вка заним товариством у трудових відносинах.

За відсутністю підста в для скасування постановлен ого у справі щодо ОСОБА_4 с удового рішення протест прок урора задоволенню не підляга є, а тому керуючись ст. 294 КУпАП,

п о с т а н о в и л а :

Постанову судді Сміл янського міськрайонного суд у Черкаської області від 28.10.2011 р оку про закриття справи про а дміністративне правопоруше ння відносно ОСОБА_4 за ч.2 с т.172-4 КУпАП у зв' язку з відсутн істю в його діях події і склад у адміністративного правопо рушення, залишити без зміни, а протест прокурора Буджерак М.Р. - без задоволення.

Постанова оскарженн ю не підлягає.

Суддя Р.Д.Шкреба

Дата ухвалення рішення28.11.2011
Оприлюднено24.01.2012
Номер документу20976899
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —33-373/11

Постанова від 14.04.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Живоглядова І.К.

Постанова від 17.08.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Сумської області

Моїсеєнко Т. М.

Постанова від 17.06.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Харківської області

Гук В. В.

Постанова від 05.12.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Хмельницької області

Задворний О. Л.

Постанова від 08.02.2012

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Кіровоградської області

Онуфрієв В. М.

Постанова від 08.02.2012

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Миколаївської області

Олещук Т. Л.

Постанова від 28.11.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Черкаської області

Шкреба Р. Д.

Постанова від 27.05.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Харківської області

Гук В. В.

Постанова від 30.05.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Львівської області

Ревер В. В.

Постанова від 22.06.2011

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Херсонської області

Сажинов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні