Постанова
від 17.02.2012 по справі 23/16пн
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

14.02.2012 р. справа №23/16 пн

Донецький апеляційни й господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий:

судді:

При секретарі:

За участю представників

сторін:

від позивача -

від відповідача 1 -

від відповідача 2 -

від третьої особи 1 -

від третьої особи 2 - Дучал Н.М.

Богатир К.В., Склярук О.І.

Отцевич В.Ю.

не з'явився

не з'явився

ОСОБА_1., за довіреністю

не з'явився

ОСОБА_1., за довіреністю

Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу Відкритого акціонерного т овариства «Державний ощадни й банк України»в особі Луган ського обласного управління м. Луганськ

на рішення господарськог о суду Луганської області

від 11.05.2010р. (підписане 17.05.2010р.)

у справі №23/16пн (суддя Воронько В.Д.)

за позовом Товариства з обмеженою в ідповідальністю “Молодіжни й центр відпочинку” м. Луганс ьк

до 1. Приватного підприємств а “Іст Лайн Луганськ” м. Луган ськ

2. Відкритого акціонерног о товариства “Державний ощад ний банк України” в особі Луг анського обласного управлін ня м.Луганськ

за участю третьої особи, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору на сторон і відповідача 2 Ленінського відділу держа вної виконавчої служби Луган ського міського управління ю стиції м. Луганськ

за участю третьої особи, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору на сторон і позивача Публічного акціонерного т овариства “БРОКБІЗНЕСБАНК” в особі Луганської філії м. Лу ганськ

про визнання права власності на майно та звільнення його з -під арешту

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою ві дповідальністю „Молодіжний центр відпочинку” звернулос я до господарського суду Луг анської області з позовом до Приватного підприємства „І ст Лайн Луганськ” та Відкрит ого акціонерного товариства „Державний ощадний банк Укр аїни” в особі Луганського об ласного управління з вимогам и:

1) про визнання за позивачем права власності на майно - п ересувну дробильну сортувал ьну установку ПДСУ-30, яка скла дається з двох агрегатів: агр егат дрібного дроблення і со ртування СМД-27Б, до складу яко го входить конусна дробилка СМ-561А, грохот СМ-742, електродвиг уни, маслонасос, виробництва Виксунського ордену Трудово го Красного Знамені заводу д робильно-розмольного обладн ання; агрегат середнього дро блення СМД-186, до складу якого в ходить щекова дробилка СМД-109А , редуктор, еклектроприводни й барабан, електродвигуни, ви робництва Виксунського орде ну Трудового Красного Знамен і заводу дробильно-розмольно го обладнання, яке знаходить ся за адресою: Луганська обла сть, Лутугинський район, с. Біл е;

2) про звільнення вищевказан ого майна з під арешту, який на кладено постановою державно го виконавця Ленінського від ділу державної виконавчої сл ужби Луганського міського уп равління юстиції від 25.03.2009р.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначав, що пер есувна дробильна сортувальн а установка ПДСУ-30, що придбан а ним у власність на підставі договору купівлі-продажу ві д 19.12.2007р. №18/12, виступає предметом договору застави від 21.01.2008р., ук ладеного між ТОВ "Молодіжний центр відпочинку" та АБ "Брокб ізнесбанк" у забезпечення ви конання зобов"язань за креди тним договором. Наполягав, що не має можливості вільно роз поряджатися та користуватис я зазначеним майном, оскільк и, як йому стало відомо, воно т акож виступає предметом заст ави за договором від 12.03.2008р., укл аденим між Приватним підприє мством "Іст Лайн Луганськ" та В ідкритим акціонерним товари ством "Державний ощадний бан к України" в особі Луганськог о обласного управління в заб езпечення виконання зобов'яз ань за кредитним договором, н а який звернуто стягнення шл яхом вчинення виконавчого на пису нотаріуса № 2723 від 22.12.2008р. З р ішення господарського суду Л уганської області від 03.11.2009р. у справі № 1/115пн отримано інформацію, що 25.03.2009р. державни м виконавцем Ленінського ВДВ С Луганського МУЮ складено а кт опису та арешту спірного м айна - агрегат середнього др облення СМД-186 та агрегат дріб ного дроблення СМД-27Б.

Ухвалою господарського су ду Луганської області від 10.02.20 10р. залучено до участі у справ і в якості третьої особи, яка н е заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні в ідповідача 2 Ленінський відд іл державної виконавчої служ би Луганського міського упра вління юстиції.

Ухвалою господарського су ду Луганської області від 01.03.20 10р. залучено до участі у справ і в якості третьої особи, яка н е заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні п озивача Публічне акціонерне товариство „Брокбізнесбанк " в особі Луганської філії.

Рішенням господарського с уду Луганської області від 11.0 5.2010р. позов задоволений повніс тю.

Визнано право власності на майно - пересувну дробильну сортувальну установку ПДСУ- 30 за Товариством з обмеженою в ідповідальністю "Молодіжний центр відпочинку", м. Луганськ , яка складається з двох агрег атів: агрегат дрібного дробл ення і сортування СМД-27Б, до ск ладу якого входить конусна д робилка СМ-561А, грохот СМ-742, елек тродвигуни, маслонасос, виро бництва Виксунського ордену Трудового Красного Знамені заводу дробильно-розмольног о обладнання; агрегат середн ього дроблення СМД-186, до склад у якого входить щекова дроби лка СМД-109А, редуктор, електроп риводний барабан, електродви гуни, виробництва Виксунсько го ордену Трудового Красного Знамені заводу дробильно-ро змольного обладнання, яке зн аходиться на виробничому об' єкті Товариства з обмеженою відповідальністю "Молодіжни й центр відпочинку" за адресо ю: Луганська область, Лутугин ський район, с. Біле.

Вирішено звільнити з-під ар ешту, який накладено постано вою державного виконавця Лен інського відділу державної в иконавчої служби Луганськог о міського управління юстиці ї, майно - пересувну дробиль ну сортувальну установку ПДС У-30, яка складається з двох агр егатів: агрегат дрібного дро блення і сортування СМД-27Б, до складу якого входить конусн а дробилка СМ-561А, грохот СМ-742, ел ектродвигуни, маслонасос, ви робництва Виксунського орде ну Трудового Красного Знамен і заводу дробильно-розмольно го обладнання; агрегат серед нього дроблення СМД-186, до скла ду якого входить щекова дроб илка СМД-109А, редуктор, електро приводний барабан, електродв игуни, виробництва Виксунськ ого ордену Трудового Красног о Знамені заводу дробильно-р озмольного обладнання, яке з находиться на виробничому об 'єкті Товариства з обмеженою відповідальністю "Молодіжни й центр відпочинку" за адресо ю: Луганська область, Лутугин ський район, с.Біле., яке описа не та арештоване на підставі постанови та акту державног о виконавця Ленінського відд ілу державної виконавчої слу жби Луганського міського упр авління юстиції від 25.03.2009р.

Рішення мотивоване обґрун тованістю позовних вимог, пі дтвердженням їх матеріалами справи, приписами ч. 1 ст. 328, ст.с т. 391, 392 Цивільного кодексу Укра їни, п. 16 Постанови Пленуму Вер ховного Суду України від 26.12.2003 № 14 „Про практику розгляду суда ми скарг на рішення, дії або бе здіяльність органів і посадо вих осіб державної виконавчо ї служби та звернень учасник ів виконавчого провадження” . Суд першої інстанції дійшов висновку, що позивач у порядк у та у спосіб, встановлений чи нним законодавством України , довів факт наявності у нього права власності на спірне ма йно.

Місцевим господарським су дом також встановлено, що в до говорах між Приватним підпри ємством „Альбатрос” і ТОВ "Мо лодіжний центр відпочинку" (п озивачем) та між Приватним пі дприємством „Торгсервіс-ПСМ ” і ПП „Іст Лайн Луганськ”(від повідач 1) предметом продажу в иступало одне й те ж обладнан ня, на яке позивач першим набу в право власності і після цьо го ніхто, крім нього, не мав пр ава розпоряджатися цим майно м.

ВАТ «Державний ощадний бан к України»не погодившись з р ішенням господарського суду Луганської області звернувс я до Луганського апеляційног о господарського суду з апел яційною скаргою, в якій проси ть скасувати рішення господа рського суду та винести нове рішення, яким відмовити пози вачу у задоволенні позову.

В обґрунтування апеляційн их вимог скаржник посилаєтьс я на недоведеність обставин, що мають значення для справи , які суд визнав встановленим и, порушення господарським с удом норм матеріального та п роцесуального права. За твер дженням апелянта, власником спірного майна є ПП „Іст Лай н Луганськ” на підставі укла деного ним з ПП „Торгсервіс-П СМ” договору купівлі-продажу № 35 від 21.02.2008р. Агрегат середньог о дроблення СМД-186 та агрегат д рібного дроблення і сортуван ня СМД-27Б є предметом договору застави від 12.03.2008р., укладеного між ВАТ „Державний ощадний б анк України” та ПП „Іст Лайн Л уганськ” у забезпечення вико нання зобов' язань за кредит ним договором № 146 від 12.03.2008р., що у кладений між ВАТ «Державний ощадний банк України»та ПП « Іст Лайн Луганськ». Апелянт н е погоджується з висновком с уду стосовно того, що предмет ом договору купівлі-продажу між позивачем та ПП „Альбатр ос” та договору купівлі-прод ажу між ПП «Іст Лайн Луганськ »і ПП «Торгсервіс-ПСМ»є одне і теж майно та посилається в о бґрунтування на свідоцтво пр о реєстрацію за позивачем пр ава власності на технологічн ий транспортний засіб СМ-741 ві д 08.05.2008р., також вказує на розбіж ності у назвах обладнання, їх складових, технічних характ еристиках, виробничому призн аченню та інше.

ПАТ «Брокбізнесбанк»проти апеляційної скарги заперечи в з підстав, викладених у запе реченнях №1537 від 11.06.2010р. на апеля ційну скаргу, вважає, що рішен ня господарського суду винес ене на підставі повно і всебі чно з' ясованих обставин, на які посилалися сторони, як на підставу своїх вимог і запер ечень, підтверджених доказам и, які були досліджені судом. Н аголошує на тому, що висновок суду про те, що агрегати СМД-27Б і СМД-186 є складовими ПДСУ - 30 ґру нтується на технічній докуме нтації (технічні паспорти), як а була передана ТОВ «Молодіж ний центр відпочинку»від про давця під час укладання дого вору купівлі-продажу обладна ння та надана позивачем до ма теріалів справи у якості док азів, що спростовує доводи ВА Т «Ощадбанк»про безпідставн ість висновків суду.

Наполягає, що згідно інформ ації Територіального управл іння Держпромнагляду по Луга нській області, що була надан а на вимогу суду, підтверджен о, що саме на підставі заяви ТО В "Молодіжний центр відпочин ку", правовстановлюючих доку ментів, технічних паспортів на ПДСУ-30 та висновку експерта за результатами візуального огляду, був зареєстрований т ехнологічний ТЗ Дробильна ус тановка СМ-741 кузов зав.НОМЕР _1 шасі НОМЕР_2 та присвоє но державний номер Т 5089ЛУ, влас ником якого є ТОВ "Молодіжний центр відпочинку". Послався н а договір застави від 21.01.2008р., зг ідно з яким позивачем в заста ву передано майно, що є предме том спору.

Ухвалою Луганського апеля ційного господарського суду від 13.07.2010р. по справі №23/16пн призн ачено судову експертизу, про ведення якої доручено експер там Луганського відділення Д онецького науково-дослідног о інституту судових експерти з Міністерства юстиції Украї ни; апеляційне провадження п о справі було зупинене до отр имання висновку Луганського відділення Донецького науко во-дослідного інституту судо вих експертиз Міністерства ю стиції України.

У зв' язку з виданням Указу Президента України від 12.08.2010р. №811/2010 «Питання мережі господар ських судів України», на підс таві розпорядження Вищого го сподарського суду України ві д 16.08.2010р. №23-р «Про деякі питання, пов' язані з реалізацією Ук азу Президента України від 12.0 8.2010р. №811/2010 «Питання мережі госпо дарських судів України», суп ровідним листом від 08.11.2010р. спра ва №23/16пн надіслана до Донецьк ого апеляційного господарсь кого суду для здійснення апе ляційного провадження.

18.11.2010р. на адресу суду н адійшло повідомлення про нем ожливість надання висновку з а експертним провадженням №1 710/26 у зв' язку з неотриманням е кспертом у повному обсязі до кументів, які були витребува ні клопотанням та не надані о б' єкти обстеження в натурі в узгоджені строки.

Ухвалою Донецького апеля ційного господарського суду від 29.11.2010р. по справі №23/16пн було п оновлено апеляційне провадж ення та призначений розгляд скарги.

В подальшому, на підставі за явлених клопотань, ухвалами Донецького апеляційного гос подарського суду по справі № 23/16пн неодноразово призначали сь експертизи, проведення як их доручалось Донецькому нау ково-дослідному інституту су дових експертиз, Луганському відділенню Донецького науко во-дослідного інституту судо вих експертиз, Харківському науково-дослідному інститут у судових експертиз, Дніпроп етровському науково-дослід ному інституту судових експе ртиз, Київському науково-дос лідному інституту судових ек спертиз, Кримському науково- дослідному інституту судови х експертиз; провадження у сп раві зупинялось.

У зв' язку з неможливістю н адання висновку експерта чер ез відсутність у вищезазначе них експертних установах спе ціалістів за необхідною спец іальністю щодо виробництва т а експлуатації дробильних ус тановок, суд апеляційної інс танції дійшов висновку про р озгляд даної справи за наявн ими в ній матеріалами.

В судовому засіданні 14.02.2012р. а пеляційної інстанції повнов ажний представник заявника а пеляційної скарги підтримав апеляційні вимоги; просить р ішення господарського суду с касувати та прийняти нове рі шення, яким відмовити позива чу у задоволенні позовних ви мог.

Представник ПАТ «Брокбізн есбанк»проти апеляційних ви мог заперечив, висловився на підтримку доводів, викладен их у запереченнях №1537 від 11.06.2010р. на апеляційну скаргу; просит ь рішення господарського суд у залишити без змін, а апеляці йну скаргу - без задоволення .

Товариство з обмеж еною відповідальністю “Моло діжний центр відпочинку” м.Л уганськ, Приватне підприємс тво “Іст Лайн Луганськ” м. Луг анськ, Ленінський відділ дер жавної виконавчої служби Луг анського міського управлінн я юстиції м. Луганськ не скори стались правом участі предст авника в судовому засіданні апеляційної інстанції, у від повідності до ст. 98 Господарсь кого процесуального кодексу України про час і місце судо вого засідання були повідомл ені належним чином.

У зв"язку з поверненням на адресу суду поштових відпра влень (ухвали суду), надіслани х Товариству з обмеженою від повідальністю “Молодіжний ц ентр відпочинку” за адресами , які зазначені в матеріалах с прави (вул. Сосюри, 30Д, м.Лугансь к; кв. Гаєвого, 6а/2, м.Луганськ), т а Приватному підприємству “І ст Лайн Луганськ” (вул. В.В. Шев ченко, 18а, м.Луганськ), апеляцій ним господарським судом відп овідно до ст. 17 та ст. 22-1 Закону У країни «Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців»отриман і Спеціальні витяги з Єдиног о державного реєстру щодо мі сцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю “Молодіжний центр відпочинк у”, Приватного підприємства “Іст Лайн Луганськ”, згідно з якими місцезнаходженням ТО В “Молодіжний центр відпочин ку” є: 91021, Луганська область, м.Л уганськ, Артемівський район, квартал Гаєвого, б.6А, приміще ння 2; ПП “Іст Лайн Луганськ” - 91055, Луганська область, м. Луган ськ, Ленінський район, вул. В.В . Шевченко, 18А.

Отже, ухвали суду направля лися Товариству з обмеженою відповідальністю “Молодіжн ий центр відпочинку” та Прив атному підприємству “Іст Лай н Луганськ” на адреси, які мі стяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців.

Згідно з ч. 1 ст. 18 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців»якщ о відомості, які підлягают ь внесенню до Єдиного держа вного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідни х змін.

Ухвалою суду сторони та ін ші учасники процесу не зобов ' язувалися забезпечити явк у повноважних представників в судове засідання, тому згід но зі ст. 75,99 ГПК України, скаргу розглянуто за наявними мате ріалами, які є достатніми для розгляду апеляційної скарги .

Згідно з положеннями ст.101 Го сподарського процесуальног о кодексу України апеляційни й господарський суд не зв'яза ний доводами апеляційної ска рги і перевіряє законність і обґрунтованість рішень місц евого господарського суду в повному обсязі.

У відповідності до п.п. 2, 3, 4 ча стини 3 ст.129 Конституції Украї ни, основними засадами судоч инства є рівність усіх учасн иків судового процесу перед законом та судом, забезпечен ня доведеності вини, змагаль ність сторін та свобода в над анні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Правосуддя у господарськи х судах здійснюється на заса дах рівності всіх учасників судового процесу перед закон ом і судом та змагальності. Ст орони та інші особи, які берут ь участь у справі, обґрунтову ють свої вимоги і запереченн я поданими суду доказами (ст .ст. 42,, 43 Господарського процес уального кодексу України).

Вивчивши матеріали справи , проаналізувавши доводи апе ляційної скарги, перевіривши правильність застосування с удом першої інстанції норм м атеріального та процесуальн ого права, Донецьким апеляці йним господарським судом вст ановлено наступне.

Звертаючись з позовом про в изнання права власності на м айно, та про звільнення цього майна з під арешту, в якості д оказів набуття права власнос ті на спірне майно позивач по силався на: договір купівлі-п родажу №18/12 від 19.12.2007р., укладений з ПП "Альбатрос"(продавець); сп ецифікацію № 1 до договору №18/12 від 19.12.2007р., якою визначено , що товаром за договором є: ПД СУ-30 вартістю 1 200 000,00 грн.; акт при ймання-передачі майна №1 за До говором №18/12 від 19.12.2007р., за яким ПП «Альбатрос»передав, а ТОВ «М олодіжний центр відпочинку» прийняв ПДСУ - 30, вартістю 1 200 0 00,00 грн.; видаткову накладну №PH-00 00001 від 18.01.2008р.; платіжні дорученн я №110 від 27.12.2007р., №111 від 09.01.2008р., №115 від 22.01.2008р. на загальну суму 1 200 000,00грн . на підтвердження оплати; сві доцтво про реєстрацію технол огічного ТЗ Серії АЯ №045291 на Др обильну установку СМ-741, рік ви пуску 1985, кузов № зав.НОМЕР_1 , шасі (рама) №НОМЕР_2, присв оєно держ. номерний знак НО МЕР_3, власник - ТОВ "Молодіж ний центр відпочинку" (т.1., а.с. 21) .

На підставі договору заста ви від 21.01.2008р., укладеного між Ак ціонерним банком «БРОКБІЗНЕ СБАНК»(Заставодержатель) в о собі першого заступника дире ктора Луганської філії АБ «Б РОКБІЗНЕСБАНК», та Товариств ом з обмеженою відповідальні стю «Молодіжний центр відпоч инку»(Заставодавець) на забе зпечення виконання заставод авцем зобов' язань за кредит ним договором №03 від 21.01.2008р., ТОВ "Молодіжний центр відпочинку " (позичальник, заставодавець ) передав в заставу належне йо му на праві власності обладн ання - Пересувну дробильну с ортувальну установку ПДСУ - 30, яка складається з двох агре гатів: - агрегат дрібного дроб лення і сортування СМД-27Б, в ск лад якого входить конусна др обилка СМ-561А, грохот СМ-742, елект родвигуни, маслонасос, вироб ництва Виксунського ордену Т рудового Красного Знамені за воду дробильно-розмольного о бладнання; - агрегат середньо го дроблення СМД-186, в склад яко го входить щекова дробилка С МД-109А, редуктор, еклектроприв одний барабан, електродвигун и, виробництва Виксунського ордену Трудового Красного Зн амені заводу дробильно-розмо льного обладнання, балансово ю вартістю - 1 200 000,00грн., заставн ою вартістю-1 000 000,00грн. (п.п. 1.4., 1.5. Дог овору застави). 21.01.2008р. договір п освідчено приватним нотаріу сом Луганського міського нот аріального округу Лугансько ї області Поповою Т.В.; зареєст ровано в реєстрі за №65.

Рішенням господарського с уду Луганської області від 10.1 2.2009р. у справі № 1/164, звернуто стяг нення на майно ТОВ «Молодіжн ий центр відпочинку»- обладн ання - пересувну дробильну с ортувальну установку ПДСУ-30, щ о складається з двох агрегат ів: агрегат дрібного дроблен ня і сортування пересувний С МД-742, електродвигуни, маслона сос, виробництва Виксунськог о ордену Трудового Красного Знамені заводу дробильно-роз мольного обладнання; агрегат середнього дроблення СМД-186, в склад якого входить щекова д робилка СМД-109А, еклектроприво дний барабан, електродвигуни , виробництва Виксунського о рдену Трудового Красного Зна мені заводу дробильно-розмол ьного обладнання у рахунок с плати 167 000,00 доларів США боргу з а кредитом, 30 849,38 доларів США бо ргу за відсотками, 1 788,63 доларів США пені за відсотками за кре дитним договором від 21.01.2008р. №03 н а користь Публічного акціоне рного товариства «Брокбізне сбанк»в особі Луганської філ ії (т.1 а.с.111-114).

Постановою Артемівського відділу державної виконавчо ї служби Луганського міськог о управління юстиції від 26.01.2010р . відкрито виконавче провадж ення з виконання наказу №1/164 ві д 25.12.2009р., виданого господарськи м судом Луганської області н а примусове виконання рішенн я від 10.12.2009р. у справі № 1/164 (т.3. а.с. 32).

Згідно з договором купівлі -продажу № 35 від 21.02.2008р. та наклад ною № 21/02-03 від 21.02.2008р., ПП «Іст Лайн Луганськ»(Покупець) придбав у ПП «Торгсервіс- ПСМ»(Прода вець) агрегат середнього дрі блення СМД-186 (вартістю 1 000 000,00 грн .), агрегат дрібного дріблення СМД-27Б (вартістю 1 400 000,00 грн.).

На підставі договору заста ви від 12.03.2008р., укладеного між Ві дкритим акціонерним товарис твом «Державний ощадний банк України»(Заставодержатель) в особі заступника начальник а з корпоративного бізнесу ф ілії - Луганського обласног о управління відкритого акці онерного товариства «Держав ний ощадний банк України»та Приватним підприємством «Іс т Лайн Луганськ»(Заставодаве ць) з метою забезпечення нале жного виконання зобов' язан ь, що випливають з кредитного договору №146 від 12.03.2008р., ПП "Іст Ла йн Луганськ"(позичальник, зас таводавець) передав в застав у належне йому рухоме майно (п редмет застави), а саме: агрега т середнього дроблення СМД-186, у кількості 1 шт., б/н., заставно ю вартістю - 833 300,00 грн.; агрегат дрібного дроблення СМД-27Б, у к ількості 1 шт., б/н., заставною ва ртістю - 1167700,00 грн. 12.03.2008р. догові р посвідчено нотаріусом Луга нського міського нотаріальн ого округу Троїцьким С.Є.; заре єстровано в реєстрі за №608.

22.12.2008р. Троїцьким С.Є., нотаріус ом Луганського міського нота ріального округу, було вчине но виконавчий напис, яким зап ропоновано звернути стягнен ня на агрегат середнього дро блення СМД-186 у кількості 1 шт., б /н; агрегат дрібного дробленн я СМД-27Б у кількості 1 шт., б/н, які знаходяться за адресою: м.Луг анськ, вул. В.В. Шевченко, 18 А (фак тично експлуатуються за адре сою: Луганська область, Лугут инський р-н., с.Біле), що належат ь на праві власності Приватн ому підприємству «Іст Лайн Л уганськ». За рахунок коштів, о триманих від реалізації агре гатів, запропоновано задовол ьнити вимоги ВАТ «Ощадбанк»з а кредитним договором №146 від 12.03.2008р. у розмірі: 899 366,00 грн. - забо ргованість за кредитом, 44 905,54гр н. - заборгованість по нарах ованим та неотриманим відсот кам; 4 782,16 грн. - пеня за простро чену заборгованість за креди том; 1 000,00 грн. - заборгованість по комісії за супроводження кредиту; 1 700,00 грн. - витрати, сп лачені ВАТ «Ощадбанк»за вчин ення виконавчого напису, що с тановить - 951 753,70 грн. Виконавчи й напис зареєстровано в реєс трі за № 2723.

21.01.2009р. Державним виконавцем Ленінського ВДВС Луганськог о МУЮ 21.01.2009р., за адресою Лугансь ка область, Лугутинський рай он, с.Біле було складено акт оп ису й арешту майна. За результ атами перевірки виконавчого провадження №8-446, 28.01.2009р. виконую чим обов' язки начальника Ле нінського ВДВС Луганського М УЮ, у зв"язку з виявленням пору шень, акт опису й арешту майна від 21.01.2009р. скасовано.

25.03.2009р. державним виконавцем Ленінського ВДВС Луганськог о міського управління юстиці ї при примусовому виконанні виконавчого напису №2723 від 22.12.20 08р., виданого приватним нотарі усом Троїцьким С.Є., повторно о писане та накладено арешт на майно ПП «Іст Лайн Луганськ» : агрегат середнього дроблен ня СМД-186, у робочому стані, техн ічно справний, одна одиниця; а грегат дрібного дроблення СМ Д - 27Б, у робочому стані, техні чно справний, одна одиниця, як е знаходиться за адресою Луг анська область, Лугутинський район, с.Біле (кар' єр); майно п ередане на відповідальне збе рігання представникам ВАТ «О щадбанк»в особі філії Луганс ького обласного управління ( т.1 а.с.102-103).

Перевіривши повноту встан овлених судом першої інстанц ії обставин справи та правил ьність їх юридичної оцінки, Д онецький апеляційний господ арський суд дійшов висновку про необґрунтованість апеля ційної скарги виходячи з нас тупного.

Відповідно до ст. 328 Цивільно го кодексу України, право вла сності набувається на підста вах, що не заборонені законом , зокрема із правочинів.

Власникові належать права володіння, користування та р озпоряджання своїм майном ( ч.1 ст. 317 Цивільного кодексу Ук раїни).

Право власності є непорушн им. Ніхто не може бути протипр авно позбавлений цього права чи обмежений у його здійснен ні ( ч.1 ст. 321 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 59 Закону Ук раїни "Про виконавче провадж ення"( в редакції на час виріше ння спору), особа, яка вважає, що майно, на яке накладено а решт, належить їй, а не боржни кові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту. Вимог и інших осіб відносно належн ості їм, а не боржникові, майна , на яке накладено арешт, виріш уються шляхом пред'явлення н ими, згідно з правилами підві домчості, позову до боржника і особи, в інтересах якої був накладений арешт.

Як свідчать матеріали спра ви, агрегати СМД-186 та СМД-27Б вхо дять до обладнання ПДСУ-30, яке придбано ТОВ «Молодіжний це нтр відпочинку»на підставі д оговору купівлі-продажу № 18/12 в ід 19.12.2007р. у ПП «Альбатрос».

Зазначене підтверджується листом Державного підприємс тва „Луганський експертно-те хнічний центр національного науково-дослідного інститут у промислової безпеки та охо рони праці” № 706 від 13.07.2010р., яким п овідомлено, що у відповіднос ті до Правил державної реєст рації та обліку великовантаж них автомобілів та інших тех нологічних транспортних зас обів, що не підлягають експлу атації на вулично-дорожній м ережі загального користуван ня, що затв. Наказом Держнагля дохоронпраці України № 163 від 01.07.2004р., на підставі отриманої з аяви ТОВ "Молодіжний центр ві дпочинку", 06.05.2008р. за результата ми візуального огляду, з мето ю подальшої державної реєстр ації дробильної установки, е кспертом технічним з промисл ової безпеки був складений А кт технічного огляду техноло гічного транспорту. Згідно п оданих ТОВ „Молодіжний центр відпочинку” документів та з а результатом візуального ог ляду технологічного транспо рту, експертом були встановл ені технічні характеристики пересувної дробильної устан овки ПДСУ-30 (кузов № зав. НОМЕ Р_1, шасі № НОМЕР_2, рік вип уску 1985) та її складові частини : агрегат дрібного дроблення і сортування СМД-27Б, до складу якого входить конусна дроби лка СМ-561А, грохот СМ-742, електрод вигуни, маслонасос, виробниц тва Виксунського ордену Труд ового Красного Знамені завод у дробильно-розмольного обла днання; агрегат середнього д роблення СМД-186, до складу яког о входить щекова дробилка СМ Д-109А, редуктор, еклектроприво дний барабан, електродвигуни , виробництва Виксунського о рдену Трудового Красного Зна мені заводу дробильно-розмол ьного обладнання. Назву дроб ильної установки - „СМ-741” експ ертом вказано за основним аг регатом у зв' язку з неможли вістю встановити назву, що пр исвоєна заводом виготовлюва чем за відсутністю заводсько ї таблички (т.3, а.с. 98-99).

В листі Територіального уп равління держгірпромнагляд у по Луганській області №04-28/1635 від 14.06.2010р. про надання інформа ції також зазначено, що при пр оведенні технічного огляду е кспертом технічним з промисл ової безпеки ДП «Луганський експертно-технічний центр на ціонального науково-дослідн ого інституту промислової бе зпеки та охорони праці»на др обильній сортувальній устан овці не було заводської табл ички і в цьому випадку устано вка була зареєстрована по за водській табличці основного вузла, а саме щекової дробилк и СМ-741.

На вимогу суду, з листом № 04-29/1 263 від 29.04.2010р. Територіальним упр авлінням держгірпромнагляд у по Луганській області наді слані копії документів, що ст али підставою для реєстрації за ТОВ "Молодіжний центр відп очинку" м. Луганськ дробильно ї установки СМ-741, 1985 р. випуску, н омерний знак НОМЕР_3, свід оцтво АЯ № 045291 від 08.02.2008р.(т.2 а.с.125-132).

08.05.2008р. ТОВ «Молодіжний центр відпочинку»видано свідоцтв о про реєстрацію технологічн ого ТЗ Серії АЯ №045291 на Дробиль ну установку СМ-741, рік випуску 1985, кузов № зав.НОМЕР_1, шасі (рама) №НОМЕР_2, присвоєно д ерж. номерний знак НОМЕР_3 , власник - ТОВ "Молодіжний це нтр відпочинку" (т.1., а.с. 21).

Докази реєстрації обладна ння за ПП "Іст Лайн Луганськ" в матеріалах справи відсутні.

Отже, вірним є висновок суду першої інстанції, що ТОВ "Моло діжний центр відпочинку" пер шим набув право власності на спірне обладнання за догово ром від 19.12.2007р. і після цього ніх то, крім цього не мав права роз поряджатись цим майном.

З надісланих до господарсь кого суду Луганської області Управлінням Служби безпеки України в Луганській області матеріалів кримінальної спр ави №1436 (для долучення до матер іалів господарської справи № 23/16пн), вбачається, що в договор ах купівлі продажу, укладени х між ПП «Альбатрос»і ТОВ «Мо лодіжний центр відпочинку»т а між ПП «Торгсервіс-ПСМ»і ПП «Іст Лайн Луганськ»предмето м продажу виступало одне й те ж обладнання, другий продаж ц ього обладнання вчинений осо бою по копіях документів.

Як повідомлено слідчим від ділом Управління Служби безп еки України в Луганській обл асті повідомлено (лист № 63/3/1436/3537 від 02.07.2010р.), під час досудового с лідства (кримінальна справа № 1436) встановлено, що ОСОБА_2 ., як директор належного йому ПП "Альбатрос" у грудні 2008р. зді йснив продаж ТОВ "Молодіжний центр відпочинку" пересувно ї дробильної сортувальної ус тановки ПДСУ-30, у складі агрег ату середнього дроблення СМД -186 та агрегату дрібного дробл ення СМД-27Б. Після продажу вка заної установки ОСОБА_2. 12.0 3.2009р. як заступник директора ПП "Іст Лайн Луганськ", яке факти чно було фіктивним підприємс твом та господарської діяльн ості не здійснювало, отримав у Луганському обласному упр авлінні ВАТ "Державний ощадн ий банк України" кредит на при дбання у ПП "Торгсервіс-ПСМ", я ке також фактично було фікти вним підприємством та господ арської діяльності не здійсн ювало, вищевказаних агрегату середнього дроблення СМД-186 т а агрегату дрібного дробленн я СМД-27Б, не доводячи до відома співробітників банку, що вка зані агрегати йому, ПП "Іст Ла йн Луганськ" чи ПП "Торгсервіс -ПСМ" не належать. 27.05.2010р. криміна льну справу № 1436 через прокура туру Луганської області спря мовано з обвинувальним висно вком до Ленінського районног о суду м. Луганська.

Відповідно до ст. ст. 391, 392 Циві льного кодексу України власн ик майна має право вимагати у сунення перешкод у здійсненн і ним права користування та р озпоряджання своїм майном. В ласник майна може пред'явити позов про визнання його прав а власності, якщо це право осп орюється або не визнається і ншою особою, а також у разі втр ати ним документа, який засві дчує його право власності.

Враховуючи вищевикладене, суд апеляційної інстанції в важає вірним висновок суду п ершої інстанції про задоволе ння позову ТОВ «Молодіжний ц ентр відпочинку»про визнанн я за ним права власності на сп ірне майно та звільнення май на з-під арешту, що накладений актом опису й арешту майна ві д 25.03.2009р.

Виходячи з вищевикладеног о, Донецький апеляційний гос подарський суд дійшов виснов ку, що доводи заявника, виклад ені в апеляційній скарзі не о бґрунтовані, не доведені нал ежними та допустимими доказа ми в розумінні ст.33, ст.34 Господ арського процесуального код ексу України.

Твердження заявника апеля ційної скарги про порушення і неправильне застосування м ісцевим господарським судом норм матеріального та проце суального права при прийнятт і рішення не знайшли свого пі дтвердження, в зв' язку з чим підстав для зміни чи скасува ння рішення господарського суду Луганської області від 11.05.2010р. (підписане 17.05.2010р.) у справі № 23/16пн суд апеляційної інстан ції не вбачає.

Відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України судові витрати з а подання апеляційної скарги покладаються на заявника ск арги.

Результати апеляційного провадження у справі №23/16пн ог олошені в судовому засіданні .

Керуючись ст.ст. 91, 99, 101, 102, 103, 105 Гос подарського процесуального кодексу України Донецький а пеляційний господарський су д,-

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Відкритого акціонерного то вариства «Державний ощадний банк України»в особі Луганс ького обласного управління м . Луганськ на рішення господа рського суду Луганської обла сті від 11.05.2010р. (підписане 17.05.2010р.) у справі № 23/16пн - залишити без за доволення.

Рішення господарського су ду Луганської області від 11.05.20 10р. (підписане 17.05.2010р.) у справі № 23 /16пн - залишити без змін.

Постанова набирає закон ної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Вищог о господарського суду Україн и у касаційному порядку чере з Донецький апеляційний госп одарський суд протягом двадц яти днів.

Головуючий Н.М.Дучал

Судді: К.В. Богатир

О.І.Склярук

Надруковано 8 екз:

1 позивачу, 2 відповіда чам,

2 третім особам, 1 у спра ву,

1 ДАГС, 1 ГСЛО

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення17.02.2012
Оприлюднено20.02.2012
Номер документу21438016
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/16пн

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 17.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Постанова від 17.02.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 06.02.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 22.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 21.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 25.05.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Новікова Р.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні