Вирок
від 08.10.2008 по справі 1-82/08
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-82/08р.

ВИРОК

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

08 жовтня 2008 року     м. Гребінка

Гребінківський райойний суд Полтавської області у складі:

Головуючої судді: Кривчун Т.О., при секретарі: Сапі A.M.,

за участю прокурора: Юрченка С.Л., захисника ОСОБА_1, підсудної ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Гребінка кримінальну справу по обвинуваченню: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки та мешканки ІНФОРМАЦІЯ_2, українки, громадянки України, ІНФОРМАЦІЯ_3, одруженої, на утриманні має неповнолітню дитину-Микитенка ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, працює продавцем магазину у ПП ОСОБА_4 в с.Тополеве, раніше не судимої,

- у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 скоїла злочин за таких обставин.

ОСОБА_2Г, згідно розпорядження голови правління СТ «Кооператор» ОСОБА_5, з 01.11.2006р. була прийнята на роботу буфетником в закусочну даного товариства, що в с Ульянівка Гребінківського району. У відповідності до чинного законодавства України про працю між нею та роботодавцем був укладений договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність від* 01.11.2006р., згідно з яким на неї було покладено повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження ввірених їй організацією матеріальних цінностей, що зобов'язувало її дбайливо ставитись до переданих їй на зберігання або для іншої мети товарно-матеріальних цінностей і вживати заходи до попередження шкоди.

Фактично, до обов'язків ОСОБА_2, яка працювала буфетником закусочної СТ «Кооператор» в с Ульянівка входило забезпечення її роботи, а саме: прийняття товарів, які реалізовувалися в закусочній у постачальників, розрахунки з постачальниками, зберігання та реалізація товару, ведення бухгалтерського обліку, складання і подання звітів про рух товарно-матеріальних цінностей і коштів головному бухгалтеру СТ «Кооператор», здача виручки керівнику СТ «Кооператор». Таким чином, товар та кошти, які знаходилися в закусочній СТ «Кооператор» с Ульянівка, були ввірені та перебували у віданні ОСОБА_2

Працюючи буфетником вказаної закусочної, будучи матеріально відповідальною особою, ОСОБА_2 упродовж періоду з листопада місяця 2007р. по 03 березня 2008р. умисно, з корисливого мотиву та з метою незаконного заволодіння чужим майном,

привласнила грошові кошти з каси закусочної на загальну суму 2500, 00грн., чим заподіяла збитки Товариству на вказану суму, та в подальшому використала дані кошти на власні потреби, а саме на купівлю бувшого у використанні автомобіля «Москвич».

Також, протягом березня- квітня місяців 2008р. ОСОБА_2, працюючи буфетником закусочної СТ «Кооператор» в с Ульянівка Гребінківського району, будучи матеріально відповідальною особою, умисно, з корисливого мотиву, привласнила грошові кошти з каси закусочної, що перебували у її віданні, на загальну суму 2500, 00грн., та в інтересах третіх осіб давала останнім в борг товар і гроші, які брала і для власних потреб, внаслідок чого вчинила привласнення і розтрату ввірених їй та тих, що перебували в її віданні товарно-матеріальних цінностей по закусочній СТ «Кооператор» в с Ульянівка на суму 2913, 45грн. Таким чином, в результаті вказаних дій ОСОБА_2 інтересам СТ «Кооператор» було завдано збитків на суму 5413, 45грн.

Допитана у судовому засіданні підсудна ОСОБА_2 свою вину визнала повністю та пояснила, що з 01.11.2006 року вона, згідно наказу голови правління СТ «Кооператор» ОСОБА_5 CO., була прийнята на роботу продавцем-буфетником в закусочній СТ «Кооператор» в с Ульянівка Гребінківського району та з нею був укладений договір про повну матеріальну відповідальність за ввірені їй товари, які знаходилися в закусочній. Вона приймала товар від постачальників та розраховувалися за нього, одержану виручку здавала ОСОБА_5 С О. Протягом двох місяців (у листопаді-грудні 2007р.) вона взяла із каси Товариства кошти в сумі 2500, 00грн. на придбання бувшого у використанні автомобіля «Москвич», однак, у зв"язку з ревізією, вона зняла з кредитної картки дану суму та поклала її в касу. В березні-квітні місяцях 2008р. вона знов взяла з каси грошові кошти в сумі 2500, 00 грн. на власні потреби (придбання ліків та продуктів харчування), окрім того, вона відпускала товар в борг різним покупцям, внаслідок чого утворилася недостача, але вона повністю повернула у касу ці гроші. У вчиненому щиро розкаюється.

Зважаючи на те, що підсудна свою вину у скоєному злочині визнала повністю, та не заперечувала щодо визнання недоцільним дослідження доказів стосовно фактичних обставин справи, які нею визнаються, суд, за згодою підсудної, прокурора, на підставі ст. 299 КПК України не досліджував інші докази по справі, обмежившись дослідженням матеріалів, які характеризують особу ОСОБА_2

Зібрані по справі докази переконують суд у тому, що дії підсудної ОСОБА_2 органами досудовогр слідства правильно кваліфіковані за ч.1 ст 191 КК України як привласнення та розтрата чужого майна, яке було їй ввірене та перебувало у її віданні.

При призначенні покарання суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, а саме те, що підсудна вчинила злочин невеликої тяжкості, дані про особу винної, обставини справи, що пом'якшують і обтяжують покарання.

Судом досліджувалися характеризуючі дані про особу підсудної.

Підсудна ОСОБА_2 до адміністративної та кримінальної відповідальності раніше не притягувалася (а.с.96), за місцем проживання, згідно довідки-характеристики від 24.06.2008р. №02-19/157 виконкому Ульяновської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, проживає разом із чоловіком, ОСОБА_6 та неповнолітнім сином ОСОБА_7, 23.08.1991р.н., працює продавцем в с Тополеве Гребінківського району, компрометуючі матеріали стосовно неї відсутні, скарг та заяв щодо неї не надходило (а.с.100-101).

Згідно характеристики від 13.06.2008р. СТ "Кооператор", ОСОБА_2 з 01.11.2006р. до 15.04.2008р. працювала буфетником закусочної с. Ульяновка, за період роботи проявила себе з позитивної сторони, в поведінці врівноважена, звітність в бухгалтерію здавала своєчасно, по проведених ревізіях за період роботи розтрат не було, але регулярно були суми

боржників,  неодноразово  керівництвом  попереджалася  про  великі  залишки  товару  в закусочній і порівняно малій виручці (а.с.98).

За нинішнім місцем роботи-продавцем у продуктовому магазині в с Тополеве Гребінківського району Полтавської області, де ОСОБА_2 працює з 01.08.2008 року, характеризується позитивно, як така, що за час роботи зарекомендувала себе дисциплінованим та працелюбним працівником, до роботи ставиться добросовісно, старанно, сумлінно виконує покладені на неї обов"язки, ввічлива у ставленні до громадян, має авторитет та повагу серед колег по роботі. Зазначають, що ОСОБА_2 постійно працює над підвищенням і оновленням професійного досвіду, збільшення навантаження не впливає на якість її роботи, на критичні зауваження реагує правильно, не допускає порушень правил внутрішнього трудового розпорядку (а.с.134).

Судом установлено, що ОСОБА_2 має задовільний стан здоров"я, на диспансерному обліку у лікарів психіатра та нарколога не перебуває.

Обставинами, які пом'якшують покарання підсудної суд визнає позитивні характеристики з місця проживання та роботи, добровільне відшкодування заподіяної шкоди, перебування на утриманні неповнолітньої дитини, притягнення до кримінальної відповідальності вперше за злочин невеликої тяжкості, щире каяття.

Обставин, що обтяжують покарання підсудної, судом не встановлено.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за можливе призначити ОСОБА_2 мінімальне покарання, передбачене санкцією ч.1 ст.191 КК України, у виді штрафу, яке, на думку суду, буде йеобхідним і достатнім для її виправлення та попередження нових злочинів.

Долю речових доказів суд вирішує у відповідності з вимогами ст.81 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 323-324, 332-335 КПК України,

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, визнати винною у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.191 КК України та призначити їй покарання у виді штрафу в сумі 510 (п"ятсот десять) гривень.

Запобіжний захід щодо засудженої -підписку про невиїзд - до вступу вироку у законну силу - залишити без змін.

Речові докази по справі, які зберігаються в кімнаті речових доказів прокуратури Гребінківського району - два блокноти із записами про відпуск товарів із закусочної у борг -повернути ОСОБА_2

Речовий доказ- прибутковий касовий ордер №95 від 15.04.2008р. на суму 3500, 00 грн. - зберігати при матеріалах кримінальної справи.

Вирок може бути оскаржений до апеляційного суду Полтавської області через Гребінківський районний суд Полтавської області протягом 15 (п"ятнадцяти) діб з моменту його проголошення.

Дата ухвалення рішення08.10.2008
Оприлюднено18.01.2010
Номер документу7425171
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-82/08

Постанова від 08.04.2022

Кримінальне

Кельменецький районний суд Чернівецької області

Туржанський В. В.

Вирок від 19.09.2008

Кримінальне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Марченко Наталія Вікторівна

Вирок від 19.09.2008

Кримінальне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Марченко Наталія Вікторівна

Вирок від 16.01.2008

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Горбань Н.І.

Вирок від 16.01.2008

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Горбань Н.І.

Вирок від 12.12.2008

Кримінальне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Сербін В.В.

Постанова від 11.06.2008

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Гафяк В.М.

Вирок від 08.10.2008

Кримінальне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Кривчун Т.О.

Вирок від 10.09.2008

Кримінальне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Цибик І.Й.

Вирок від 16.07.2008

Кримінальне

Щорський районний суд Чернігівської області

Лихошерст В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні